Quantcast

Медия без
политическа реклама

Парк "Кукуряк" в "Овча купел" ще се прави без 6 спорни дка

Общинският съвет прие с единодушие проекта за устройствен план на бъдещата зелена територия

29 Юни 2023
Жителите на "Овча купел" бяха изключително активни при обсъжданията на бъдещия парк "Кукуряк".

Столичният общински съвет гласува най-после да отпуши процедурата по изграждането на дългообещавания парк "Кукуряк" в район "Овча купел". Засега обаче от него ще бъде изключен парцел от над 6 дка, за който районната администрация води съдебен спор с частни лица, претендиращи да са собственици по давност. Ако делото бъде спечелено, общинският съвет обещава да включи въпросния имот към разработката на бъдещия парк. Днес СОС прие с пълно единодушие проекта за подробен устройствен план на "Кукуряк", изработен от главния архитект на София Здравко Здравков. Преди това същото направиха и градоустройствената комисия и по опазване на околната среда. Документът бе в дневния ред и на миналата сесия на съвета в средата на юни, но тогава бе отложен, след като стана ясно, че гражданите на "Овча купел" са поискали получат информация за плановете на общината относно парка и да проверят дали от проекта за ПУП не са изключени още площи. 

Вчера се разбра, че инициативните комитети на "Овча купел" са се съгласили с начина, по който от Направление "Архитектура и градоустройство" възнамеряват да действат по изграждането на "Кукуряк". От НАГ поясниха, че това ще се случи в два етапа, като във втория към парка ще бъде приобщен и обжалвания терен, ако делото бъде спечелено. Междувременно БАН трябва да прехвърли на общината свои имоти в зоната, срещу което кметството ще разреши на академията да изгради обсерватория в бъдещата зелена зона. 

Кметът Йорданка Фандъкова също коментира решението на СОС да приеме устройствения план. "93 дка от парк „Кукуряк“ в „Овча купел“ вече са обезпечени с подробен устройствен план. Днес общинският съвет прие плана на първата, по-голяма част, от парка, който ще е с обща площ от 107,5 дка. Паркът е в непосредствена близост до метростанция „Мизия“ и ще обслужва всички съседни квартали. Терените, които от днес са гарантирани за парк, в по-голямата си част са на БАН. На съвместни срещи с тях договорихме имотът да се ползва за парк, а общината да изгради обсерватория", написа тя във Фейсбук.

За парка в "Овча купел" се говори от близо 10 г., през които обаче Столична община действа доста мудно. Съгласно действащия Общ устройствен план на града в частта между бул. „Монтевидео“ и улиците „Кукуряк“, „761“ и „Маестро Кънев“, по поречието на Горнобанска река трябва да се изгради зона за отдих. През 2020 г. кметът на район "Овча купел" Ангел Стефанов съобщи, че чрез подставени лица, представили фалшив нотариален акт, имотната мафия се опитва да завладее част от територията около бъдещия парк, която е атрактивна за застрояване. Той поясни, че районната адмистрация е обжалвала искането на двама братя, които от години отглеждат крави, да бъдат обявени като собственици по давност на 6,2 дка. През т.г. обаче стана ясно, че роднините са спечелили делото на първа инстанция - Софийски градски съд, и че спорът е пренесен в Софийски апелативен съд.

По този повод шефът на общинския съвет Георги Георгиев, който е юрист, обеща, че Столична община ще помогне на районната администрация в решаващата част от съдебното дело. "Проведохме срещи с гражданите, заедно с районния кмет и колегите ми общински съветници, на които поехме ангажимент от екипа на главния архитект да им предоставят всички чертежи и проекти, което вече е изпълнено и изяснихме поставените въпроси на следваща работна среща в НАГ. Наред с това, гражданите имаха питания към районния кмет Ангел Стефанов за неизвестен и за нас, съветниците, факт - висящо съдебно дело по претенции на частни лица, които претендират право на собственост върху общински имот от над 6,259 декара, който не попада в парка, но е необходим за парка – с него се планира да се обезщетят собственици на пет частни имота, попадащи в парка. Накратко, делото е изгубено от район „Овча Купел“ на първа инстанция и с решение на Софийски градски съд, като съдът приема за установено по отношение на Столична община, че две физически лица са станали собственици на имота, предмет на спора чрез давностно владение, което започнало от баща им – овчар, ползвал имота още от 80-те години… Като юрист избягвам да коментирам съдебни решения, още повече такива, които не са влезли в сила, но ще си позволя да кажа, че мотивите на съда са крайно неубедителни и противоречиви. По искане на гражданите, което намираме за уместно, г-жа Фандъкова пое ангажимент и Столична община ще се включи в подпомагане на районната администрация във воденето на делото пред Апелативния съд. Докато делото продължава, няма причина общинският съвет да не разгледа подробния план за парка, защото това е единственият начин да бъде гарантирано реалното му изграждане, без да се чака приключване на делото", написа Георги Георгиев във "Фейсбук". 

Още по темата