facebook
twitter

България

Антикорупционната комисия крие бонусите си

495
Илияна Кирилова
Пламен Георгиев

Председателят на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев крие дали служителите му са взели бонуси през миналата година. 

На 19 декември "Сега" попита по Закона за достъп до обществена информация каква е общата сума, която служителите са получили като премии през 2018 г., колко хора са взели допълнително заплащане, колко не са, какви са най-голямата и най-малката премия. Бяха поискани и вътрешните правила, на базата на които се определя размерът на допълнителното възнаграждение.

Срокът за отговор по закон е 14 дни. От комисията не само че не го спазиха, но дори и не отговарят дали имат намерение да го направят. Мълчаливият отказ е любим метод на администрацията, когато иска да протака отговорите на въпроси, които със сигурност са обществена информация и за които биха загубили съдебната битка. С мълчанието си обаче си осигуряват години комфорт без отговор. За сравнение - от Агенцията по вписванията предоставиха такива данни, макар че преди това се развихри скандал около раздадените там бонуси за времето на срива на Търговския регистър през лятото.

За Пламен Георгиев обаче всичко е класифицирана информация и служебна тайна. От комисията му охотно общуват единствено с приближените до властта медии. "Сега" вече води две дела заради откази на Георгиев да предостави информация. Едното е за разходите на комисията около конфискационното производство срещу шефа на фалиралата КТБ Цветан Василев, а другото е за обезщетенията, които плаща по Закона за отговорността на държавата. КПКОНПИ загуби и двата процеса на първа инстанция и сега те са във Върховния административен съд.

Ключови думи:

Пламен Георгиев, КПКОНПИ
Все още няма коментари

Още

КПКОНПИ е открила несъответствие в декларациите на 738 лица от властта

17.05.2019

1714 16
КПКОНПИ поиска конфискация на имущество за 13 млн. лв. от Емилиян Гебрев

17.05.2019

1341 16
Съдът: Иванчева не е докосвала подкупа, за който е осъдена

15.05.2019

Доротея Дачкова

20368 49

Влез или се регистрирай за да коментираш

×