Медия без
политическа реклама

Лесно ли се взима кредит за имот на 50 +

Месечната вноска по заема не бива да изяжда над 40% от доходите на домакинството

09 Юли 2021
Pixabay

Все повече хора над 50-годишна възраст кандидатстват за ипотека. Но кредитирането след определена възраст има своите специфики.  Какво трябва да имате предвид, ако сте на 50 + и искате да теглите кредит за имот? Ето съветите на финансовата платформа musketari.bg.  

Основно изискване на банките към клиента е възрастта му, прибавена към срока на договора, 

 

да не надвишава 75 години

 

(за някои банки сборът не трябва да е над 70). Тоест, ако клиент на 60 години кандидатства за ипотека, максималният срок, който би получил кредит от банка, ще е 15 години. В резултат на това, че заемът не може да е за повече години, месечната вноска може да се окаже твърде висока.

Затова често се прилага практиката клиентът да тегли кредита със съдлъжник. Това може да бъде млад роднина, който да се включи като съдлъжник и по този начин да се вземе предвид неговата възраст при определяне на максималния срок. По-дългият срок води до по-ниски месечни вноски. Така обслужването на заема става поносимо, а след като таксите за предсрочно погасяване  отпаднаха, човек винаги има опцията да си спести плащането на лихви и да погаси преждевремнно заема или част от него, ако разполага с "излишни" пари.  

Основният фактор при избор на оферта е

 

размерът на месечната вноска

 

Сумата не трябва да е повече от 30-40% от чистия месечен доход на домакинството, подчертават финансовите експерти. Можете да направите и такава калкулация - изчислявате колко можете да отделяте за кредита си всеки месец и договаряте с банката вноска, която да е 70-80% от тази сума. Това е полезна "рецепта", защото човек никога не знае дали ще запази доходите си и дали лихвите няма да се качат, затова е добре да си предвиди резерв. 

Клиентите, които избират да си купят жилище на по-късен етап от живота, в повечето случаи разполагат със собствени средства. За тези, които имат спестявания, по-голям процент самоучастие към ипотеката, може значително да съкрати срока на договора, без това да оскъпи месечната вноска. От musketari.bg обаче препоръчват да не вкарвате в покупката на имота всичките си свободни ресурси и да си оставите "бели пари за черни дни" - например ако се наложи скъпо лечение или пък  трябва спешно да се прави тежък ремонт.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

кредити, ипотека

Още по темата