Медия без
политическа реклама

Проф. Плочев: Лекарите вече са изморени, но няма да дезертират

12 Май 2020
БГНЕС
Проф. Камен Плочев

Сред лекарите в България вече има натрупана умора в ситуацията на пандемията от коронавирус. Това създава риск от грешни диагнози, изрази притеснение проф. Камен Плочев – ръководител на Първа клиника по Инфекциозни болести във ВМА.

"Чувства се умората в някои от нас - това е вече 67 дни. Тази умора е не толкова заради обема на работата, колкото заради социалната изолация, на която и ние сме подложени. Нашият живот включва леглото на болния, след това събличане на костюма, хранене, сън и отново леглото на болния. От преумора човек може да сбърка. Никой обаче няма да дезертира от бойното поле - поне от колегите, с които аз работя. Имаме страшно много доброволци", коментира проф. Плочев пред БНТ. Той обаче подчерта, че са взети мерки да не се допускат неточни диагностични и терапевтични решения. Имало обаче риск от снемане на защитната бариера.

"Това е война и според мен няма фронт и тил, всички сме под опасност. Имаме 11% реални медицински загуби. При война медицинските загуби са около 4%", каза още професорът. Той коментира и ситуацията специално във ВМА: "Ситуацията по отношение на болните е под контрол и сравнително добра. Нямаме хора, изискващи включването на най-тежката артилерия в медицината. Ние ще издържим, материално сме обезпечени, имаме абсолютна подкрепа на ръководството, на всякакви нива. Не мисля, че най-сложното предстои. Вкарахме нещата в един порядък, ние свикнахме, изградихме професионални навици. Очакваме, че може да имаме втора и трета вълна, не сме неподготвени. Считам, че нещата вървят умерено към по-добра насока. Болестта Covid се превърна в болест на поведението."

Във Военно-медицинска академия вече има четирима пациенти с COVID-19, на които е приложена новата терапия за преливане на кръвна плазма (плазмафереза). При единия се е стигнало до летален край, но според проф. Плочев, това се дължало на съпътстващото заболяване - левкемия. Останалите пациенти се чувстат добре, включително интубираният, който вече е в съзнание и е разпознал съпругата си.

Ключови думи:

лекари, ВМА

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?