facebook
twitter

Наблюдател

Фабриката "ГЕРБ" не спира да бълва фирми на властта

Кабинетът изсипа 500 млн. лв. от бюджета в една реална и в една бъдеща черна дупка, борейки се с наводненията
4035
Снимка: БГНЕС
И министърът на земеделието Румен Порожанов, и колежката му от енергетиката - Теменужка Петкова (в средата), ще се сдобият с нови фирми в министерствата си вероятно още до края на годината.

В сряда правителството изненадващо реши да налее 500 милиона лева в една от най-непрозрачните и мистични свои фирми - Държавната консолидационна компания (ДКК).  От създаването си през 2010-а от първото правителство на Бойко Борисов тя се превърна в символ на заобикалянето на закона. В нея трябваше да постъпват приходите от приватизация, като по тази начин се заобикаляше правилото те да отиват в Сребърния фонд и да служат за добавка към пенсиите в бъдещ период. Този половин милиард лева трябва да се използва за спешен ремонт на около 400 държавни и общински язовира. Това няма да отмени създаването на отделна държавна фирма, която ще се занимава със стопанисването и поддръжката на язовирите, от които общините са вдигнали ръце и ще ги предадат на държавата. Половин милиард лева отхвърчаха ей така, без никакво обсъждане правилно ли и как точно ще бъдат похарчени, докато 10 дни публиката се занимаваше колко са важни за бюджета 15 или 30 млн. лв. - това и самата Менда Стоянова не знае, от акциза на едни все още екзотични цигари. 

Част от коалиционните партньори на ГЕРБ може и да се оплакват от липсата на свои кадри в енергетиката например, но управляващите все пак се грижат да има за всекиго по нещо. Затова и до края на годината на сметката на ГЕРБ ще се появят още няколко държавни фирми. Една от тях ще се занимава със стопанисването на язовирите, друга ще отговаря за борбата с градушките, трета - за АЕЦ "Белене"...
Роенето на държавни фирми, трябва да признаем, не е патент единствено на ГЕРБ. При управлението си левицата например успешно прокара идеите си за създаването на Българския енергиен холдинг (БЕХ, 2008 г.) и на Националната компания "Индустриални зони". За БЕХ и наши, и чужди експерти твърдят, че е безполезна куха структура, която трябва да се закрие, за да се сложи най-сетне ред в енергетиката и да се спре безсмисленото наливане на пари в губещи предприятия. Никое правителство не пожела дори да обсъжда въпроса. При кабинета "Борисов" 1 и 2 пък се родиха Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти", която почти дублира функциите на Пътната агенция, проектната компания за "Южен поток", "София тех парк", както и споменатата вече ДКК. През миналата година кабинетът "Борисов 3" стигна дори до

 

идеята да пребори бюрокрацията с още бюрокрация

 

под формата на агенция. За да бъдат избавени гражданите от мъките им по висене на опашки и разправии по гишета, ще се създаде  мегаагенция, се коментираше негласно. "Ще обърнем бюрокрацията с хастара нагоре", обясняваше премиерът Борисов. Все пак мегаагенция за борба с бюрокрацията така и не се появи. Опашките на места продължават и днес - година след обявената "война" на правителството с хартията. Създаването на нови фирми - също. В това нямаше да има нищо лошо, стига те да се управляваха добре, да излизаха на печалба. У нас ситуацията е друга - част от предприятията се използват за черни каси, други - за възлагане на поръчки на любими фирми (разбирай близки до властта), а трети -  за да има къде да устроим "нашите хора", понеже другаде няма да ги вземат.
Управляващите например влязоха с летящ старт в 2018 година и още през пролетта обявиха реформа, която да сложи ред в хаоса със собствеността и поддръжката на язовирите. Реформата, разбира се, трябва да мине през фирма. ГЕРБ и патриотите предложиха създаването на чисто ново предприятие - "Управление и стопанисване на язовири", въпреки че

 

и в момента има две дружества, които се занимават с водоемите

 

- "Напоителни системи", които стопанисват 150 язовира, и "Язовири и каскади", където под опеката на НЕК са включени още около 55.

Ясно е, че реформа трябва да има. При своя проверка преди няколко години Върховната административна прокуратура (ВАП) предупреди, че язовирите и реките са опасни и никой не взима адекватни мерки. Става дума за над 2700 водоема, от които 268 са без ясен собственик, стените на водоемите са в лошо състояние, а речните легла - задръстени от храсти и боклуци. Ситуацията не се е променила и в момента, като в последните няколко дни обилните дъждове наводниха къщи в много населени места и отнесоха цели улици. Но каква роля ще има новата фирма? И как ще се справи с ремонтите ДКК, която няма хал хабер от възлагане на подобни обществени поръчки, а целият й личен състав е от 17 души? Вярно, под нейна опека са оръжейни фирми, летище, цех за кисело мляко, лаборатория за етерични масла... Прилича повече на схема компанията да е  разпределител на 500 милиона към избрани фирми. Към ДПС, предполага новата десница - "Демократична България".
Какво да прогнозираме за бъдещата фирма за язовирите? Засега единственото известно е, че

 

ще бъде на бюджетна издръжка и ще има нужда от много пари,

 

за да изпълнява задачите си. И накрая пак ще се окаже, че заради многото отговорници за наводненията е виновно само времето. Точно това каза тези дни министърът на икономиката Емил Караниколов, под чиято опека бяха язовирите досега: "Дъждовете, а не язовирите са виновни за наводненията. Пострадалите изтъкват, че такива дъждове не са виждали. Парите със сигурност трябва да дойдат от държавния бюджет, това е отговорност на държавата".
Фирмата за язовирите не е единственото държавно дружество, което ще попълни колекцията на правителството. Изцяло ново предприятие е на път да поеме и борбата с градушките. Освен това то ще инвестира в напояване или отводняване, както и в ранно предупреждение и други дейности с цел "превенция". В момента борбата с градоносните облаци е поверена на едноименната агенция към земеделското министерство, а идеята тя да се превърне във фирма тлее поне от седем-осем години. Самият начин, по който е замислено подобно дружество, е притеснителен. В попълването на бюджета му ще участват с вноски както държавата, така и земеделците чрез специална нова такса. Но се предвижда и застрахователите да внасят 0.8% от премийния приход от имуществените и автомобилни застраховки. Така, ако държавата приложи на практика идеите си, една от най-масовите полици "Автокаско" например ще поскъпне заради това. Затова и "Капитал" прогнозира, че идеята 

 

може да се превърне в нормативен урод


Нова фирма ще има и за АЕЦ "Белене". До края на годината активите на централата трябва да се отделят в проектна компания, за да се улесни влизането на външен инвеститор и започването на строежа на Втора атомна. Идеята също се търкаля отдавна, но едва сега се върви към реализирането й. До момента вече е приключила счетоводната операция по разделянето на пасивите и активите на АЕЦ "Белене". "За фактическото отделяне от НЕК ще е необходима яснота какво ще се прави с този проект в бъдеще", коментира неотдавна министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
И ако това са само част от новите фирми, които предстои да бъдат създадени, други - напълно излишни - все още работят и трупат загуби на гърба на данъкоплатците. Една от тях например е държавната "Булгартел", която играе ролята на държавен оператор, предлагащ от телефонни услуги до интернет. Държавната компания отчита повече от двойна загуба през тази година на фона на миналата - за първите три месеца тя е на минус от 166 хил. лв. на фона на загуба от 76 хил. лв. за същия период на 2017 година. Явно и самото ръководство знае, че нещата никак не са розови, и признава, че има проблем с продажбите. Т.е. че в последно време хич ги няма. Ръководството на дружеството е анализирало възможността то да продължи дейността си в бъдеще и е установило, че към момента това зависи от активната подкрепа на собственика БЕХ. Който, заедно с министерството и с правителството, явно не бърза да закрива каквото и да било. Защото в тези фирми най-често попадат партийни креатури на високи заплати и с големи привилегии, които плаща данъкоплатецът. За справка - НЕК, "Булгаргаз", "Булгартрансгаз"... Впрочем и проектната компания за отдавна отречения нефтопровод Бургас - Александруполис още продължава да съществува. На държавна издръжка. А миналия декември дори получи увеличение на капитала...

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Защо ГЕРБ изведнъж се загрижи да не фалират болници

21.02.2019

Янина Здравкова

2239 6
Вече е очевадно - Европейската народна партия руши ЕС

21.02.2019

Аделина Марини

3454 69
Офроуд на две колела из недостъпна София

21.02.2019

Искра Ценкова

922 1

Коментари

Billy-Joe Winchester

Власт -> Държавни фирми -> Власт Прим -> Държавни фирми Прим -> ....

Туй е перпетуум-мобилето, което движи ГЕРБ.

sega_007
снимка на sega_007

Властта е хахо-хихи , трупане на милиони по частни сметки, уреждане на всички роднини на хубави постове с огромни заплати и ежедневно псуване на народа с надеждата по-бързо да намалява, че да има повече за крадене.

taidzi_chuan
снимка на taidzi_chuan

гербаджилъка прави едно нещо постоянно и без откат, храни си хората, назначава ги на разни длъжности, дава пари за фирмите им, и по този начин никога и при никакви обстоятелства няма да загуби. не е гениално но върши работа.

сега да питам:

защо никой не се захваща да издири и изучи тези работи и да покаже нагледно заверите на гербаджи? де е тая уж опозиция? няма да отговоря де е, че ще ми хлапнат кепенеца на  фризерО....

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Уха, каква добра статия ❗️

?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×