facebook
twitter

Горещи новини

The Wall Street Journal: Русия краде петролни клиенти от Иран

1662
БГНЕС архив

Ето я и първата страна, която се оказа в позицията на победител от поредната серия санкции на САЩ срещу Иран – това е Русия. На фона на предизвикателствата, пред които бе изправен Техеран заради новите ограничения, Москва обяви, че ще продължи да купува ирански петрол. В същото време обаче Руската федерация измества близкоизточната република от световния пазар на петрол, коментират в редакцията на водещото американско издание The Wall Street Journal, цитирано от Агенция Фокус.
В понеделник САЩ започнаха практическото прилагане на новия пакет ограничителни мерки срещу Иран, заплашвайки със санкции страните, които купуват петрол от Техеран. Ето защо нефтопреработващите заводи (НПЗ) в Европа и Азия, които са най-големите потребители на ирански петрол, се насочиха към търсенето на други доставчици. Насреща се оказаха руските компании, които започнаха да крадат клиентите на Иран, подчертава изданието, като същевременно допълва, че двете страни добиват петрол с почти идентични характеристики, което улеснява НПЗ в стремежите им да сменят доставчика си. 
Москва обаче хвърли на Техеран спасителен пояс. Тя обяви, че планира да продължи с вноса си на ирански петрол, въпреки новите санкции на Вашингтон. При това тя предложи бартер, за да преработва иранския нефт за своите вътрешни нужди. А добият на територията на Русия петрол и занапред ще бъде ориентиран към експорта. 
Русия възприема Иран като ключов съюзник в поствоенното устройство на Сирия, където засили геополитическата си роля. Москва критикува САЩ за новите санкции и уверява, че няма да се съобразява с тях. От друга страна, за Иран Русия е желан клиент, тъй като ще бъде трудно да й намери заместител: Москва предлага да плаща за нефта с оборудване свое производство и продоволствени товари. Освен това руснаците дадоха обещания да инвестират в иранския петролен сектор, след като западните компании се оттеглят от него. 
Новите американски санкции са насочени конкретно срещу износа на петрол от Иран, който е най-важния икономически отрасъл за страната. Администрацията във Вашингтон цели да блокира целия експортен потенциал на Техеран, който възлиза на 2,2 млн. барела на ден. Ето защо заплашва купувачите на ирански нефт със санкции. А след като много от клиентите ползват американската банкова система, то тези санкции са изключително опасни за тях. Изборът е лесен – оттегляне от Иран. 
В случая Русия е по-малко уязвима на американското възмездие – санкции срещу нея въведоха не само САЩ, но и страните от Европейския съюз. 
Обещавайки помощ на Иран, едновременно с това Русия го измества от световния пазар на петрол. В сравнение с миналата година страната увеличи добивите си на петрол с почти половин милион барела на ден и към настоящия момент добива рекордни за последните 30 г. обеми. Заемайки първо място по добив на нефт, през октомври Русия изпомпва 11,41 милиона барела на ден, което е с 4,3% повече в сравнение със същия период на миналата година.Част от него ще купят бившите клиенти на Иран – на първо място Европа, където компаниите прекратиха внезапно вноса на петрол от Техеран. Но Русия изнася петрол и за ключови страни като Турция и дори Китай, припомнят от редакцията. 

26

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Русия пусна видео как Су-27 съпровожда американски бомбардировач В-52 (видео)

22.03.2019

659 2
ЕС даде отсрочка на Великобритания за Брекзит

22.03.2019

1345 25
Поне 93-ма души са загинали при инцидента в река Тигър

22.03.2019

1626 9

Коментари

mick

Ха.. ами ако просто са се разбрали с Иран? Русия внася ирански нефт за свои нужди и освободения свой нефт изнася. 

 

По друг начин казано - препира иранския петрол. ;)

Boev
снимка на Boev

Тея от Wall Street Journal тъпи ли са или да?!

Разбира се, че руснаците просто препродават иранския петрол с лека надценка.

Печелившите потриват ръце....

годю

The Wall Street Journal, цитирано от Агенция Фокус:

продоволствени товари

СЕГА, кой от двамата: WSJ или Фокус е рашист??

 

Данчо Пръча
снимка на Данчо Пръча

Адски неумело клеветене по адрес на Русия. Демек, вижте, иранци, как Русия ви краде клиентите. Не ние сме виновни, че ви слагаме ембарго, а Русия, че ви измества от пазара, за който ние сме ви наложили забрана. 

По същия начин Болтън преди десетина дни ковладеше в Москва Китай пред руснаците, че им крадял военните, авиационни и други технологии. Демек, руснаци, вижте китайците как ви крадат и спрете да си дружите с тях. Елате при нас дружно да ги унищожим. Пък после ще се заемем с вас. 

 

Съвсем са я закършили западняците. Нивото им е спаднало под кота 0. 

ЗИП
снимка на ЗИП

Игор Коротченко, руски ястреб от ведомството на Шойгу :

 

Ще спасим Иран само ако той почне да купува наша продукция - граждански самолети ! Персите вероломно поканиха западни компании след вдигането на санкциите през 2015г. Сега ако искат нашата подкрепа трябва да платят!

 

:)

 

Нема лабаво. Иран нема къде да мърда и ще трябва да купува Ил-96 и Ту-214 и да даде на Русия няколко бази на брега на Персийския залив - Бандер Абас и остров Киш...

 

Апропо днес армейски генерал Шойгу се срещна на "Фрунзенская 22" с фелдмаршал Халифа Хафтар. Според анализатори е станало въпрос за "база в Бенгази"...

 

 

 

 

nibbler

И с какво ще плащат, ЗИПе, тая работа само с петрол и рубли не става.

paragraph39

/:/...Обещавайки помощ на Иран, едновременно с това Русия го измества от световния пазар на петрол...

....................................................................................................................

Егати йезуитщината?!  ПФУ!

Значи, НЕ санкциите на САЩ срещу Иран изместват/ИЗХВЪРЛЯТ, БЛОКИРАТ...!/ Иран от световния пазар на петрол, а Русия, която ще купува от Иран петрол, въпреки санкциите на САЩ!!!

Сиреч, ако НЕ беше сега Русия, Иран, въпреки санкциите на САЩ, щеше твърдо да си е на световния пазар на петрол- все едно, че НЯМА санкции на САЩ срещу Иран?!? "Конгениално"!

Това даже и Цв. Цв. НЕ може да го измисли и каже!

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

Москва предлага да плаща за нефта с оборудване свое производство и продоволствени товари.

 

 

Кррасота  среди бегущих! Хем "продоволствени", хем пък и "товари".?

 

И това го пишело в The Wall Street Journal!?

 

Нищо подобно не пише там, разбира се.

 

https://www.wsj.com/articles/russia-is-surprise-be...

 

За какво продължават да им плаща рублите на некадърните фейкаджии от "Фокус", само това се чудя❓

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

Ще спасим Иран само ако той почне да купува наша продукция - граждански самолети ! 

 

Хе-хе-хе, персите може да са пасионарни, ама не са чак такива балами да си натресат проблем, от който после десетилетия няма да могат да се отъравт.

 

 

Единствената западна авиокомпания, ползваща руски самолети "Сухой", се отказа от тях

 

 

Белгийският национален авиопревозвач "Брасълс еърлайнс" (Brussels Airlines) се отказа да използва наетите временно четири самолета "Сухой" (SSJ100), съобщиха местни медии.

 

Отбелязва се, че руските машини са създавали затруднения в изпълнението на полетите по разписание заради чести повреди и липса на части. Белгийските авиолинии са прекратили договора за наем, сключен с ирландския собственик на самолетите "СитиДжет" (CityJet), и са наели от същата фирма самолети на канадския производител "Бомбардие" (Bombardier CRJ-900).

 

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/11/02/3338708_ed...

 

 

Ха-ха-ха-ха!

Хи-хи-хи-хи!

Хо-хо-хо-хо!

 

 

Залмоксис

Не е много логично написаното от теб, не намираш ли? Как така "Брасълс еърлайнс" е "единствената западна авиокомпания, ползваща руски самолети "Сухой"",  след като ги е наела от "ирландския собственик на самолетите "СитиДжет" (CityJet)"? Или Ирландия е източна държава?

спайцки

Е па вие какво очаквате от мириканцка газета?

Естествено, че ще ковладят Русия, че измества Иран от пазара.

Друго щеше да е ако Саудитска Арабия или УСА го изместваха, неспа?   

iLimon0ff
снимка на iLimon0ff

За съжаление, там е силата на Русия - продажба на ресурси. Толкова. 

Bacho Кольо

Що съжаляваш бе?!?

Радвай се и весели се!

urupuchi
<p>Европа, демек наште, ся се води откраднат клиент. Да не си помисли някой, че е поднесена на тепсия на уж врага. И на Армагедоналд тряа да вдигнат паметник. Пред централата на Роснефт, или който е на келепир.</p>
Душко

Ядец. Купуваме ирански петрол, но чрез Русия !

ДВОЙНО ни ЦАКАТ азиатците нас Европейците !
Мъка....

Елате ни вижте

Не му върви на Иран напоследък.

А как добре започна  79 година ....

Исламска революция, мъдри брадати старци, черни чалми, зелени знамена, суматоха, въодушевление ... А европейската левица в още по-голямо ..

Па дръвчене, па войни, па тероризъм, па пак тероризъм ... 

Голямата работа - революционен Иран!  Кажи-речи Куба на мусулманите.

Война с Ирак. Ама и този Ирак, десет години да се опъва, и да не даде път на иранците да излезнат на Средиземно море. Е, сащите и англите разпердушиниха Ирак, ама така му се пада, като застава на пътя на „революцията„, па ако ще и исламска да била.

В  Афганистан  се появиха интернационални бойци, с черни баски и бради а ла Че Гевара ... ,  исламски революционери,   „Ал Кайда„

И с Исламската държава не се получи .. Кой там прецака Иран? 

Кой обещаваше на Иран да му даде Европа, а не го изпълни?  Мизерници!

И стигна гордата Иранска исламска революция  да чака милостта на  Русия. Падение!

Не му върви на Иран, и това си е.

 

Душко

Да на Демократичен Ирак и Демократична Либия така им провървя с европейският избор и демокрацията .... Иранци масово бягат в Либия и Ирак... Мъка   мъка елате и вите мъка...

Spandex Opener
снимка на Spandex Opener

Aз ви казах.....руснягите са изобретили електрическа кола която работи на бензин.....светът е замрял и немее :-)))

Доси

Ех да немееше и ти, ма на, не немееш... 

mi6osp.

Очакван провал  на санкциите.

Но как да обясниш на американците, че  Иран все пак губи нещо от санкциите?

Така пък излиза наяве, че американските санкции работят за руската икономика. 

 

 

Zmeja

нефтопреработващите заводи (НПЗ) в Европа и Азия, които са най-големите потребители на ирански петрол, се насочиха към търсенето на други доставчици. Насреща се оказаха руските компании, които започнаха да крадат клиентите на Иран

Ако нефтопреработвателните заводи от Европа и Азия се бяха насочили за закупуване на нефт към американски компании, всичко щеше да е в реда си. Но след като Русия ще доставя необходимият им нефт, това си е жива кражба на клиенти.

don_banani

Вие не се притеснявайте за Иран... Русия и Китай ще направят всичко възможно да смегчат последствията от терористичните санкции ?

ИвКо

Мъка, янките правиха какво правиха и пак облагоделстваха Русия като ѝ подариха търговски партньори.

SSlavov

Руснаците помагат на Иран да пласира нефта ,помагат  заедно със СА на хамериканците да станат лидери в нефтодобива ,на Венецуела и т.д.

В момента предлагането превишава търсенето с около 170х.б. ,до края на годината се очаква около 690х.б. ,а до средата на следващата 1,190 млн. дневно .ОПЕК и Русия могат да намалят производството ,за да запазят цените ,но печелят хамериканците .Напълнят ли се хранилищата и танкерите печелят шофьорите .Тов.Си помага на крайно нуждаещите се,както винаги само с обещания . .

..............."Премьер госсовета КНР Ли Кэцян говорил о желании и интересе китайских компаний по участию в разработки нефти и газа в нашей стране", - подчеркнул Новак....................

Доси

Ето я и първата страна, която се оказа в позицията на победител от поредната серия санкции на САЩ срещу Иран – това е Русия.

 

Редакцията! Имайте милост моля!!! 

Тука има болни хора дето такива изречения силно им обострят страданието... 

rover
снимка на rover

в хронична криза ги хвърлят направо. не е хуманно, некак си. или каквото там... ?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×