facebook
twitter

България

Програма на БАН и МОН среща учениците с музеите

141

"Днес ще търсим Горгоната Медуза? Знаете ли и други митологични създания като нея?", пита уредничката в Националния арехологически музей. "Не", провикват се второкласниците от 18-о средно училище "У. Гладстоун" в столицата. "А гледали ли сте Хари Потър? Там нали имаше митологични създания?", продължава тя. "Да", отговарят в хор учениците, които вчера за първи път научиха за чудовището с женско лице и змии вместо коси. Както те, така и още стотици ученици от всички софийски школа ще могат да карат извънкласните си занимания в музеите и институтите на БАН благодарение на съвместната програма на БАН и просветното министерство "Образование с наука".

Началото й бе дадено преди две седмици от образователния министър Красимир Вълчев и председателя на академията акад. Юлиан Ревалски. По нея бяха одобрени 26 проекта за 500 000 лв., чрез които институтите и музеите на БАН ще разработят образователни програми и дейности за учениците. Целта на всички тях е да провокират интереса на децата към математиката, техниката, природните науки, както и да се разшири образователната среда. Очаква се учениците да се учат на математика в онлайн класни стаи, да програмират роботи, да предлагат решения за справяне с климатичните предизвикателства, да правят антропологични изследвания, химични опити, проекти по механика и холограми, да прилагат космически технологии в екологията и др. За извънкласните занимания вече са подготвени холограмни образи на Васил Левски и Христо Ботев, химични опити с калиев перманганат, онлайн игри за правопис, математическо домино, уреди за антропологични изследвания и др.

ОБХВАТ

В началото програмата ще е насочена предимно към децата от София - очаква се 10 000 ученици да се включат в нея, като по-нататък обхватът й трябва да се разшири. В рамките й учените от БАН ще могат да посещават училищата и да разказват на учениците за научни проекти, предвидено е и провеждането на летни школи за обучение както на учениците, така и на учителите им.

 

 

Все още няма коментари

Още

МОН започна голямо допитване за новите учебни програми
5 неудобни въпроса за задължителната градина за 4-годишните
Българската изложба в Лувъра е окончателно отменена

12.02.2020

Обновена

4568 40

Влез или се регистрирай за да коментираш