Quantcast
Прокурор е обвинен за върнат автомобил, издирван по Шенген | СЕГА
facebook
twitter

България

Прокурор е обвинен за върнат автомобил, издирван по Шенген

511

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност прокурор от Районна прокуратура-Ямбол за извършено от него престъпление по служба, съобщава държавното обвинение.

Магистратът е обвинен за това, че на 29.05.2018 г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – по това време административен ръководител, районен прокурор на гр. Елхово, изготвил постановление за връщане на веществено доказателство - автомобил, в нарушение на служебните си задължения. 

Автомобилът е бил върнат на неправоимащо лице – чужд гражданин, твърди прокуратурата в официалното си съобщение. През 2016 г. колата е била задържана от служители на ГПУ-Елхово, тъй като е била обявена за издирване в Шенгенската информационна система от германска застрахователна компания. Освен това, магистратът нарушил и принципа на случайния избор на наблюдаващ прокурор, като с писмена резолюция възложил сам на себе си разследването по образуваното през 2016 г. досъдебно производство в Районна прокуратура-Елхово. 

Главният прокурор Иван Гешев е внесъл във Висшия съдебен съвет искане за временно отстраняване от длъжност на обвинения.

Още

Боб Дилън е обвинен в сексуално насилие над 12-годишна

17.08.2021

1470
МВР извика на разпит бивши прокурори и следовател

18.06.2021

Обновена

4856
ГЕРБ не отстъпва от идеята за спецпрокурор, който да разследва Гешев

16.02.2021

407