facebook
twitter

Горещи новини

Започна разследване на „Феникс Дупница“ заради пожара на "Струма"

Виновните ще си понесат отговорност, прокурорите да им повдигат обвинения и да ги вкарват в затвора, призова премиерът Бойко Борисов
1980

Досъдебно производство е образувано за възникналия пожар в района на фирма "Феникс-Ресурс" непосредствено под автомагистрала "Струма" край Дупница в сряда, съобщиха от Районната прокуратура в Дупница и от общината.  АПИ ще предяви и иск към фирмата заради нерегламентираното сметище, което пламна на 13 август към 17.00 ч. 

"Най-вероятно лицензът на фирма „Феникс Дупница“, която беше превърнала в незаконен склад терена под моста на АМ „Струма“ и предизвика пожар вчера, ще бъде отнет", заяви пред БНР директорът на Регионалната инспекция по околна среда Пламен Ангелов.

Пожарът вече е потушен. Заради него бе обявено частично бедствено положение в Дупница. Магистралата обаче остана затворена и в двете посоки, докато не приключи огледът в какво състояние са обгорените колони. Първоначалният анализ ще бъде готов до края на деня. 

"Не е било редно полиетиленовите отпадъци и опаковките от лекарства да бъдат съхранявани под мостовото съоръжение край Дупница", призна по-рано собственикът на фирмата за вторични суровини „Феникс Дупница“ ООД.

Обгазяването от запалените огромни количества пластмасови и хартиени отпадъци, сред които имаше и опаковки от лекарства, не е опасно за хората, каза Пламен Ангелов, като уточни, че най-потърпевши са били селата Блажиево и Джерман.

Агенция „Пътна инфраструктура“ внася сигнал в прокуратурата срещу собственика на предприятието за преработка и изкупуване на вторични суровини, чийто складирани отпадъци предизвикаха пожара.

Стана ясно, че държавата е знаела за складираните опасни и леснозапалими отпадъци под моста на автомагистралата.

“Последното предписание със срок изтече преди повече от 20 дни, в което бяхме дали срок да изчисти площадката, която той е заел, без да има никакво основание. Тя не е негова собственост. Най-вероятно действията, които ще предприемем, ще бъдат свързани не само със санкции, но и отнемане на лиценза му като оператор. Що се касае до това закъде ги е приготвил – ТЕЦ “Бобов дол“ има разрешително за изгаряне на такива отпадъци“, обясни Пламен Ангелов пред БНР.

"Ще си понесат отговорност виновните за пожара. Има прокурори, да им повдигат обвинения и да ги вкарват в затвора. Аз строя, няма да ходя да ги пазя", коментира по този повод премиерът Бойко Борисов. По сходен начин той коментира и погрома в столично заведение тези дни. "Всички са с повдигнати обвинения. По най-бързите процедури да се вкарат в затвора. Двама собственици си мерят кой е по-голям тарикат. Не пускат жалби до полицията, а публикуват видеа във "Фейсбук", добави Борисов.

 

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Правителството отпусна за борба с бедствията 24 млн. лв. допълнителни разходи от резерва

13.11.2019

66
Екип от "Св. Иван Рилски" отстрани мозъчен тумор с тегло 1 кг

13.11.2019

822 11
Шофьорът, прегазил детето в Русе, вече бил осъждан за смърт на пътя

13.11.2019

992 7

Коментари

PlaNed
снимка на PlaNed

Според собственика на "склада", той е там от ... 1997, а и вече веднъж е глобяван 7 хилки през 2017 ... за подобен пожар

nottheone

па построените колони от оня ако не могат да издържат Т - температурата от 50 кг горящи пластмасови отпадъци... 

Solace

"Аз строя"...

Звън®
снимка на Звън®

А защо Негово Хитроцървулство, вместо да скитори из Делиормана, не посети опожарения мост в Дупница, част от любимата му магистралка "Струма".? Объркано, самовлюбено страпонено човече.

nottheone

ше требе да покаже кво умее с пожарникарскийо маркуч.

а той, като ханс от вица, и това не умее

Байпас

Тиквата има диплома за пожарникар и лиценз за охранител и точно това не ще да прави.

А ще оправя света!

deqerven
снимка на deqerven

Ми най-логично беше с Тойотката-за 40 мин.-при колегите. Ма нема как да стане, щото кметът, герберрски; бившото шеф на,, Юнион Ивкони"-дупничанин, ма фирмата ДПС'арска. Този,, Феникс" си е там от време оно. Ма кметът писал прошения, където требва.... И кво... Големо нищо. Из цела България-Фандъчки и калинки. Ловки, Сократе? , дет пише един колега. Вие верно ли мислите, че мамковината има експерт, дето има,, експертиза", да даде оценка на колоните? Ще пуснат трафика след два дни и Господ да пази хората.

Сократ-май

Ловки, Сократе? , дет пише един колега. Вие верно ли мислите, че мамковината има експерт, дето има,, експертиза", да даде оценка на колоните?

Нима сте такива игноранти, че аз трябва да ви обяснявам: Около другарката Нинова е пълно с експерти всякакви. Чакаме да вземат властта и да ни покажат върхове на народоуправлението.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×