Медия без
политическа реклама

Съдът даде зелена светлина за купуването на 8 медицински хеликоптера

Очаква се МЗ да сключи договора до дни

21 Февр. 2023

Министерство на здравеопазването ще сключи до дни договора за закупуване на 6+2 медицински хеликоптера. Върховният административен съд даде зелена светлина за приключването на сделката, като се произнесе окончателно по подадената жалба срещу обществената поръчка. В МЗ се надяват времето до края на годината да стигне за производството и доставката на първата от машините, защото парите за нея се осигуряват по стария програмен период и в противен случай може да бъдат загубени.
Както „Сега“ писа, МЗ бе принудена да прибегне до процедура на пряко договаряне с една единствена компания – италианската „Leonardo S.p.a”, която единствена се включи в провалилата се открита процедура за закупуване на машините. Оказа се, че цената на италианската компания – единствена подадена оферта, е надхвърля прогнозния ресурс по поръчката. Така МЗ започна пряко договаряне с нея, каквато възможност ЗОП предвижда.
Според окончателната оферта „Leonardo S.p.a” предлага да достави хеликоптерите – 6 с опция за 2 допълнително, на обща цена от 160,5 млн. лв. с обучението и наземното оборудване. При първата процедура, която се провали заради надвишаване на прогнозната цена, компанията предложи 19 804 723 за един хеликоптер, сега офертата е намалена на 19 617 717 лв. Така общата цена на договора ще бъде по-ниска спрямо тази от първата процедура, което се изисква по закон.
Процедурата на пряко договаряне с италианската компания изненадващо бе обжалвана от фирма, неучаствала изобщо в предходната открита процедура - „Бел Текстрон Инк.“. Дружеството обясни, че е имало интерес към първата процедура, но така и не е подало оферта. Според фирмата при втората процедура са допуснати нарушения на ЗОП. КЗК отхвърли това твърдение, като реши отделно от това, че фирмата няма правен интерес да обжалва. Върховният административен съд стига до същото заключение – наличието на интерес към първата процедура при неподадена оферта не е основание да се счита, че фирмата е правно заинтересована да обжалва, счита съдът.

Очаква се ВАС да се произнесе и по друга процедура - на нарочно създаденото при кабинета Петков "България Хели Мед Сървиз", което е готово с цялата документация за лицензирането си и само трябва да наеме хеликоптер. Тази поръчка също бе обжалвана от фирма без правен интерес според КЗК с тотално различен предмет на дейност.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата