facebook
twitter

България

Иван Гешев завидя на стандарта на ало измамниците

Зам. главният прокурор призна, че досега са работили най-вече на ниво мулета в този тип престъпност
2132
Илияна Кирилова
Зам. главният прокурор призна, че досега службите не работели срещу високите нива на групите за телефонни измами.

На фона на 18% разкриваемост на телефонните измами в последните 2 години полицията и прокуратурата най-сетне се засилиха да борят този вид престъпност. Зам. главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов се похвалиха в Горна Оряховица със спецакция, успяла да разбие "може би най-голямата организирана престъпна група", която се занимава с ало измами.

Престъпната група е функционирала на територията на София, Велико Търново и Румъния, като задържаните са от всички нива в йерархията. "Досега по една или друга причина работата беше сегментирана на отделни случаи, които касаят най-вече ниво мулета", призна Гешев. Сега обаче след съвместен анализ на правителството и прокуратурата била възложена задача "да се работи по цялото йерархично ниво на хората, за които това е професия". Зам. главният прокурор посочи, че в България са задържани 5-има души, които били мулета, а в Румъния още петима, които са от най-високото ниво в групата, включително нейният ръководител. Арестувани са и 23-ма "въртачи" - хората, които набират различни телефонни номера.

"Голяма част от задържаните лица са български граждани от цигански произход, което предполагам, че не е тайна за никого. Същите са добре интегрирани в българското общество, видно от жилищата, които обитават, и от многото суперлуксозни коли, които се иззеха. Това не е лошо, по принцип така трябва, пожелавам на всички български граждани да имат този стандарт. Надявам се и аз да го постигна някога. Лошото е, ако този стандарт се дължи на откраднатите пари от пенсиите на българските възрастни хора", категоричен е Гешев. Той отбеляза, че проблемът с телефонните измами трудно ще бъде решен цялостно, но изрази надежда, че след година няма да е със същите мащаби.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов изтъкна, че в операцията по задържането са участвали над 150 служители на полицията и са събрани "огромен брой доказателства". По негови думи разследването стартирало още през 2017 г., като в него участвали служители на областната дирекция на МВР във Велико Търново, Главна дирекция "Национална полиция" и румънските власти. Към момента е установено, че групата е спечелила над 2 млн. лв. от ало измами.

Прокурор Гешев допълни, че в България има 5-6 основни групи за телефонни измами. На въпрос каква е била реакцията на задържаните, зам. главният прокурор отговори: "Очаквам арестуваните да реагират, както повечето задържани, подсъдими и обвиняеми. Очаквам да се оплачат от условията в арестите, да кажат, че е политическа поръчка и да започнат да пишат писма до медиите".

ПРЕДИСТОРИЯ

Това не е първата спецакция в Горна Оряховица срещу телефонните измамници. През май м.г. полицията арестува 48-годишен мъж, спряган за един от мозъците на ало престъпленията у нас. През 2015 г. пък бяха разбити 4 престъпни групи, действали на територията на Велико Търново, Полски Тръмбеш, Павликени и Горна Оряховица. Още тогава МВР се натъкна на луксозни имоти и коли, които не съответствали на социалния статус на собствениците си.  

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

За едни прокуратурата е майка, за други - мащеха
Трима бивши шефове на АПИ отиват на съд за безхаберие

20.06.2019

Алиса Иванова

105
Прокурорът Гешев ще бъде проверяван за делото "Иванчева"

Коментари

Magi

А, на Цецко, Пламен Георгиев и с-ие, не завижда ли?

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

Ако полицията не е способна да се справи с тези полуграмотни шмекери, то по-добре да я закрием и вместо това всяка община да си наеме пъдари на минимална заплата. Ще ни излезе много по-евтино, а и организираната престъпност ще намалее - без МВР-то ще ѝ доста по-трудно да се организира.

Shaaban_bin_Robert

Защо ало измамниците винаги се обаждат на хора, които имат пари? Как един път не улучиха някой пенсионер, който едва свързва двата края?

Защо ало измамниците когато се обаждат за "пострадал роднина" винаги улучват безпогрешно пола на пострадалия? Как един път не сбъркаха да искат пари за пострадал син, при положение, че потърпевшия има само дъщеря, или обратното?

Това предполага много добро познаване на жертвата.

Та в тази връзка защо полицията не работи по това направление? Кой предоставвя информацията на измамниците? Защото няма как да се обадиш на случаен телефон и да знаеш всичко за човека отсреща - адрес, семейно положение, кой къде работи или учи, финансово състояние и  други лични данни, които не са общодостъпни, освен ако някой не ти ги е "поднесъл на тепсия".

Все въпроси без отговор.

ablepsia

Кой предоставвя информацията на измамниците? 

 

Дам!

Що нашите гешевтари все заобикалят точно таквиз въпроси, но пък като се появи информация, уличаваща същите тез  гешевтари в престъпления, тутакси изместват въпроса къмто източника ù, а не към съдържанието/разкритията в нея.

pbdan

По-малко от 1% от хората им вярват. Но случва се пенсионер с Алцхаймер, старческа деменсия, а и те са много хитри. Оплитат и нормални хора, бяха попаднали и на дете. На мен са се обаждали за пратка лагери, които да се освобождават от митница. Искаха 3000лв., а след това обещаваха 6000 след 3 дни. След като им теглих майната последваха псувни, чак каруцар би се изчервил.

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

На мен също са се обаждали, на стационарен телефон, когато още бяха широко разпространени. Според мен пробват наред, но за неуспехите не се пише по вестниците. Характерно е, че звънят през деня в делнични дни, когато младите ги няма вкъщи а старухите скучаят и се радват на всякакво внимание.

S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<

"Имало и щастливи цигани" - български многоигрален филм.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×