Quantcast

Медия без
политическа реклама

Гешев събра прокурорските шефове да си говорят за миграция и избори

14 Март 2023
ПРБ
Гешев говори пред шефовете на апелативни и окръжни прокуратури.

Главният прокурор Иван Гешев събра шефовете на апелативни и окръжни прокуратури на национално съвещание в учебната база "Цигов чарк". Сред темите, които ръководителите на държавното обвинение обсъждат, са незаконната миграция, делата за изборни престъпления, делата за корупция и организирана престъпност. 

В съвещанието участва и говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

И пред подчинените си шефове Гешев изнася лекцията си, която от месеци наред повтаря из цялата страна в училища и срещи с граждани - как прокуратурата е единствената стабилна работеща институция насред политическа, икономическа, социална и конституционна криза, на какъв сериозен политически натиск е подложена и как закриването спецправосъдието е ликвидирало борбата с организираната престъпност и корупцията.

"Прокуратурата успява да работи за хората и за народа без да се съобразява с огромния политически натиск. Натиск, който смело мога да кажа противоречи на основни европейски ценности като върховенството на закона и правовата държава", обяви Гешев. Пресслужбата му разпространи и 2-минутно видео от началото на съвещанието. Гешев не конкретизира какъв е този политически натиск, но обичайно той така възприема исканията за предсрочното му освобождаване от длъжност (които Висшият съдебен съвет отхвърли), както и законовите предложения за въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор.

"Специализираната прокуратура бе закрита в рамките на часове. Явно някой много бързаше. За всички нас е ясно защо стана това – защото това бе най-сериозният инструмент за борба с корупцията, организираната престъпност и тероризма", каза главният прокурор. Спецпрокуратурата обаче беше закрита с мотив, че не се спрява с тези дела и се е превърнала в инструмент за политически поръчки.

"В контекста на предстоящите избори за 49-о Народно събрание бе обсъдено противодействието на нарушенията на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Акцент бе поставен и върху противодействието на престъпления, свързани с противозаконното преминаване на чужди граждани през българска територия", информира още пресцентърът на Гешев, без да дава подробности.

Само ДАНС се е съгласила да влезе с прокуратурата в междуведомствено звено, което да следи за изборни престъпления. За пореден път МВР няма да участв в структурата. Прокуратурата съобщи днес, че е ръководството й е подписало с това на ДАНС "съвместна заповед,

 

Само ДАНС се е съгласила да влезе с прокуратурата в междуведомствено звено, което да следи за изборни престъпления. За пореден път МВР няма да участв в структурата. Прокуратурата съобщи днес, че е ръководството й е подписало с това на ДАНС "съвместна заповед,

 

"Това, което видяхме - тези 18 загинали млади хора и много други пострадали, са резултат от дезинтеграцията на институциите, от войната между институциите". Това заяви главният прокурор Иван Гешев на извънредния брифинг, който дадоха прокуратурата, МВР и здравното

 

 

Ключови думи:

undefined

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?
Advertisement