facebook
twitter

България

Каракачанов заплаши Македония да я спре от НАТО и ЕС

157
 Илияна Кирилова

Искри прехвърчаха през почивните дни между вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов и македонското външно министерство. В официална позиция на ВМРО Каракачанов предупреди премиера Зоран Заев да не злоупотребява с темата за македонския език, за да не се прости страната му с възможността за членство в ЕС и НАТО. Реакцията бе по повод изказване на Заев пред парламента в Скопие, че договорът с Гърция дава идентификация за наличието на македонски език и никой няма право да противоречи на това.

В отговор Каракачанов заяви, че ще настоява, ако българо-македонската комисия по исторически въпроси излезе с ясно и категорично становище, че историята на днешна Македония е обща с тази на България до 1944 г., да бъде изготвен анекс към договора за добросъседство, в който официалните власти от другата страна на границата да признаят това. "Ако откажат – няма да получат нашата подкрепа за НАТО и ЕС. Компромиси с историята няма да допусна!", завършва Каракачанов. Той говори в декларацията и като председател на ВМРО, и като вицепремиер, макар че вчера каза, че не може да ангажира правителството с позицията си.

Изявлението е отлична възможност за контраотговор и създаване на отрицателни нагласи, които ще ни отдалечат едни от други и ще създадат враждебност вместо приятелство, отвърна македонското външно министерство. "Подписахме Договор за приятелство и ще изграждаме приятелство, но това включва взаимно разбирателство, уважение и зачитане интересите на съседа", подчертават от ведомството. На това Каракачанов отвърна по БНР, че щом македонците искат приятелство, трябва да спрат да фалшифицират историята и да си преправят учебниците. 

Все още няма коментари

Още

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

2390 13
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

3199 4
Пожар унищожи към 3000 прасета в Добруджа

18.12.2019

887 5

Влез или се регистрирай за да коментираш

×