facebook
twitter

България

Цацаров за БНР: Никой не е оневинил горното стъпало

Генералният директор лично оказваше натиск да се свали Силвия Великова от ефир, разкри редактор в оставка от радиото
1266
Светослав Костов и членовете на УС на БНР Галя Тренчева и Стефан Ташев по време на изслушването в СЕМ.

След като преди ден прокуратурата посочи техническия директор на БНР като единственото отговорно лице за спирането на програма "Хоризонт", вчера главният прокурор Сотир Цацаров уточни, че това са само "установените факти досега", а вината ще се решава в наказателния процес и на един по-късен етап в съда. "Никой не е казал, че е оневинено горното стъпало, и - как да кажа, вината е стоварена върху долното стъпало", коментира той. Той увери, че започнатото от Софийската градска прокуратура досъдебно производство ще покаже кой е отговорен за прекратяването на излъчването. "Ще предстоят разпити, ще предстоят сравнявания на документи, ще предстоят сравнявания на показания", каза още Цацаров.

Във вторник от държавното обвинение обявиха след извършена проверка, че не е имало никакви причини за профилактика в петък, 13 септември, а въпреки че генералният директор Светослав Костов е одобрил "профилактирането", той не е знаел, че то означава спиране на сигнала. В съобщението се казваше, че всички материали от проверките са изпратени на Софийската градска прокуратура с оглед евентуално извършено престъпление по служба от длъжностно лице от БНР - директора на дирекция "Техника" Пламен Костов. Твърдението, че шефът на радиото не е знаел за спирането на сигнала, е абсурдно - съобщение за това бе пуснато на сайта на радиото, самият Светослав Костов не отрече в понеделник пред СЕМ, че е знаел за него, а и редица бивши ръководители на медията обясниха, че няма как да се извърши подобно нещо без знанието на генералния директор. Проверката, която завърши с тези заключения, бе под наблюдението на зам. главния прокурор Иван Гешев.

Над генералния директор вчера се струпаха и нови облаци. Зам. главният редактор на "Хоризонт" Даниела Късовска, която е в оставка, направи на пух и прах нелепите обяснения на шефа си за свалянето от ефир на водещата Силвия Великова. Те си противоречаха и досега, но Късовска обяви, че Костов лично е оказвал натиск върху бившия шеф на „Хоризонт“ Ивайло Савов да свали от ефир Великова и да й отнеме съдебния ресор. Савов не изпълнил нареждането, вследствие на което бързо бил пенсиониран.

„Станах свидетел на директен натиск от страна на Светослав Костов върху Ивайло Савов да се случи това, което се случи по-късно и което направи и.д. директор (на „Хоризонт“) Николай Кръстев (също вече подал оставка – б.р.)", съобщи Късовска в интервю за Офнюз. Според нея натискът върху ръководството на „Хоризонт“ е започнал на 9 септември, а за отстраняването на Великова се разбра на 12-и. „Ивайло Савов в сряда (11 септември) следобед ме повика и ми каза, че при него е пристигнала заповед, показа ми я, че Силвия Великова трябва да бъде командирована в Стара Загора, за да обучава екипа на Радио Стара Загора. Бях изключително изненадана, защото Силвия беше в график да води. Графиците се нарушават само в извънредни случаи, непредвидени обстоятелства като болест или други такива. Г-н Савов ме информира, че няма да изпълни тази заповед. На следващия ден той беше пенсиониран много бързо“, разказва Късовска. Савов споделил също, че му било казано, че ако Великова продължи да отразява избора на нов главен прокурор, на БНР ще се случи „нещо лошо“.

Няколко часа след интервюто с Късовска генералният директор Светослав Костов заяви пред "Сега", че не знае за него. Той отклони молбата за коментар с обяснението, че иска първо да се запознае с твърденията, а при повторно позвъняване вече не отговаряше. До редакционното приключване на броя никой не опроверга думите на Късовска.

ДИАЛОГ

Съмнения в оповестените до момента версии за прекратеното излъчване и за свалянето от ефир на журналиста Силвия Великова изразиха вчера и от редколегията на "Хоризонт". От там заявиха готовност да се срещнат със СЕМ, за да обсъдят ситуацията в БНР. Според работещите в програмата има разминавания в обясненията на шефа Костов за спирането на „Хоризонт“ миналия петък, във фактите около отнемането на ресора на Великова и свалянето ѝ от ефир, както и около това кой поема ръководството на „Хоризонт“ след подадените оставки на досегашните ръководители.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Временният шеф на БНР Антон Митов се включва в конкурса за титуляр
Седем кандидати подадоха документи в конкурса за шеф на БНР

05.12.2019

610 1
БСП предлага субсидиите за БНТ и БНР да са процент от БВП

05.12.2019

168 4

Коментари

Хулиган

Не се ли намери поне една рапортерка да попита, няма ли да се разследва #КОЙ от прокуратурата е заповядал на генералния директор да свива перките на Силвия Великова?

Все си мисля, че това е най-същественият въпрос.

Останалите са за отклоняване на вниманието...

http://www.drago.info/index.php/2019/08/09/svatbat...

Миряна Б.

Как кой? То е ясно, някой с акулови перки въпреки фамилията си на дребна риба. Вярвам, че след време ул. "Граф Игнатиев" ще бъде преименована на този някой.

graoveca

Ей, най-после разбрах, виновни са стъпалата в радиото. Мислех, че ще е чистачката, но имало и по-ниско ниво, стъпалата - горното и долното стъпало.

LEFT

Как може ген.директор да не знае, че ще се спре сигнала?! Значи не е годен и дори  за чисттач в радиото. Да си взема партакешите и да му намерят друга работа, тези които го избраха и назначиха. Поне да не се извърташе като фурнаджииска лопата от страх за мястото си...

letec55

Във вторник от държавното обвинение обявиха след извършена проверка, че не е имало никакви причини за профилактика в петък, 13 септември, а въпреки че генералният директор Светослав Костов е одобрил "профилактирането", той не е знаел, че то означава спиране на сигнала. 

Не е знаел, значи не е виновен за спирането. 

 

Забелязахте ли кой е наблюдаващият проверката прокурор?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×