facebook
twitter

България

Прокуратурата обвини бизнесмен и багерист за разрушените дюни

Две министерства още се чудят къде точно са били защитените пясъчни образувания
136
БГНЕС

Двама задържани за разрушаването на дюните на къмпинг "Смокиня" са получили обвинения и са пуснати под гаранция, съобщиха от Апелативна прокуратура - Бургас. В събота стана ясно, че дюните, които са част от защитена територия, са били изравнени със земята. Проверки назначиха министерствата на екологията и на туризма, а прокуратурата се самосезира за вандалския акт. 

Установен е поръчителят на деянието - бургаският бизнесмен Иван Нончев, който е получил обвинение и за помагачество, като определената му гаранция е 10 хил. лева. Той не се е признал за виновен. Може да получи наказание до 3 г. затвор или пробация и глоба от 2 до 10 хиляди лева, обясниха от прокуратурата. Обвинение е получил и 24-годишният Манол Пазвантов, който е карал багера, заравнил дюните. Той ще може да излезе от ареста срещу 2 хиляди лева.

По-рано от прокуратурата обявиха, че има и трети задържан, но се оказа, че той просто се е возил с Пазвантов в багера и вече е "много важен свидетел по делото, защото други очевидци няма". Багеристът бил нает от Нончев срещу 1000 лв., за да "изравни терена". Според сайта "Флагман" бизнесменът недоволствал, че дюните му скриват гледката към морето. Пред разследващите обаче обявил, че не е наемал багер и че не познава шофьора и придружителя. 

Проверката на районната екоинспекция в Бургас установи, че увреденият имот е част от плаж "Смокини-север", който е изключителна държавна собственост. Оттам обаче все още не могат да установят къде точно са били разположени унищожените дюни и каква площ са заемали в частния имот до плажа и кой е неговият собственик. От министерството на туризма също продължават да "проверяват" обхвата на дюните и защо концесионерите на плажа не са попречили на разрушението. Пред Нова телевизия министър Николина Ангелкова обяви, че е "важно да се установи дали е подаден сигнал от концесионера". 

От медиите разбрахме, че дюната е унищожена, веднага пуснахме жалба, но не знаехме кой е извършителят, обясни пред Нова тв Иван Иванов, представителят на фирмата концесионер, която по закон е длъжна да пази защитената територия, която попада в пределите на стопанисвания плаж. 

 

ОТПОР

Държавата да изпълни задължението си по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и да одържави всички приватизирани или реституирани дюни, повечето от които се водят земеделска земя, настоява коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България". Проверка на природозащитниците показала, че голяма част от сивите дюни в природната забележителност до къмпинг "Смокиня" са частни и се водят земеделска земя. "Но дори и в частна нива, собственикът няма право да унищожава видове от Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие, каквито се срещаха върху разораните дюни", отбелязват от коалицията.

 

Все още няма коментари

Още

БСП ще обяви водача си за евровота до 15 март

23.02.2019

459 7
Родители в "Манастирски ливади" протестираха заради липса на детски градини

23.02.2019

685 7
Цветанов: Напрежението расте, защото управляваме добре

23.02.2019

2812 36

Влез или се регистрирай за да коментираш

×