Медия без
политическа реклама

"Спаси София" обеща кръгла маса за Коледната украса

Сегашната е наследство от ГЕРБ, а избраните фирми взимат до 35 пъти по-скъпо, изтъква Борис Бонев

16 Дек. 2023
Премахването на Златната арка беше грешка, но на живо присъствието ѝ беше много по-дискретно, а мащабът ѝ не съответстваше на пространството, смята Бонев
Сега
Премахването на Златната арка беше грешка, но на живо присъствието ѝ беше много по-дискретно, а мащабът ѝ не съответстваше на пространството, смята Бонев

Борис Бонев - председател на партия "Спаси София", която в коалиция с ПП-ДБ спечели изборите в столицата, призна, че новият управляващ екип в общината не се е справил добре с коледната украса, посочи някои грешки, разказа за процеса по поставяне на украсата, обвини за ситуацията наследството, оставено от ГЕРБ и същевременно обеща кръгла маса, на която да се обсъдят и решат проблемите.

Това Бонев направи с обширна публикация във "Фейсбук", озаглавена "За коледната украса - честно и открито".

"Да, не се справихме комуникационно. Не само по отношение на златната арка, но и по отношение на реалната причина София тази година да не е онзи светъл и празничен град, който ни се иска да виждаме - признава лидерът на "Спаси София". - Вглъбени в пороя от проблеми и спешни решения, активната комуникация с гражданите мина на втори план. Това отчитам като ГРУБА грешка, която от моя страна повече няма да допускам. Отсега нататък плътно ще се придържам към принципа - по-добре грозната истина, отколкото красивата лъжа".

Борис Бонев обяснява и процеса по поставяне на Коледна украса, като изтъква, че има "неизчерпаем списък на структурите, от които зависи" това, като сред тях били "поне две дирекции на Столична община, районните администрации и корпоративни дарители".

Той съобщава, че спечелилата изборите коалиция е заварила пълна липса на план, "който да съобразява естетика, сигурност, дадености на средата и т.н." и на практика нямало никаква подготовка. "Предишни години възлагането на фирмите за улично осветление (които монтират коледната украса) е било в началото на ноември, за да има време от 1 декември украсата да е сложена. Тази година, заради изборите, това възлагане се е случило с 20-тина дни закъснение. Затова и поставянето на украсата закъсня", изтъква Бонев.

Според него общината възлага монтажа на "двете фирми по скандалните договори за уличното осветление", което било по договори - наследство от ГЕРБ.

"Както и при поддръжката на уличното осветление, разликите в цените на двете фирми са фрапиращи. В 13-те района, за които „Лог – Сиберия“ е спечелила поръчката, едни и същи дейности струват между 7 и 35 ПЪТИ повече, отколкото в 11-те столични района, поверени на фирмата „Улично осветление“. Затова и скромният бюджет за украса отива за твърде малко монтирани елементи", допълва Бонев.

Той разказва, че за да се купи нова украса трябва да се проведе обществена поръчка, за която сроковете са дълги и е щяла "да дойде февруари - март".

Борис Бонев посочва и конкретни казуси, които предизвикаха полемики сред софиянци. За него премахването на златните арки пред храма "Александър Невски" е било грешка, макар да не били адекватни за това място. За бъчвите от Коледния базар в същото пространство изтъква, че "след публикацията бяха плътно прибрани до къщичките".

За светлинната украса-костенурка на т.нар. Малки пет кьошета, общинарят пише: "тук беше и моя грешка, че не уточних много категорично, че това е ЧАСТНА инициатива и общината не е платила нищо за нея, както и че това е инцииатива за поредна година на същите организатори и няма връзка с коледната украса на общината." Негов пост във Фейсбук за костенурката предизвика през седмицата гневни постове за какво общината си харчи парите.

Що се отнася до това какво смята да направи екипът на новия кмет Васил Терзиев, председателят на "Спаси София" обещава още през януари да се организира кръгла маса по темата. 

"На нея ще бъдат поканени всички заинтересовани страни - общината, районните администрации, фирмите за монтаж, организаторите на коледните базари, експерти от културните среди. Целта е да се създадат ясни правила и критерии за празнични украса, намеси, базари и събития, както и да намерим работещ начин как да постигнем повече естетика и празничен дух в града. Ще бъде заделен и по-голям бюджет, както и ще бъдат проведени разговори с големи корпоративни дарители в началото на годината, за да могат те също да планират", обещава Бонев.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?