Quantcast

Медия без
политическа реклама

ГЕРБ затвърди създаването на паралелната НСО

Управляващите отхвърлиха ветото на президента върху промените в Закона за МВР

01 Юли 2020ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Кирилова

Парламентарното мнозинство отказа да се съобрази с президента Румен Радев и одобри повторно поправките в Закона за МВР, които той върна за ново разглеждане. Срещу ветото гласуваха 136 депутати, а само 59 го подкрепиха.

Държавният глава изрази несъгласие с промените, с които се създава нова структура във вътрешното ведомство, която може да охранява висши длъжностни лица. Радев смята, че така ще се дублират задачи, изпълнявани от Националната служба за охрана (НСО), която е на негово подчинение.

Аргументите му получиха подкрепата единствено на БСП. Левите депутати изтъкнаха, че поредното преструктуриране в МВР ще доведе не само до дублиране на функции, но и до нездравословно конкуриране между службите. И изразиха съмнение, че промяната е конюнктурна – заради борбата между изпълнителната власт и президентството, което в крайна сметка ще разстрои националната система за сигурност.

„Става дума за взаимодействие, а не за дублиране на функции ”, реагира депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов. И посочи, че такова и сега е налице между МВР, НСО, Бюрото за защита на свидетели и съдебната охрана. "Ние не правим нещо ново, а заради променената среда за сигурност сме преценили, че има нужда от задълбочаване на взаимодействието, и това трябва да стане с изричен регламент в Закона за МВР", допълни Ципов. И заключи, че мотивите на Румен Радев показвали „абсолютно непознаване на начина на функциониране на структурите в сектора за сигурност”.

Съпартиецът му Маноил Манев пък намекна, че ако има някакъв проблем в сектора, той идва от амбициите на държавния глава: „НСО трябва да изгради своята съпротивителна сила срещу личностни и политически щения за власт от този, който я ръководи, и тогава тя ще следва своята нормална, професионална степен на развитие и няма да имаме напрежение.”

От „Обединени патриоти” направо се изказаха срещу съществуването на НСО като самостоятелна служба. „Не може едни елитарни структури да охраняват висшата част на политическата класа, а населението да се задоволява с друг тип охрана ... НСО може съвсем спокойно да работи като дирекция в МВР, без да създава възможности за привилегии и специално положение на определен кръг лица”, заяви депутатът Искрен Веселинов.

А водачът на „Воля” Веселин Марешки обърка всички със следния странен коментар: „Липсва публичност. Ние не знаем кой бизнесмен е изпратил есемеса на президента или на някой негов съветник, с който го е накарал да вкара това вето. Призоваваме го оттук-нататък, като прави такива неща, да ни информира, за да знаем за какво става въпрос, но в момента не сме информирани, и във връзка с всички други мотиви, които бяха казани от колегите, ние днес няма да подкрепим ветото на президента.”

Още по темата