Медия без
политическа реклама

Изпращаме 31 полицаи и 5 водачи на кучета антитерористи на олимпиадата

Те ще работят на летище "Орли" в Париж и на френско-испанската граница

14 Юни 2024
Полицаите, които заминават за Париж.
МВР
Полицаите, които заминават за Париж.

Български полицаи ще заминат за Франция, за да подпомогнат френските си колеги в работата по гарантиране на сигурността на летните олимпийски и параолимпийски игри през юли, август и септември 2024 г. Те бяха посрещнати в петък в резиденцията от посланика на Франция в София Жоел Мейер, съобщава МВР. 

В контекста на подготовката на мащабното събитие, френското Министерство на вътрешните работи отправи молба до над 40 държави за изпращане на техни полицаи на място. В отговор, Министерството на вътрешните работи (МВР) на България изпраща във Франция общо 31 гранични полицаи, които ще работят на летище "Орли" в Париж и на френско-испанската граница (град Перпинян). МВР изпраща също петима полицаи водачи на кучета, обучени да откриват експлозиви, които ще работят в Париж.

На приема в резиденцията на посланика са присъствали главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев, старши комисар Радослав Кулеков, заместник-директор на Главна дирекция "Гранична полиция" (ГДГП), Снежина Маринова, директор на дирекция „Европейски съюз и международно сътрудничество“, Лоран Ърст, аташе по вътрешна сигурност към посолството на Франция, и неговия екип, служителите от ГДГП и Дирекция "Европейски съюз и международно сътрудничество" (ДЕСМС), съдействали за подготовката на сътрудничеството, служители от посолството.

Посланик Мейер приветствал българските полицаи и благодарил за техния бъдещ принос за гарантиране на сигурността на олимпийските и параолимпийските игри в Париж. Той подчертал, че България е първата страна, отговорила на молбата за съдействие, което за пореден път показва нивото и качеството на съвместното сътрудничество.

Жоел Мейер добавил, че в България има общност от около 2000 френски граждани и всеки път, когато някой от тях е имал трудности и се е обръщал за съдействие към полицията, му е бил оказван добър прием и професионално отношение.

Франция официално поиска България да изпрати полицаи, които да участват в охраната на олимпийските игри в Париж 2024. Това стана ясно от официално съобщение на българското МВР след среща на главния комисар Живко Коцев с френския аташе по вътрешна сигурност Лоран Ърст.

Главният секретар на МВР пък благодарил на екипите от двете страни за навременната координация и подготовка и на българските полицаи за тяхната готовност да приемат предизвикателството. Той подчертал, че тяхната мисия е повод за национална гордост и им пожела успех, разказва още МВР.

Олимпийските игри се откриват с официална церемония на 26 юли в Париж. Параолимпиадата е от 28 август до 8 септември.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Париж 2024

Още по темата