facebook
twitter

България

Борисов се упражни в популизъм и на гърба на ало измамниците

769
БГНЕС
Борисов създава надежда, че от разпродажбата на тези палати ще се върнат парите на измамените.

Отзвукът от акцията срещу телефонните измамници в България и Румъния превзе нови върхове на популизма. "Надявам се да могат да се отнемат имоти на тези хора, за да бъдат възмездени жертвите", коментира премиерът Бойко Борисов, който в петък участва в национално съвещание по въпроса. Въпросните имоти бяха нашироко показани и в допълнителен снимков и видеоматериал, разпространен от МВР.

Надеждата на хората да си върнат парите обаче се събужда напразно. Всъщност от години се коментира, че дори да се стигне до конфискация на имущества за стотици хиляди, няма кой да ги управлява. Именно телефонните измамници в Горна Оряховица са ярък пример за този абсурд. Преди няколко години тогавашната Комисия по отнемане на престъпното имущество конфискува луксозни палати в кв. "Калтинец" в Горна Оряховица на телефонни измамници. Това бяха скъпи къщи, оценени на милиони лв., но купувачи не се намериха, понеже къщите са в циганския квартал. Така палатите стоят непродаваеми, а собствениците им продължават да ги обитават, като според материал в "24 часа" в събота плащали за това символичен наем.

Зам. главният прокурор Иван Гешев пък се похвали, че 24 часа след успешната акция нямало нито едно обаждане от Румъния с цел измама на българска територия. Прокуратурата обяви още, че пуска 4 безплатни клипа, режисирани безвъзмездно от Андрей Слабаков, с които да се полагат "усилия по превенция". Целта, поставена от премиера, е догодина телефонните измами да бъдат намалени наполовина, твърди в репортаж от националното съвещание БНР. За сравнение през 2018 г. оценката на властите е, че този тип престъпност е измъкнала от хората 8 млн. лв.

Все още няма коментари

Още

Борисов поиска копие на меча на хан Кубрат

24.05.2019

2176 51
Партийната субсидия е по-голяма гавра, отколкото мислехме

24.05.2019

Людмил Илиев

2977 5
Роудшоуто на Борисов стигна до Гърция

23.05.2019

Румяна Гочева

1206 1

Влез или се регистрирай за да коментираш

×