Медия без
политическа реклама

Шест начина за инвестиране в злато

Не е необходимо да притежавате благородния метал, за да печелите от него

18 Септ. 2020

Това лято цената на златото счупи всички рекорди и достигна нива, най-високи за всички времена. Ако в началото на годината причините за поскъпването на ценния метал бяха опасенията от предстояща рецесия и нищожната доходност от банковите вложения и облигациите, COVID-пандемията изстреля цената на златото нагоре и прехвърли психологическия праг от 2000 долара за тройунция. От началото на годината поскъпването е над 30%, а очакванията са цената да върви нагоре до края на годината.

Експертите от сайта "Моите пари" посочват шест начина за инвестиране в злато. При това от благородния метал може да се печели, без да бъде притежаван физически. Това спестява разходи за съхранението му, както и за транспортиране и охрана при сключването на сделки.

1. Златни кюлчета

Те могат да бъдат и под формата на плочки или слитъци. Всяко има две характеристики - тегло и чистота, отбелязани и гарантирани от международни стандарти и строг контрол. Теглото по правило се измерва в унции (1 унция = 28.3495 гр.) или тройунции (1 тройунция = 31.10 гр.), а чистотата на метала - в карати. Обикновено инвестиционното злато е с чистота 91.67%, което отговаря на 22 карата, или 99.99% - 24 карата. Сделките с инвестиционно злато са освободени от ДДС.

2. Златни монети

Друга възможност за пряка инвестиция е чрез закупуване на самия метал. В случая инвестицията е подсилена от нумизматичната стойност на монетите, а понякога тя е много по-висока от цената на метала - при редки възпоменателни монети или антики с голяма историческа стойност. 

3. Златни бижута

Те са с най-малка инвестиционна стойност. Причината, от една страна, е високата цена на златото в тях, защото в нея е калкулирана стойността на изработването им, т.е. трудът на бижутера. Освен това в бижутата златото е с по-ниска чистота, защото се влагат и други метали. Най-често златото в бижутата е 14 карата и не повече от 18 карата.

4. Златни компании

Това е една от непреките форми на инвестиране в злато - купуване на акции в компании, които добиват и обработват злато. Капиталовложението изисква задължително използването на инвестиционен посредник, който получава и комисиона за услугата.

5. Златни сертификати

Те се емитират от банки на базата на налично в тях злато. Купувачът притежава сертификат, който удостоверява собствеността му върху определено количество от него, без физически да го притежава. Собственикът на златен сертификат може да го продаде на банката емитент по всяко време, като сделката се извършва и по телефона.

6. Златни фондове

По подобие на купуването на акции в минни компании се купуват акции в т.нар. Exchange-traded gold funds, които инвестират целенасочено в злато. То се търгува като ценни книжа на няколко фондови борси в света, които са 100% обезпечени с физическа наличност злато, съхранявано в специални трезори.

Още по темата