facebook
twitter

България

Всички са срещу плана за Борисовата градина

Спортният министър не си дава имотите в парка, според граждани предстои мащабно застрояване
857
Илияна Кирилова

Устройственият план на Борисовата градина се очертава като следващата точка на голямо напрежение в София. В първите дни, след като проектът на "Ковачев архитекти" беше публикуван, срещу него заваляха възражения от всички страни. Абсурдното е, че докато спортният министър Красен Кралев недоволства, че са порязани намеренията за разширяване на спортната инфраструктура, граждани виждат в плана зелена светлина за мащабно строителство. Критики вече отправи и община "Средец", която е една от три районни администрации, под чиято опека е паркът.

На пръв поглед проектът създава впечатление, че подхожда консервативно към зелената система на парка и не предвижда сериозно строителство, напротив - предлага изместване на голяма част от спортните обекти в градината в периферията й - към гара "Пионер". Изрично е посочено, че ново строителство няма да има и че целта е градината да се възстанови максимално близо до историческия си вид. Изключение прави единствено намерението за изграждане на музей "Зелената памет на София" на мястото на съществуваща сграда до автокъща "Капитолия".

Граждани, обединени в групата "Да спасим Борисова градина", виждат в плана точно обратното - кухи обещания да не се строи върху частни терени, заграбени навремето с помощта на общината, и ново строителство, маскирано като "възстановяване на историческия вид". Този план не е защитил нито един публичен интерес в името на частните, които именно чрез този план ще се бетонират во веки, пише във Фейсбук Гергана Пирозова. Тя напомня, че планът не може да възстанови къпалнята "Мария Луиза", защото тя е частна. Същата е ситуацията и с телевизионната кула, която пожелателно в плана трябва да стане атракция за граждани.

"Спортна София" също е частна, тя ще се намърда на гара "Пионер" с четири нови сгради и множество съоръжения. До Маймунарника, върху терен с неизяснена собственост, планът предвижда застрояване на три триетажни сгради с ограничен достъп, т.е. ограда и билети (частен), защото през 1936 г. там имало климатично училище. Какво е предназначението на тези три нови сгради планът мълчи. Защо ли? На кой инвеститор е обещан този апетитен терен от 9128 кв. м до Къпалнята?", пита Пирозова.

Големи проблеми с плана има и спортният министър Красен Кралев. Според него в документацията има доста неточности относно урегулираните поземлени имоти, като се смесва частна и държавна собственост. Той предупреди, че ще обжалва до ВАС, ако трябва, защото планът сериозно се разминава с намеренията на министерството за развитие на спортната инфраструктура в Борисовата градина, а то е един от най-големите собственици на имоти в нея. Според проекта на стадионите в парка ще може само да се сложат подвижни козирки над трибуните, а "Спортна София" и конната база ще се преместят в района на гара "Пионер" и Ловния парк.

"Под ръководството на ММС са Националният стадион "Васил Левски", стадион "Българска армия", тенис зала "София", столичният колодрум "Сердика", бившият стадион "Юнак" и тенис комплекс "Академик". За нито един от тези имоти ПУП не е отредил самостоятелни урегулирани поземлени имоти. Ако бъдат обособени такива, ще може да се дадат и конкретни параметри за застрояване, съобразени с необходимостта за развитието на спортната ни база. Ако не се построят нови съоръжения, съществуващите в момента няма да бъдат годни за провеждане на спортни събития съвсем скоро", каза спортният министър. Той потвърди, че планът пречи на намеренията да се прави нов модерен стадион на територията на стадион "Българска армия".

Община Средец също вече заяви забележки. Оттам също като "Да спасим Борисова градина" предупреждават за проблем със собствеността на земята, където се предвижда възстановяване на климатичното училище, освен това не са съгласни да се мести "Спортна София".

Ключови думи:

Борисова градина
2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кралев: Капацитетът на "Армията" може да се увеличи двойно

04.07.2019

145
Адвокатът на "ЦСКА-София": Обществото, 1 млн. души и цяла София искат нов стадион

28.06.2019

550 7
"ЦСКА-София" всъщност иска да прави подземен паркинг с тунели под парка

24.06.2019

1418

Коментари

сталкер пустиняк

Всички са срещу плана за Борисовата градина

 

А, всички. Гришата и кликата около него не са против плана. 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

(i) Да се махнат ресторантите от Националният тенис център

https://www.bgtenniscenter.com/bg/contactus

Заради ресторантите непрекъснато влизат коли вътре в Парка.

 

(ii) гара Пионер = Артекс

А ще има ли за Данчето едно апартаментче на върха на 25-етажния небостъргач на гара Пионер?

Там е застроено с (псевдо)луксозен комплекс на Артекс. Но е някак необгрижено.

И СЕГА какво остава? С парите на Града да им се построи спортен комплекс.

Браво, Фандъкова. Ти го пъдиш през вратата, то влиза през прозореца.

 

 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×