Медия без
политическа реклама

Кабинетът даде медицинските хеликоптери на правителствения авиоотряд

Създаденото при Кирил Петков държавно дружество за тази дейност се закрива

22 Февр. 2023

Правителственият авиоотряд поема полетите с медицинските хеликоптери, а създаденото в края на кабинета Петков държавно дружество „България Хели мед сървиз“ се закрива. Служебният кабинет взе днес окончателно решение по темата въпреки критиките, че с такова решение ще влезе в колизия със закона за гражданското въздухоплаване. Кабинетът отхвърля тези критики и твърди, че е много по-правилно тази дейност да се извършва от държавна структура вместо от търговско дружество.

Нямаме повече време за експерименти. Не може едно дружество, създадено от нищото, да изпълнява тази дейност. Това е абсолютен държавен приоритет, затова държавата изцяло поема този ангажимент, обяви след заседанието на кабинета вицепремиерът и транспортен министър Христо Алексиев. Той бе категоричен, че тази дейност ще е достъпна и безплатна, ще се финансира от държавата и мястото й е в държавния авиационен оператор. Според Алексиев авиоотрядът има много по-утвърдена структура, добра логистика, експерти и опит и ще може бързо да организира тази дейност. В авиоотряда вече са поканени и част от пилотите, наети от „България Хели Мед Сървиз“, защото са наистина добри професионалисти, коментира още Алексиев. Той обаче определи като грешка създаването на отделно търговско дружество от кабинета Петков. 

„Не знам нещо особено да е направил редовният кабинет по тази тема. Просто в края на мандата създаде това дружество, с цел може би определени техни близки да бъдат уредени с позиции в един борд“, каза Алексиев. Той бил дал достатъчно време на „България Хели Мед Сървиз“ да се организира, но нищо не се получило. Затова сега дейността се прехвърля на авиоотряда.

 Мобилизирани са всички ресорни министерства, така че към средата на годината да може да се осигурява спешна медицинска помощ по въздух, каза още Алексиев. Има готовност и за започване на обученията на лекари и сестри. Здравният министър Асен Меджидиев пък обяви, че договорът за закупуване на 6 медицински хеликоптера от италианската компания „Leonardo S.p.a” вече е сключен и първата машина се чака до края на годината. Върховният административен съд се произнесе вчера окончателно по подадената жалба срещу процедурата, като я отхвърли.

 

СЪПРОТИВА
Както „Сега“ писа, изпълнителният директор на „България Хели Мед Сървиз“ Георги Гвоздейков яростно отрича критиките срещу дружеството. Той на свой ред твърди, че не е срещнал подкрепа в министерството. Гвоздейков е категоричен, че прехвърлянето на дейността на държавния авиационен оператор влиза в нарушение на закона и европейския регламент. Гвоздейков до последно възнамеряваше да продължи с обявената от него обществена поръчка за наемане на медицински хеликоптер – последно условие, за да може дружеството да се лицензира като оператор. И по тази поръчка се получи странна жалба, като още няма окончателно произнасяне на ВАС.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата