facebook
twitter

България

БСК: Бонусите в Търговския регистър са незаконни

267
Илияна Кирилова
В Агенцията по вписванията бяха раздадени 600 хил. лв. допълнителни пари за постигнати резултати плюс 90 хил. лв. за осигуровки.

Българската стопанска камара (БСК) се възмути от бонусите, раздадени в Агенцията по вписванията за времето, когато Търговският регистър беше сринат и спъваше работата на фирмите. Бизнес организацията нарече срива "административния гаф на година". Преди седмица Инспекторатът на Министерството на правосъдието се произнесе, че няма проблем в допълнителното заплащане на чиновниците и на ръководството на агенцията. 

Изявлението на правосъдната министърка Цецка Цачева, че 600 хил. лв. са раздадени без нарушения и че служителите, които са отговорни за срива, не са получили нищо, провокират БСК да я пита означава ли това, че тя вече е наясно кои са виновните и кога техните имена ще бъдат обявени публично. От БСК искат да знаят и на какво основание е направено заключението, че раздаването на допълнителни възнаграждения не нарушава нормативните изисквания, след като приходите на агенцията надхвърлят три пъти разходите й. По закон административните разходи не трябва да надвишават 20% от таксата.

Според бизнеса Агенцията по вписванията нарушава принципа на определянето на таксите според разходите, които покриват. През 2017 г. приходите на агенцията от такси са били 61 млн. лв., а разходите - 21 млн. лв., т.е. три пъти по-малко от събраните такси. 

Ако законът беше спазен, приходите от такси трябваше да са 25-26 млн. лв., а те са много повече, посочва камарата. Тя е открила и друго нарушение на закона, защото "средствата, събрани от такси за предоставени административни услуги, не могат да се разходват за допълнително материално стимулиране на персонала".

Обществото и бизнесът очакват ясно и честно обяснение на причините за срива на регистъра, посочване на виновните и търсене на отговорност от тях, адекватни мерки за гарантиране на сигурната и безаварийна работа на държавните информационни масиви, настояват от БСК. Според тях за пореден път в ситуация на криза действията на държавата са били неубедителни, палиативни, пожарогасителни, обяснението е "технически проблем", а претърпените вреди и пропуснатите ползи не могат да бъдат остойностени. 

 

ЗАКОНЪТ

ОТ БСК напомнят няколко законови текста. "Пропорционалните такси се определят върху цената на документа или услугата. Когато цената не е указана, таксата се определя върху пазарната цена. Простите такси се определят въз основа на необходимите материално-технически и административни разходи по предоставяне на услугата", гласи Законът за държавните такси. Таксите, събирани от административните органи във връзка с регулирането и контрола върху стопанската дейност, се определят по методика, която има следните принципи: размерът на таксата трябва да съответства на разходите за услугата; административните разходи не могат да надвишават 20 на сто от размера на таксата. Приходите от таксите не могат да се изразходват за допълнително материално стимулиране на служителите на административните органи, по чиито сметки са постъпили, казва Законът за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Арх.Мирянова: Цветанов оцени мощната енергийна защита на сградата от псалм 91

20.03.2019

873 6
Свидетели потвърдиха показанията си за убийството в Борисовата градина

20.03.2019

988 5
Без дебат депутатите изслушаха кандидата за подуправител на БНБ

20.03.2019

189

Коментари

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

И ся ко?

ш а  🛀връщат ли?

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×