facebook
twitter

Автомобили

Производителите масово спират дизеловите модели

Над 10 компании правят сериозни промени в резултат от мерките в Европа
6996
ЕПА/БГНЕС
Един от моделите, които вече няма да се продават в Европа, е дизеловата версия на Mitsubishi Outlander.

Мерките, предприети от различните правителства срещу дизеловите версии на автомобилите, вече дават резултати и това си личи от действията на по-голяма част от компаниите на европейския пазар. Това стана ясно от проучване на британското издание Autocar, цитирано от "Аутомедия".

Например Fiat обнови своя компактен ван 500X, като замени дизела с 3-цилиндров мотор. Това е част от стратегията на концерна FCA, която предвижда пълен отказ от тежкото гориво през 2022 г. Изключение прави търговската техника.

Новото поколение на Honda CR-V на свой ред за първи път ще се предлага със 7 места и с хибридно задвижване и както изглежда - никога повече няма да получи дизелови версии. Друга японска компания - Mitsubishi, също залага на хибридите, а от гамата отпадат дизеловите ASX и Outlander.

При Toyota положението е подобно - дизелите остават само за големите всъдеходи, докато завърналият се на европейския пазар седан Camry, както Verso и RAV 4 ще се предлагат само в бензинови и хибридни версии. Subaru също се отказа от дизелите, а Suzuki спира продажбите на Vitara и SX4 с добавка DDiS към имената. И тук трендът е ясен.

Производителят на спортни коли Porsche също обяви, че се отказва от дизеловите варианти на кросоувърите Macan и Panamera, докато за новия Cayenne версия с такова гориво не се предвижда изобщо. Затова пък хибридните на немската марка се продават отлично.

Европейските малолитражки Skoda Fabia и Opel Corsa, а също така и Seat Toledo също скъсаха с дизела. Това стори и Volvo, в чиято история има много двигатели с такова гориво. То обаче няма да се използва никога повече от шведите, като първият модел от новата им стратегия е комбито V60.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Масово отнемат книжките на български шофьори в Румъния

07.10.2018

2332 13
Италия забранява старите дизелови коли

30.09.2018

3018 16
Системи от бъдещето, които ще променят автомобилите

15.11.2018

471

Коментари

Greg Rasputin
снимка на Greg Rasputin

Mazda явно няма подобни планове.

Mr_Pitkin

дали ще ги спрат от движение

Скитник-1

На газ, щото не се издържа /финансово/ .

rurade
снимка на rurade

Не могат да пробутват масово смешните си елколи и хибриди, затова спират  дизела...

inventus

Поне да им направят фабрично вграждане на газови уредби че със тези самоделки само ядове и мъки!

Herrvasko

Дизеловите мотори имат два големи гряха- горят много малко, доста по икономични от смешните хибриди и вървят твърде дълго, добрите немски и френски дизели при добра подръжка изкарват по половин милион спокойно.Колегата е прав, няма кой да купува елколите, които стават само да ходиш на работа и то не на дълго.Това е истината.А и са скъпи.Това е класически рекет.

Влез или се регистрирай за да коментираш