Медия без
политическа реклама

Да, несполучливият брак вреди на здравето

Постоянните скандали рушат имунната система и влияят на апетита

27 Юли 2018Гардиън

Нещастният брак с чести конфликти може да има доста пагубно влияние върху здравето, смятат психолози. Учените от университетите в Невада и Мичиган са наблюдавали 373 хетеросексуални двойки, за да проучат дали споровете по множество основни теми като децата, парите, роднините и начините за прекарване на свободното време имат негативни последици за здравето.

"Проследихме женени двойки през първите 16 години от брака им и сравнихме здравното състояние на съпрузите, които съобщават за повече караници с това на тези, при които конфликтите са по-малко", обясни Роузи Шроут, която представи предварителните резултати на конференция на Международната асоциация за изследване на взаимоотношенията в Колорадо. Учените са открили, че брачните конфликти са повлияли негативно на здравето и на мъжете, и на жените, въпреки че при мъжете това е било в по-голяма степен.

Оценката на здравето е изчислена с помощта на въпросници. Съпрузите са отговаряли на въпроси за здравето си, включително и дали здравословното им състояние им пречи на работата, дали са достатъчно здрави, за да правят нещата, които искат, имат ли проблеми със съня, прекалено нервни ли са до степен да не могат да си намерят място, страдат ли от главоболие. Проблеми във връзката могат да доведат до увреждащи тялото реакции като възпалителни процеси, промяна на апетита и увеличено производство на хормоните на стреса, което пък влияе в множество аспекти - от функцията на сърцето до тази на имунната система, са изводите на екипа.

Данни от предишни проучвания сочат, че женените двойки имат по-дълъг живот в добро здраве от разведените, овдовелите и тези, които никога не са се женили. "Качеството им на живот в психологическо отношение е по-добро, затова и е по-малко вероятно да се разболеят, а когато това стане, те оздравяват по-бързо", обясни Шроут. 

Резултатите от последното проучване обаче може да оспорят идеята, че бракът винаги е полезен, когато става дума за здравето и качеството на живот. "Животът в постоянни конфликти във връзката вреди много на здравето - до степен, която може да се сравни с лоши навици като пушенето и прекомерното пиене", казва тя. "Не вървенето към олтара или подписът под брачното свидетелство носи ползите на здравето, а това, което съпрузите правят един за друг по време на брака си", допълва Шроут.

Екипът също така е проучил как честотата на конфликтите в брака влияе отделно на мъжете и на жените. При жените това, дали несъгласието е по повече или по по-малко основни теми, не е било от значение за здравето, но при мъжете влошаването на здравето е било свързано с броя на конфликтните теми. "Споровете могат да са особено вредни за здравето, ако съпрузите са враждебни или се отбраняват по време на караницата, или ако спорят за едно и също нещо отново и отново, без да намерят решение или допирна точка", казва Шроут.

Тези соматични реакции на проблеми във връзката могат да доведат до дългосрочни вреди за здравето, предупреждава проф. Вероника Ламарш, професор по социална психология в университета в Есекс. "Все още са недостатъчно проучванията за връзката между конфликтите между партньорите и различните физиологични реакции, като увеличеното производство на хормони на стреса, възпаленията, промените в апетита и в имунната система", смята тя. "Един скандал няма да разруши здравето ви непоправимо, но честите караници в продължение на години ще вземат своето. Затова е важно да работите върху по-добро общуване помежду си, което ще помогне да се намалят конфликтите", съветва Ламарш.