facebook
twitter

България

Медицинският надзор откри нарушения в затворена тъканна банка

В публичната банка, която съхранява стволови клетки за ползване от всеки в нужда, има едва 500 проби
372
 Илияна Кирилова

Изпълнителната агенция "Медицински надзор" (ИАМН) е открила нарушения в затворената "Тъканна банка криоцентър България" (ТБКЦБ), която е българският клон на "Крио сейв". Това казаха пред в. "Сега" от агенцията. Проблемът е, че от почти всички досиета на взетите стволови клетки липсва информация за изследването на майчината кръв, което е неразделна част от пробата. За 2018 и 2019 г. обаче няма представено такова изследване и това поставя пробите под карантина.

ИАМН все още не е отменила разрешението за дейност на тъканната банка, макар че шефът й поиска това преди няколко месеца, когато се разбра, че фирмата-майка фалира, а 300 000 проби от Европа, в това число и 7000 от България, се местят в друга банка в Полша. Оказа се, че това се прави по силата на задължително споразумение, което пази биологичния материал в случай на фалит. И досега обаче повечето родители нямат потвърждение от Полша, че пробите им са там.

Ако ТБКЦБ остане без лиценз, както иска, тя вече няма да може да бъде проверявана и санкционирана от агенцията. Друг проблем с тази тъканна банка е, че пробите, които е вземала непосредствено преди да прекрати дейност, са изпращани в Португалия, без изобщо да има договор за това. Досега от агенцията уверяваха, че няма проблеми с дейността на ТБКЦБ. Дружеството е със запорирани сметки, тъй като НАП търси от него над 2.6 млн. лв. ДДС. По казуса има висящо съдебно дело.

До 10 дни се очаква да бъдат обявени и резултатите от извънредната проверка на всички тъканни банки, които работят в България. Проверката дали спазват законовите изисквания за оборудване, квалификация на персонала, донорските досиета, редовното водене на изискуемите регистри, отчетността към агенцията беше наредена покрай скандала с "Крио сейв". В България 11 тъканни банки се занимават със стволови клетки от пъпна връв, като 6 от тях съхраняват биологичен материал в България, а 5 - в страни от Европейския съюз.

В страната има и публична банка, където всеки би трябвало да може да дари стволови клетки за общо ползване. Тази информация обаче не е достатъчно разпространена за разлика от рекламите на частните банки. По данни на ИАМН в публичната банка се пазят едва 500 проби.

 

НОВО НАЧАЛО

Шефът на ТБКЦБ Асен Пачеджиев, с когото клиентите на затворената тъканна банка са загубили контакт, през май, докато още е сключвал договори с тях, е започнал ново начинание. Справка в Търговския регистър показва, че докато е назрявала европейската криза с "Крио сейв", Пачеджиев и Ели Божилова, която също е от съвета на директорите на ТБКЦБ, са регистрирали нова фирма - "Медицински център Превиста" ООД. В платформа за обяви за работа се вижда, че фирмата в момента набира персонал. Представена е като "биомедицинска компания, предлагаща иновативни услуги в областта на превантивната медицина". Пачеджиев и Божилова от ноември 2017 г. са съдружници и в "Тъканна банка Швейцарска биобанка" ООД. Тази фирма е регистрирана за дейност по Закона за лечебните заведения. Капиталът и на двете дружества е 200 лв.

 

В ОЧАКВАНЕ

ИАМН прояви активност едва след като 110 родители настояха за проверка заради казуса "Крио сейв". Родителите, които се организират във Фейсбук група, през септември са сезирали и прокуратурата заради притесненията си, че са станали жертва на финансова и медицинска измама. Досега няма реакция от държавното обвинение. Няма отговор и на писмата им до министъра на здравеопазването и ресорната парламентарна комисия.  На депутатски въпрос по темата министър Кирил Ананиев е отговорил писмено с общи уверения, че всичко е наред. От отговора му става ясно, че ако българската фирма бъде заличена от регистъра, правоприемник на отношенията й с клиентите ще е полската банка. Според юристи, с които в. "Сега" се свърза, това не е вярно.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Надзорът плаши да спре затворена тъканна банка
Един генетичен материал броди из Европа
Медицинският надзор най-сетне се заема с тъканните банки

Коментари

Умберто Жеко

Ах! ква изненада --- голямата шарлатания "стволови клетки" няма да я бутнат.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×