Quantcast

Медия без
политическа реклама

Навършват се 7 години от самозапалването на Пламен Горанов

Грамадата пред сградата на община Варна ту изчезва, ту се появява, а по политическите върхове на държавата няма промяна

20 Февр. 2020
Фейсбук

Днес се навършват 7 години от самозапалването на Пламен Горанов. Рано сутринта на 20 февруари 2013 г. 36-годишният мъж се приближава към сградата на община Варна. Носи плакат "Оставка на Киро и целия общински съвет до 17,00 ч на 20.2.2013 г.", както и туба с бензин. Двама полицаи, охраняващи сградата, се приближават, единият опитва да му вземе тубата. След кратки реплики Пламен лумва. Полицаите се опитват да го загасят, на помощ се притичва случаен шофьор. В крайна сметка младият мъж е откаран в болницата. Обяснява на лекарите, че не е искал да се пали, а просто да протестира. По-късно и разследването ще произнесе, че той не е планирал самоубийство, но стресът е взел връх. На 3 март Пламен издъхва от раните си.

Протестът му е част от зимните демонстрации, които избухват на много места в страната през 2013 г. Те са срещу монополите и високите сметки за ток, а специално във Варна - и срещу кмета Кирил Йорданов. Именно в морския град са най-големите вълнения, Горанов активно протестира предишните дни. През февруари се случват и други самозапалвания. Малко след инцидента с Горанов премиерът Бойко Борисов подава оставка, но се счита, че повод за действието е протестът предния ден в столицата (след церемониите в памет на Левски - стига се до сблъсъци). Три дни по-късно поста напуска и варненският кмет Йорданов, който през последния си мандат е издигнат от партията на Борисов ГЕРБ.

В памет на Горанов варненци спонтанно струпват протестна грамада от камъни пред сградата на общинската управа. Няколко пъти после тя изчезва и се появава отново. Всеки протест на същото място по традиция е съпътстван от струпване на камъни. В ход бе идея за поставяне на паметник на Горанов, но не се осъществи.

Днес Варна отново се управлява от ГЕРБ. Начело на страната пък за трети път е Бойко Борисов.

Ключови думи:

Пламен Горанов