facebook
twitter

Консулт

Какво да правим, когато самолетът закъснее

Обезщетенията за забавен полет в ЕС стигат до 600 евро на пътник
643
 Pixabay

Случва се полетът да закъснее или дори да бъде отменен. Това е пренеприятно, особено ако наред с нервите влече финансови загуби, фалстарт на ваканцията или провал на важна делова среща. Как да защитим правата си в такива случаи, съветват от Avioclaim.com.

Ако самолетът излети със закъснение над 2 часа, авиокомпанията е длъжна да осигури на пътниците храни, напитки, достъп до телефонни обаждания и имейли, повелява Регламент 261/2004 на ЕС, който брани от некоректни действия на авиокомпаниите всички пасажери, излитащи или кацащи на летища в ЕС. Важно е пътуващите да пазят касовите бележки за всички разходи, които правят по време на престоя.

В случай че полетът е пристигнал с повече от 3 часа закъснение в крайната си дестинация, авиокомпанията дължи обезщетение между 250 и 600 евро на човек - но само ако закъснението е по нейна вина (например технически проблем). При наличие на извънредно лошо време, стачка или поява на риск за сигурността на пасажерите превозвачът не дължи обезщетение за закъснението. 

При отменен полет пътникът има право да получи пълно възстановяване на средствата, които е платил за нов билет.  Друг вариант, който авиокомпанията може да предложи, е замяна с алтернативен полет. В случай че не иска замяна, пътникът има право на полет до летището, от което е тръгнал първоначално.

Пътниците имат право и на обезщетение за отменения полет. Авиокомпанията може да откаже да плати само в два случая - ако е уведомила пътниците за отмяната поне 14 дни преди датата на отпътуване или ако полетът се е провалил заради извънредни обстоятелства. Както и при закъсненията обезщетението е в размер от 250 до 600 евро - според разстоянието. 

Неотдавна Съдът на ЕС постанови, че при директно свързани полети с начален пункт на излитане от държава членка, за които е била направена една-единствена резервация, опериращият въздушен превозвач, извършил първия полет, дължи обезщетение на пътниците, чийто втори полет, извършен от авиокомпания извън ЕС, е пристигнал с голямо закъснение, съобщиха от "Активни потребители".

Решението е по конкретен казус на пасажери, които чрез České aerolinie резервирали пътуване Прага - Абу Даби - Банкок. Двата полета се обслужват от различни превозвачи, които имат споразумение помежду си. Вторият полет закъснял с над 8 часа. Пътниците поискали, но не получили от České aerolinie обезщетение. Съдът на ЕС обаче се произнесъл категорично - České aerolinie е извършила полет в рамките на договора за превоз при свързани полети и като европейска авиокомпания дължи компенсация на клиентите си. 

Ключови думи:

пасажери, авиокомпании
Все още няма коментари

Още

В самолет от юни: Без опашка за тоалетна и без храна, но с маска

25.05.2020

ЙОАНА ПЕТРОВА

4898 5
Държавата ще подкрепи заетостта в транспорта с 290 лв. на човек

17.05.2020

493 1
ЕК ще разреши на авиокомпаниите да не връщат пари

09.05.2020

1673 9

Влез или се регистрирай за да коментираш

×