facebook
twitter

Горещи новини

Започва строеж на Дунав мост 3

8466
Снимка: Архив

Премиерите на България Бойко Борисов и Румъния Виорика Дънчила са се разбрали следващата седмица да бъдат направени първите копки на нов мост над река Дунав, който ще се намира между Свищов и Зимнич, съобщи самият Бойко Борисов пред журналисти в Дубровник. Той присъства на среща на формата 16 плюс Китай (премиерите на 16 европейски държави и министър-председателя на Китай). Там се е състоял и разговорът с Дънчила, от който станало ясно, че има готовност да се пристъпи към реализацията на проекта.

Премиерът каза, че форматът вече е 17 плюс Китай, защото към европейските страни се е присъединила и Гърция. На срещата била взето и решение да започне изграждането на мозъчен тръст, който да търси сфери на сътрудничество между страните.

За момента интерес имало за изграждане на пристанища, развитие на туризма, електронната търговия и търговията със земеделски стоки. България и Гърция мислили за вариант с пари от ЕС, Китай и местните бюджети да се финансира жп линията Солун-Кавала-Александропулис-Бургас-Варна-Букурещ и Белград.

На въпрос има ли интерес от китайски банки да финансират проекти у нас, Борисов отговори, че България може да получи колкото си иска пари, но въпросът е за лихвите по тези заеми. Следващата среща на формата 17 плюс 1 ще е в Китай, каза още българският премиер.

 

33

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Депутатът от БСП Красимир Янков поиска оставката на Нинова

14.11.2019

405 11
Варненски булевард получи акт 16 половин година след отварянето

14.11.2019

148 3
ВСС потвърди избора на Гешев за главен прокурор

14.11.2019

6762 91

Коментари

Страници

дренски

 Разбира се!

volog2

Какво стана с агенцията на Лилито? Или китайския не й се отдаде?

geo_19

Лилито ще става евродепутатка за сметка на .. Александър Йорданов.

christo

Прощавайте, този мост кое направление ще обслужва?

Zmeja

Това требе да е държавна тайна.

ЗИП
снимка на ЗИП

Хм, мяза на предизборен ход иначе не би било лошо.

 

Може пък "бай китаец" да отворил кесията. Той се точи и за АЕЦ "Белене"....

 

 

christo

м, мяза на предизборен ход

По ми мяза на последно 10, но да видим.

kissсинджира

Ох, бабабчкооо, колко се краде на Дунав мост две, задава се още гювеч, а данъчните и тогава и сега са не само гола вода, а и зорлем се правят на утрепани. 

geo_19

Мост при Свищов-зимнич по-скоро ще подпомага Дунав мост 1, където е коридор №9:

 

http://sust-tour.rayanasolutions.com/resources/tex...

christo

Аз разбирам това като инвестиция в бъдещето.

Предвид очакваното бурно развитие на Молдова, Приднестровието...района на Турну Мъгуреле и т.н. Не ли?

Или инвестицията е пак в бъдещето, но не на район?

ИвКо

А път до там кога? Или ще бъде като Видин-мост, но не и път годен да поеме натоварването до него.

amigov
снимка на amigov
Това са подробности. Важно е да има buzz.
Zmeja

Още по времето на соца имаше спор с румънците къде да има мостове между двете страни. България искаше такива в двата края на общата ни граница - две направления: към Западна Европа и към СССР. Румънците не се съгласяваха защото транзита се плаща на километри през съответната страна. Точно заради този транзит румънците искаха мост (мостове) предимно в средата. Тогава не се разбраха.

Мостът при Видин съвпадна с европейския коридор. Мостът при Оряхово...

аванти дилетанти

Очевидно,  са се разбрали. Мостът от соца е доста в средата.😅

Миряна Б.

 

 

Тоя като срещне чужденец, веднага го въвлича в реализиране на своите кога блянове, кога нямане какво да прави. Мечтая си някой виенски шринк да му опипа сивото вещество и да обнародва наблюденията и изводите си. Той ни прави все повече задунайци!

sega_reader

Крадене на корем и за последно.

onzitam

Крадене на корем и за последно.

Яд ли те е? И няма да е за последно. Ще управлявяме поне още 20 години...! 

ИвКо

Мостът при Видин съвпадна с европейския коридор.

Не съвсем, оня дето се едно жена му го е ударила с тиган през лицето и именуващ се нещо като Фъргойдън гушна бая пари от мамалигите та пътят да не съвпадне баш с европейският коридор. Има някакви заобикалки, уж трябвало да мине првз някакъв район дето имало много миньори и трябвало да им се подсигури работа.

Миряна Б.

 

   Днес за втори път ми хрумва да му обещаем не бай Ставри, а някой пушещ пура джентълмен на Алкатрас. Цецо ще го уреди, пък и да се запознае с пиндоската пенитенциарна система лично. сигурно ще му дотрябва. 

geo_19

Единствено местоположението за трети мост над Дунав при Русе - Гюргево е част от трансевропейската транспортна мрежа и само за това съоръжение ще може да се използват европейски средства за построяването му. Това каза по време на парламентарния контрол днес министърът на транспорта, информационните технологии съобщенията Росен Желязков. Той обясни, че възможните финансови източници за изграждане на мостове при Оряхово - Бекет, Никопол - Турну Мъгуреле, Свищов - Зимнич и Силистра - Кълъраш могат са държавен бюджет, публично-частни партньорства и заемни средства, като в зависимост от бъдещите съвместни решения с румънската страна ще се търсят и съответните подходящи инструменти за финансиране.

 

https://www.dnevnik.bg/evropa/regioni/2019/04/12/3...

Manrico
снимка на Manrico

От форума днес се научаваме, че освен асфалт и мостове не се ядат.

Скитник-1

   Ферибота при Свищов е частен, румънски и регистриран в България. Още една инвестиция загина. :)   България има доста пари и в банките на територията, може да вземе и заеми, НО , не е като от фондовете или от бюджета .  А Свищов може да стане град както при пристигането на руската армия  :)

аванти дилетанти

Руската армия е отишла в Свищов, защото е бил град, а не е станал град, защото руската армия е влязла там.. Българските хазяи на руския щаб са разговаряли с офицерите на френски в салони обзаведини по последна виенска мода. Чети патрЕоте, чети!

Jules

Свищов е бил град с много по-голямо значение от много други градове, включително София. Голямата река, европейското влияние, което прониква по нея, качествените хора / за разлика от....... айде да не казвам от кои, да не се обидят печенегите / едно от първите висши учебни заведения у нас, изключително плодородната земя и богати села в бившата Свищовска околия.... to name but a few.

аванти дилетанти

Защо русофилите имат алергия към развитието на инфраструктурата? Всички икономисти по света и руските в това число, винаги подчертават, че развитието на инфраструктата е от решаващо значение за икономическото развитие. Тоест асфалтът се яде, макар и в преносен смисъл. Да припомним, че "антимагистралството" е не само кръчмарска тема за бивши и настоящи сътрудници, носталгици и оф-активисти, но и официална политика, на една партия, която иначе се смята за модерна.

Българският пример  потвърждава ролята на пътищата за икономическото развитие. Районът около Пловдив се разви особено силно след завършване на магистралите около него. Но и исторически също има паралели. Първата икономически значима жп. линия в турско свързва най-напред Пловдив с Цариград. А е известно, че Румелия е била една от най-богатите провинции . Не по-разлчна роля са имали пътищата и в римско време.

Основният аргумент на русофилите срежу строежа на магистрали, мостове, летища и пр. е, че много се краде.

По този повод си спомням вица за разликата между френската и африканската корупция. Френският министър-строител на пътища  покрай магистралата си построил вила. Африканският му колега,  също строил вили и магистрали, но на въпроса къде е магистралата отговорил: "каква магистрала". Та така и с русофилите. Обясняват с пяна на уста как са краде от магистрали, но магистрали има, макар и с кусури. А в Беляне има само един гьол, но 2 млрд лева ги няма. Една купчина патоци отлетяха и колко пари бяха там "усвоени" никой не знае. Тоест причината за "вековната злоба на роба" е чисто клиентелска. Свързаните с БСП и Русия групировки ,  честно забогатели социалисти-милионери са свързани с инвестиции в енергийния сектор и крадат оттам. Пътищата са в ръцете на ГЕРБ. КОЙ е по средата и цица от две гърди едновременно. Инвестициите обаче са ограничени. Колкото повече отиват в инфраструктура, толкова по-малко за енергийни проекти. Борбата е за кокала, а не борба срещу корупцията.

christo

Боже, каква словесна диария могат да изработят парнерчетата!

аванти дилетанти

?

Казуса
снимка на Казуса

Борисов отговори, че България може да получи колкото си иска пари, но въпросът е за лихвите по тези заеми.

 

Нашият икономически гений!

indiec

към европейските страни се е присъединила и Гърция

Горното изречение е загадка за мене. Някой ще обясни ли ккакво е искал да каже авторът?

 

buratinob

Това нашето момче ако не се плашеше да не го арестуват на летището щеше и във Вашингтон  да отиде.

Само да не е в Габрово!

😂

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×