Медия без
политическа реклама

Новото ръководство на Търговския регистър е двойно по-щедро

Бонусите в Агенцията по вписванията са нараснали чувствително след срива през август

БГНЕС
На 40-ия си ден като шеф на Агенцията по вписванията Габриела Козарева е стимулирала щедро подчинените си, а министър Цачева е оценила изключително високо работата й.

Бонусите, които се раздават за всяко тримесечие в Агенцията по вписванията, са скочили двойно за по-малко от година. Премиите "за постигнати резултати", раздадени за юли, август и септември, са толкова, колкото са разпределени общо за първите 6 месеца на годината, показват данните на агенцията, получени от "Сега" по Закона за достъп до обществена информация. През август регистърът беше извън строя цели 18 дни и причини тежки щети на бизнеса.

Значителното увеличение идва, след като през август Габриела Козарева оглави агенцията заради скандала със срива на Търговския регистър. Тя лиши от премии само трима души, които според нея били пряко отговорни за рухването на системата. Преди това допълнително заплащане не е имало за над 30 души от агенцията.

Числата са красноречиви: За периода януари-март на 511 служители, в това число и на тогавашния шеф на агенцията Зорница Даскалова, са платени общо 348 581 лв. плюс 57 659 лв. осигуровки. 30 души са останали без бонус. Най-голямата сума е 2067 лв., а най-малката - 33 лв. 

От април до юни за добре свършена работа са раздадени 419 828 лв. плюс 66 376 лв. осигуровки. Премии са получили 519 служители, включително директорът. 27 души са оставени без допълнително заплащане. Най-големият бонус е 2390 лв., а най-скромният - 39 лв.

За сравнение в разгара на кризата от юли до септември бяха раздадени 599 000 лв. плюс 90 590 лв. осигуровки. 4805 лв. е най-високият бонус, а най-ниският е над 200 лв. Парите били икономии от незаети щатове и използвани болнични. Въпреки че премиерът Бойко Борисов и финансовият министър се усъмниха, че това не е редно, инспекторатът на Министерството на правосъдието не откри проблем.

Българската стопанска камара (БСК) нарече срива на Търговския регистър "административния гаф на година". Заради изявлението на правосъдния министър Цецка Цачева, че 600 хил. лв. са раздадени без нарушения и че служителите, които са отговорни за срива, не са получили нищо, БСК я попита означава ли това, че тя вече е наясно кои са виновните и кога техните имена ще бъдат обявени публично. От БСК искат да знаят и на какво основание е направено заключението, че раздаването на допълнителни възнаграждения не нарушава нормативните изисквания, след като приходите на агенцията надхвърлят три пъти разходите й. По закон административните разходи не трябва да надвишават 20% от таксата. Цачева още не е отговорила.

 

НА КАЛПАК

Над 118 млн. лв. са си раздали като допълнително материално стимулиране ”за постигнати резултати” тази година министерствата и подчинените им агенции и комисии, съобщи депутатът от левицата Драгомир Стойнев миналата седмица. Данните са получени официално от самите администрации, само Министерството за европредседателството така увъртяло отговора, че не става ясно какви премии е раздало. Най-много пари са получили в Министерството на финансите – близо 43.5 млн. лв. 

Още по темата