Медия без
политическа реклама

Стотици протестират срещу новия консул във Валенсия Пламен Георгиев

Бившият шеф на КПКОНПИ не отговаря на законовите изисквания за поста, смятат юристи

16 Авг. 2019ТАНЯ ПЕТКОВА
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Втори ден, откакто се разбра, че Пламен Георгиев е номиниран за генерален консул в испанския град Валенсия, той не отговаря на мобилния си телефон за коментар.

Стотици българи се подписаха в петиция срещу назначението на бившия шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев за генерален консул във Валенсия. Юристи заявиха, че кандидатурата му не отговаря на законовите изисквания за този пост, а БСП обяви, че това е "подигравка" на управляващите с обществото. Премиерът Бойко Борисов не отговори на въпроси  на "Сега" за изненадващото назначение на Георгиев.

"Българската диаспора не приема доводите на управляващите за назначаване на новия генерален консул г-н Георгиев, а именно, че той имал изключително добри контакти с испанските правоохранителни органи", се казва в подписката на българите от Валенсия. Те заявяват още, че им е нужна "професионална, компетентна и загрижена консулска защита и подкрепа, защото мнозинството сме трудещи се граждани, а не престъпници". Те питат дали е проведен конкурс за назначаването на Георгиев за консул, какви чужди езици владее и какво е образованието му. От автобиографията на Пламен Георгиев, депозирана в парламента през февруари 2018 г., когато течеше изборът за шеф на КПКОНПИ, се вижда, че той владее испански на ниво А2, което отговаря на базисни умения. Конкурс за длъжността нямаше. Георгиев е бил утвърден на тайно заседание на МС преди седмица, само няколко дни след като ВСС се събра извънредно, за да го възстанови като прокурор в спецпрокуратурата. Така за 10 дни Пламен Георгиев смени три държавни длъжности.

Във Фейсбук адвокатката Грета Ганева коментира, че Георгиев не отговаря на законовите изисквания за поста. "Тъй като е общоизвестно, че Георгиев не се ползва с безспорно добро име (той, ако се ползваше с добро име, нямаше да се налага да подава оставка като ръководител на КПКОНПИ), липсва първото изискуемо по закон условие", посочва Ганева, като заключава: "Защо си мисля, че колкото са го проверявали, преди да стане председател на КПКОНПИ, толкова са го проверявали и сега. Изключението Пламен Георгиев. Точка." "Няма да мине тая работа така! Не сме в развития социализъм да пращат стъпилите накриво по дипломатическите ни служби в чужбина", добавя Ганева. 

 

УЛИКИТЕ ОСТАВАТ

"Подиграха се на партията ГЕРБ, която беше принудена мълчаливо да му бере срама насред предизборна кампания, за да бъде скрит дълбоко няколко месеца. Подиграха се на Народното събрание, като вкараха оставката му извънредно минути след подаването ѝ като последна точка преди ваканцията и я приеха без дебат, за да го скрият отново от публичност. Подиграха се на Висшия съдебен съвет, който беше събран спешно и извънредно, за да го възстанови като прокурор. Подиграха се на Министерството на външните работи, което го предложи по принуда и абсолютно необосновано за генерален консул във Валенсия, за да го скрият далеч. Подиграха се на целия кабинет, който го одобри в екстремно кратък срок, за да няма време за обсъждане, пак с цел да го скрият от публичност. Подиграха се на българската общност в Испания, като пращат там човек, който няма понятие от дипломатическа и консулска дейност, само и само да не дразни с присъствието си в София. Е, явно е много важен. И кой се подиграва с хора и институции ли? Има само един, който може да осигури тази светкавична поредица от абсурди - Бойко Борисов. Браво за ефективността! Но помнете - трупът е скрит, но уликите остават!", се посочва в позицията на БСП.

Още по темата