Медия без
политическа реклама

Системите за видеонаблюдение могат да намалят битовата престъпност в общините с около 40%

Те могат да помогнат не само със сигурността, но и с маркетинга, продажбите, мениджирането на персонала, казва Антон Крантев, старши специалист "Управление на клиенти и иновации" във "Виваком"

- В началото на летния сезон сме и темата за сигурността на туристите по Черноморието е изключително актуална. Как ще помогне инсталирането на система за видеонаблюдение, която инсталирахте в Поморие заедно с общината, за да се чувстват туристите по-спокойни?

- Българското Черноморие е посещавано от много туристи, което освен ползи за бранша и икономиката, носи и съответните рискове за сигурността на посетителите и за опазването на обществения ред. Целта на тази система е именно превенция на потенциални престъпления, както и по-бързото разкриване на нарушителите, когато все пак се установи престъпване на закона. Не на последно място за общината е и опазването на паметниците на културата, за което видеонаблюдението допринася сериозно.

- Как работи тази система?

- Цялостното решение за видеонаблюдение, което "Виваком" внедри в Поморие, е от най-висок клас и основните му елементи са камери, активни мрежови превключватели и мрежови записващи устройства. Камерите заснемат 24 часа в денонощието и специфичното при тях са софтуерите с аналитични функции. Множество тестове показват, че един човек, чиято работа е постоянно да следи изображение от няколко камери на монитори, може да остане съсредоточен в тях едва 20 минути. С други думи, вероятността да изпусне важни сигнали за нещо необичайно, случващо се в момента, е доста голяма. Умната система, която ние предлагаме обаче работи със софтуери, които не само записват, но и анализират информацията от камерите. Те дават възможност за задействане на аларми по предварително зададени критерии. Например могат да сигнализират, ако идентифицират изоставен багаж – изключително подходяща функция за подсигуряване на гари, спирки, дори летища.

- Какви други функции предлагат аналитичните софтуери?

- Най-хубавото на системите за видеонаблюдение е, че веднъж внедрени, те могат да се надграждат с различни софтуери. Всяка община си решава от какво има нужда и ние намираме съответното технологично решение. Възможностите са безброй: разпознаване на регистрационни номера и сравняване с база данни, например за издирване на крадени и изчезнали автомобили.

Друга опция в помощ на общините е разпознаване на лица чрез засичане на биометрични данни. Действа на принципа с колите, но за хора. Камерите могат да разпознават и сигнализират за обекти в неестествено, хоризонтално положение – т.е. паднали, повалени или просто хора, изпаднали в някаква беда в момента. Основното предимство на такива умни системи е, че те подпомагат работата на операторите в мониторинг центъра и им дават възможност за бърза реакция.

- Кои от тези функции реално се ползват в българските общини? Има ли други, освен Поморие, които са внедрили такава система?

- Да. С развитието на технологиите в някои държави в Европа, включително и в България, модерното видеонаблюдение навлиза все повече. Към момента го използват над 12 български общини, сред които Враца,  Тутракан, Нови пазар, Никопол, Силистра, Вълчи дол  а по българското Черноморие - Албена, Поморие и още няколко, където се изгражда в момента. Във Враца например ползват софтуера за разпознаване на автомобилни номера. В Поморие също. В Благоевград изградихме системата с основен фокус върху местата, където се провеждат двете много големи музикални събития – Наградите на БГ радио и Francofolies. Те събират десетки хиляди хора всяка година и сигурността е от изключително голямо значение, а се поддържа много трудно при такава посещаемост.

- Споменахте сканирането на биометрични данни. Какво представлява то?

- Технологиите се развиват изключително бързо и това е един от най-новите плюсове в тази система. Камерите вече могат да сканират биометричните данни на хората, тоест лицево разпознаване. Летищата, стадионите и големите централни площади са част от местата, на които тази функция е много приложима. На практика системата сканира лицата на хората и тези данни се „сравняват“ с база данни, в която присъстват издирвани, изчезнали или опасни лица за секунда. Биометричното сканиране може да разпознае човек, дори ако той е покрил част от лицето си с шапка и очила например. 

- Имате ли конкретни резултати от използването на видеонаблюдението в общините, как се отразява нововъведението на местната власт и на жителите и гостите на градовете?

- По мое мнение, хората се чувстват по-спокойни, когато знаят, че са в район с видеонаблюдение – например в парка, или на гарата, или просто по улиците на града. Резултатите от тестовия период, който община Враца направи на системата, показаха, че тя спомага за намаляване на битовата престъпност с около 40%. С помощта на тази технология органите на местната власт успяха да установят десетки нарушение и да заловят техните извършители. Така те са много по-гъвкави и реагират много по-бързо на създалите се проблеми, тъй като информацията се получава на момента, в реално време.

- Освен в публичния сектор може ли тази модерна технология да бъде приложена и другаде?

- Разбира се. Иновативната система за видеонаблюдение е подходящо решение и за много частни фирми в търговията и в индустрията. Тя може да помогне не само със сигурността, но и маркетинга, продажбите, мениджиране на натовареността на персонала и много други ключови функции за бизнеса. Чрез многобройните функции собственикът на хранителен магазин например може да установи на кой щанд потокът от клиенти е най-голям, следователно там би било подходящо да се позиционират нови продукти, реклами, промоции и др. Друго полезно приложение е при фирмите, които имат каси или гишета. С помощта на камери и специализиран софтуер може лесно и бързо да се реагира при натрупването на много хора на опашка. След подаване на сигнала мениджърите на обекта могат да преразпределят персонала и да отворят мигновено нова каса с цел подобряване на обслужването. Това е от изключителна важност не само за големите корпорации, но и за малкия и среден бизнес.

- Има ли определен бранш, който трябва да се фокусира активно върху прилагането на това модерно видеонаблюдение?

- Постоянният мониторинг е от изключителна важност за банки, финансови институции, застрахователни компании и др. При тях сигурността е на първо място, а тази система им дава възможност да бъдат изключително внимателни и бързи в реакциите си при наличие на някакъв проблем. Но както вече споменах, системата може да е полезна за всеки бизнес, независимо от сферата или размера му.  

- Какво се случва след инсталиране на камерите? Как продължава процесът?

- На първо място, правим обучения на служителите, които ще ползват системата, за да им е максимално полезна, да са запознати с всички функции и да ги прилагат пълноценно. След това осигуряваме постоянна поддръжка и отстраняване на евентуално възникнали проблеми. Хубавото за всяка община или частна компания е, че в наше лице има една точка за контакт – независимо дали има въпроси за камерата, сигнала или софтуера – цялостната поддръжка е наша отговорност. Тук е и моментът да кажа, че "Виваком" дава възможност на клиентите си да внедрят системата без голяма първоначална инвестиция. Могат да изберат вариант за разсрочено плащане заедно с месечната им фактура за телеком услуги. Това дава предвидимост на разходите, което е от ключово значение за всяка институция или бизнес.

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?