Quantcast
Без изричен текст снимането на гласуването е невъзможно, смята юрист | СЕГА
facebook
twitter

България

Без изричен текст снимането на гласуването е невъзможно, смята юрист

Вицепремиерът Дончев извади куп доводи срещу вот по пощата
1 100
 Илияна Кирилова

Пускането на гласуването в изборни секции онлайн, както и заснемането на броенето на бюлетините е невъзможно без промяна в законодателството. Това заяви проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия и преподавател по конституционно право, пред Нова телевизия.

Предложението за видеоконтрол над работата на комисиите е на опозиционни формации, като целта е по този начин да се гарантира прозрачността на вота.

Според Киров предаването онлайн или снимането в секциите не може да бъде осъществено нито от членове на комисиите, нито от друг орган, нито от наблюдателите на изборите. "Недопустимо е, членовете на СИК имат конституционно право да не допуснат някой да ги снима. Това не може да стане, ако няма изрична норма в Изборния кодекс", посочи той.

По думите му неизвестните около участието на нашите сънародници в чужбина в предстоящия парламентарен вот са много. "Те зависят не само от нашето желание, законодателството, усилията на МВнР и ЦИК, но и от законодателството и състоянието на съответната приемаща страна. Без съмнение, сънародниците ни ще гласуват при различни условия", обясни проф. Киров.

Според него ще е необходима стегната организация и много усилия от страна на външното ни министерство за организирането на избирателни секции. Той засегна и броя на секциите в страни, които са извън Европейския съюз, чието ограничение е до 35.

Проф. Киров изрази и мнението, че гласуването с машини във вида, в който се прилага у нас, е безсмислено. Причината е, че резултатът от броенето след това се пренася ръчно на хартия, което дори забавя, вместо да улеснява, членовете на СИК. "От машината няма никакъв смисъл освен недопускане избирателят да гласува с недействителна бюлетина", смята той.

По думите му в момента управляващите създават  "юридическа каша" с промените в Изборния кодекс, внасяни чрез промени в Закона за мерките за извънредното положение. Този закон обаче не е действащ, защото не сме в извънредно положение, каза Киров.

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира пред Нова тв, че "видеонаблюдението при всички случаи е добра практика и още една мярка за прозрачност на изборния процес. Имаше притеснение дали в страната е възможно да се случи да има наблюдение на живо в 12 хиляди секции в страната". Той допълни, че съществуват райони, където предаване в реално време не е възможно.

"Обичайно, ако има нечисти политически технологии, те се упражняват извън избирателните секции. Цялата изборна администрация е съставена от представители на различни политически сили. Там има едно противостоене на интересите, което не би позволило съответната комисия да върши безобразия", добави Дончев.

Според вицепремиера трябва да се търси възможност за падането на всички ограничения, ако някой реши да запише изборния процес в телефона си.

Той изрази резерви към предложението за гласуване по пощата, каквото лансираха българи от чужбина и извънпарламентарни партии. "При този вид гласуване "подводните камъни" са няколко. Има значим риск от злоупотреба с правото на глас. Това показва опитът в голям брой държави. Другото притеснение е липсата на гаранции, че пликовете с вота на избирателите могат да бъдат доставени навреме. Третата причина е липсата на гаранции за опазване на тайната на вота", обясни Дончев.

Според Дончев "ударите по отношение на изборния процес не са добра технология за правенето на политика".

Ако утре някой от тях стане първа политическа сила, тогава ще бъдат ли купени изборите, попита той.

"Имаме няколко месеца до изборите. Единственото, което би могло да се организира, без да създаваме допълните рискове, е добра организация по отношение на гласуването на карантинираните лица. Това е една сложна задача, защото говорим за разширяване на обхвата на подвижните секции и осигуряване на възможност всеки да гласува", заключи вицепремиерът.

Още

До 150 000 души може да бъдат отрязани от гласуване

07.03.2021

ТАНЯ ПЕТКОВА

1357
Местан зове хората си да гласуват за Демократична България

04.03.2021

2080
Тръгва нова схема на контролиран вот - чрез предпазни маски

01.03.2021

Обновена

ТАНЯ ПЕТКОВА

6310