facebook
twitter

България

Съдебният инспекторат си измисли право да разпитва граждани

159
 Илияна Кирилова
Инспекторатът към Висшия съдебен съвет изпрати странно писмо с въпроси до председателя на БХК Красимир Кънев.

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет съвсем открито нарушава закона, като си позволява да се обръща с въпроси към частни лица и организации, без да има изрични правомощия за това по закон. Това заяви за "Сега" председателят на Българския хелзинкски комитет (БХК) Красимир Кънев, след като във вторник стана известно, че е получил писмо, подписано от съдебния инспектор Стефка Мулячка с 12 въпроса, на които се изисква отговор.

Импровизираният разпит най-вероятно е във връзка с проверката на ИВСС за безпристрастността на състава, постановил условното предсрочно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман. В писмото, публикувано от "Капитал", съдебният инспекторат пита Кънев как се е запознал с австралиеца, дали познава съдия Калин Калпакчиев и каква е практиката на БХК да дава становища за лица, лишени от свобода. Освен това ИВСС иска да знае кой е номинирал Калпакчиев през 2013 и 2016 г. за приза "Човек на годината" и въз основа на какви критерии.

Председателят на БХК дава подробни отговори, като уточнява преди това, че "организацията и той не са сред лицата, от които Инспекторатът към Висшия съдебен съвет може да изисква информация съгласно Закона за съдебната власт". Пред "Сега" Красимир Кънев изрази негодуванието си, че ИВСС не го е уведомила какъв е предметът на преписката, има ли задължението да отговори и по силата на кой закон, има ли право на правна помощ и какви са евентуалните негативни последствия за него, ако реши да не даде информация.

Все още няма коментари

Още

Прокуратурата ще разпита и Борисов за Барселона

24.02.2020

Обновена

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

10479 45
Спецпрокуратурата подхваща сделката за теца на Доган

24.02.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

10450 13
Гешев нареди на МВР да провери държавната помощ при заменките

24.02.2020

1049 8

Влез или се регистрирай за да коментираш