Quantcast
Перник и Сливен първи затвориха барове и дискотеки | СЕГА
facebook
twitter

България

Перник и Сливен първи затвориха барове и дискотеки

Главният санитарен инспектор Ангел Кунчев поиска още по-строги противоепидемични мерки
Обновена
8 178
 Илияна Кирилова

Барове, дискотеки, клубове и други нощни заведения за развлечения на закрито и открито затварят в Перник и Сливен за срок от 14 дни, като заповедта влиза в сила от 24-ти октомври. Забраняват се и празненствата на закрито, влючително сватби и кръщенета. Работното време на ресторантите и кафенетата се намалява до 22.00 ч., при условие че гостите на заведенията спазват дистанция на не повече от 2 кв. метра. 

Продължават да се спазват всички останали наложени противоепидемични мерки - спазване на физическа дистанция от 1,5 метра между хората,  хигиена на ръцете, дезинфекция и носене на защитни маски за лице или друго средство, покриващо устата и носа. 

 Началникът на РУО – Сливен ще може да поиска от образователния министър преминаване към обучение от разстояние в електронна среда, за срок от 10 дни, за учениците от пети до дванадесети клас в онези учебни заведения, където има над 20% заболели и карантинирани ученици и педагози.

Новината идва на фона на още по-строгите противоепидемични мерки, които поиска главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по-рано през деня с цел забавяне на разпространението на заразата от коронавирус в България. Тази сутрин той обрисува още по-черна възможна картина.

"Ако някой си мисли, че това е най-лошата ситуация, много се лъже. Ние може да имаме между 7 и 8 пъти по-голяма заболеваемост. Спокойно може да стигнем 5000-6000 заразени на ден. Това се случва в редица европейски страни в момента. Хората трябва да разберат, че всичко зависи от поведението им", посочи Кунчев пред Нова телевизия.

Според него числото R, което показва колко души заразява един болен, е започнало да се повишава и вече е 1:1,2, тоест 10 души заразяват 12. Той отново подчерта, че затварянето на градове е крайна мярка, която няма много голям ефект. Възможно е обаче затварянето на квартали или няколко къщи. Неговото лично мнение е, че следващата мярка трябва да бъде ограничаването на събирането на хора - в баровете, на стадионите, дори и по политически причини.

"Разликата в новата заповед на министъра е в дните, в които хората се поставят по карантина. Те стават 10 дни, а не 14. Карантинират се контактните в зависимост от близостта на общуване", обясни д-р Кунчев.

Той е на мнение, че медиците нямат да се справят, и даде пример с днешните числа - при 500 заразени  в София, контактните лица стигат до хиляди хора. Съгласно закона хората, които знаят, че трябва да са в изолация, но я нарушават, носят отговорност.

"Специално за учениците гледаме да сме максимално полезни и с помощта на медицинското лице в училището. Когато излезе положителната проба на даден човек - тази информация се вижда от РЗИ, от полицията и от личния лекар. Тази информация стига до институциите. Максимално бързо може да се вземат мерки", смята главният здравен инспектор.

Доц. Кунчев заяви, че най-неясният момент е как човек да излезе, за да си направи тест, ако има съмнение, че е положителен и е в изолация. Но увери, че се работи със Здравната каса, за да може личните лекари да правят тестове по домовете, макар и бързи. Ако тестът ни се окаже отрицателен, това не означава, че карантината ни като контактно лице отпада.

"Когато говорим за 2000 случая, е ясно, че строго предписание за всеки един няма как да издадем. Важното е личните лекари да имат възможност да изследват, защото това ще облекчи както пациентите, така и тях самите", добави Кунчев.

Относно офисите той подчерта, че контактни на заразен са тези, които са общували с него на по-малко от 1,5 метър без предпазни средства. С кого е контактувал човек с положителна проба ставало ясно след проведен разговор с него. Тъй като в момента РЗИ не могат да се справят с всички случаи, Кунчев обясни, че включват в тази "борба" медицинския персонал в училищата, както и директорите на големи компании.

Здравният инспектор е на мнение, че въпреки че здравната информация е поверителна, хората трябва да споделят с близките си, ако са заразени, за да могат да се вземат навременни мерки.

"Нямаме информация медици вече да са се отзовали на призива на министъра за помощ в болниците. За съжаление са необходими много хора. И в парламента обмислят да се ползва националния пандемичен план в тази ситуация. Ние сме го обмислили отдавна и прилагаме част от неговите елементи. Там е записано, че определени резерви от хора са студентите от 6 курс, пенсионирани служители и доброволци от Червения кръст. Търсим всички тях, но това в крайна сметка е по лично желание", каза д-р Кунчев.

Той коментира и казуса от Пловдив, при който жена почина, след като беше препращана в пет различни болници.

"Не е работа на човека да си търси болница. Спешна помощ е тази, която трябва да намери начина. Но те също са крайно затруднени. Затова проведохме среща с всички директори на болници в София, за да им стане ясно веднъж завинаги, че всяко лечебно заведение трябва да има COVID-сектор. Още повече, че хората си имат и други заболявания. Не може да има повече изключения. Болници, които откажат да приемат човек и установим, че са имали легло, ще бъдат наказвани жестоко. Моето предложение беше първата стъпка да е прекратяване на договора с Касата за определен период от време, а втората – отнемане на лиценза. Хората няма какво да направят, не може да им кажем да обикалят. Не е тяхна работа, не трябва да ги натоварваме с тази отговорност", посочи главният здравен инспектор.

Междувременно станаха известни и новите правила за противоепидемичните и санитарни мерки в курортите за предстоящия зимен сезон. Те са съгласувани със здравното министерство и са изработени съгласно проучване на мерките във водещите ски курорти в Европа. Туристите се задължават  да покриват носа и устата си с маска или друго предпазно средство при престой в кабината и на лифт станциите. В курортите Боровец и Пампорово ще има онлайн билетна система с автомати, която да ограничи контактите. Броят на пътуващите в закритите лифтове ще бъде ограничен, а ски училищата и групите ще са с до 10 души.

Трима машинисти от софийското метро са се заразили с коронавирус, а 20 други, които са имали  контакт с тях, са били спрени от работа, каза шефът на Метрополитен Стоян Братоев, цитиран от dir.bg. Предполага се, че заразата е дошла отвън, а на всички останали машинисти ще им бъде направен PCR тест.

Стоян Братоев обясни, че са взети всички мерки за дезинфекция на помещенията, в които са били заразените. Той допълни, че липсата на машинистите не пречи на работния график, тъй като това са 23-ма души от общо 330.

"Служителите се засичат, но не на едно място. Има място в депото, на което 7-8 човека спят вечер. Има място за почивка, където няколко човека могат да отморят. Но тези помещения се дезинфекцират",  поясни Братоев.

Още

Сърбия обещава 25 евро бонус за всеки ваксиниран срещу COVID-19

06.05.2021

442
9 японски префектури искат отмяна или отлагане на олимпиадата в Токио

06.05.2021

ЯВОР ЕВТИМОВ

1426
С коронавирус са 11% от тестваните през последното денонощие

06.05.2021

Обновена

1541