Медия без
политическа реклама

19.4 млн. долара очаква България от ООН за украинските бежанци през 2023 г.

22 Февр. 2023Обновена
Седа Кузуджу е на посещение в България.
Илияна Димитрова
Седа Кузуджу е на посещение в България.

Заради нестихващата война Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) ще се ориентира към по-активна подкрепа на правителствата за интегрирането на украинските бежанци. За 2023 г. вече е отправен апел за 1,1 милиарда долара в помощ на населението в самата Украйна, а и на тези хора, които са избягали в други страни в Европа. За България средствата се очаква да бъдат 19,4 милиона долара.

Всичко това съобщи днес Седа Кузуджу, представител на ВКБООН, при посещение в България. Поводът за визитата е, че на 24 февруари се навършва една година от началото на войната в Украйна.

ВКБООН и девет хуманитарни партньори ще оказват съдействие на българското правителство за предоставяне на жизнено необходимата подкрепа на до 200 000 бежанци от Украйна, уточни Кузуджу, цитирана от БТА. Действията за закрила през тази година ще обхванат 45 000 възрастни и 1350 деца, получили услуги за закрила на детето, информира още тя. 

 

УДЪЛЖАВАНЕ

Днес българското правителство удължи до 31 март 2023 г. със сега действащите условия програмата за настаняване на украинските бежанци. Освен това Министерството на туризма получи право да изисква декларация за съответствие от законния представител на кандидата за помощта. Тя ще бъде подписвана с квалифициран електронен подпис и подписвана чрез Системата за сигурно електронно връчване.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата