Медия без
политическа реклама

1700 места за учители остават незапълнени

В София преди началото на учебната година се търсят около 300 преподаватели

04 Септ. 2018
С цел олекотяване на раниците МОН разработи тази година и pdf формати на учебниците, които би трябвало да са достъпни безплатно за всички деца.
СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА
С цел олекотяване на раниците МОН разработи тази година и pdf формати на учебниците, които би трябвало да са достъпни безплатно за всички деца.

Две седмици преди началото на учебната година незапълнени остават малко над 1700 места за учители, съобщи пред "Фокус" зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. В София свободните позиции са близо 300, в Пловдив - малко над 100, уточни тя. Две седмици по-рано ситуацията беше доста по-тревожна - в столицата например се търсеха над 600 преподаватели, а в Пловдив - 180.

Най-големи липси продължава да има при началните учители, преподавателите по информатика, програмиране, компютърни мрежи и пр. Търсят се още учители по география, математика, ресурсни учители и пр., показват списъците на свободните работни места в София. В Бургас се търсят и преподаватели по български език и литература, чужди езици, логопеди и пр. Във Варна наред с тези профили се търсят още учители за някои специфични предмети - по солфеж и хореография в началния курс, по фризьорство и счетоводство за професионалните гимназии, по теоретично обучение по архитектура и строително инженерство (в обявата е посочено "строителен инжинер"), а също и агроном лектор, психолози и т.н. В Русе незаети места има в основните училища в града и средните училища в околните селища.

Проблемът е по-тежък в големите градове, а в някои малки населени места има резерв от пенсионирани педагози, които ще се върнат в системата. В други райони пък ще се наложи да се наемат и хора без педагогическа правоспособност, макар че към тях също ще има изисквания. „Ние държим такива кадри да са със съответната квалификация, за да гарантираме качеството на обучение на учениците“, обясни Михайлова.

Въпреки че в последните години правителството се опитва да направи педагогическите специалности по-привлекателни за студентите с различни стимули, в тях хронично остават незапълнени бройки и това се видя и при допълнителния прием, който обявиха много университети след трето класиране. Незаети бройки в педагогика имаше даже в Софийския университет.

Е-образование

В около 50 училища в страната децата няма да си купуват бележници тази година, защото учителите ще работят с електронни дневници, стана ясно от репортаж на БНР. Електронният дневник ще е достъпен чрез мобилно приложение в телефоните на учителите и родителите, като чрез него родителите в реално време ще получават пълна информация за оценки, отсъствия, домашни, бележки, забележки и отношение към различни проблеми, които съществуват в училище, обясни директорът на 119-о СУ в София Диян Стаматов. За тези родители, които не са на ти с дигиталния свят, в края на всеки месец ще бъде предоставяна информация за отсъствията и оценките на тяхното дете.

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?