facebook
twitter

Горещи новини

Всеки осми българин страда от болни бъбреци

558
Pixabay

 "В България честотата на бъбречните заболявания е 12,84%, или всеки осми човек в страната. Има повече от 700 000 души, които страдат от хронична бъбречна увреда", заяви проф. Емил Паскалев, началник на Клиниката по нефрология и трансплантация в Александровска болница, в интервю за БНТ. 

"По-голямата част от бъбречните увреди са без симптоми, но диабетиците са особено уязвима група - в България те са около 500 000 души. Хората с хипертонията са също рискова група, а те в България са около 2,5 млн. души. Това са болести, които увреждат бъбреците. Отоците по крайниците са белег за бъбречно заболяване", обясни медикът. 

"Официалната бройка за чакащите за трансплантация е малко над 1000 души, но реалната бройка на нуждаещите се от бъбречна трансплантация може да е около 15 000 души", разкри проф. Паскалев. Той изтъкна, че е необходимо "увеличение на трупните донори в България, като това зависи от държавата и се иска сериозен финансов ресурс". Все пак трансплантациите са значително по-евтини за държавата, отколкото хемодиализата", допълни професорът.  
 

Източник: Actualno.com

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Държавата забранява пържените храни в детските градини

11.06.2019

1388 33
БАБХ започва проверки по Черноморието

03.06.2019

161 1
Болницата във Враца получи авансова субсидия от здравното министерство

03.06.2019

132

Коментари

Лoвkия

А в същото време около две трети от населението не ходи на задължителните профилактични прегледи, въпреки че са безплатни.

Но и платени да бяха, булгаристанеца ще похарчи годишно хиляди за колата, цигарите и алкохола си, но няма да даде "грешни" 50 лв. за здравето си.

маргаритка2

💫

И да ходи, никой няма да си хаби направленията..

Ако заявиш оплакване, жипито вика да дойдеш отделно, извън "профилактиката".

Augereau

Освен че не ходи на профилактични прегледи, буха сол в манджата като за последно (смърт за бъбреците) и после мрънка, че негодниците от Лидл и Била го третират като втори качество европеец и му продават боклуци. 

Леля_Стойка_III

Трябва си държавна политика за донорството, само с изрично предварително съгласие да не могат да се вземат органите. Иначе докторите стават психолози, семейни консултанти и какво ли още не, за да убеждават съсипаните близки да дарят органите. Трябва това съгласие на близките да се избегне ... 

Не че ще се оправят нещата, но поне ще се спасят още няколко живота, а това си заслужава.

Лoвkия

Трябва си държавна политика за донорството, само с изрично предварително съгласие да не могат да се вземат органите.

В смисъл - ако не си декларирал изрично желанието си, автоматично ставаш донор?

Аз вече дочувам воя, който ще се извие, ако такъв закон бъде приет - "Ето, тея престъпници (независимо кои са на власт) убиват хораТА, за да им вземат органите и да ги продадат!".

И аз съм "За!" такъв закон, но не виждам кой ще има куража да го приеме.

Леля_Стойка_III

То и църкви, мюфтийства и какво ли още не ще цъфнат. Топки трябва за тая работа ... ама в България май топките са дефицитна стока.

Лoвkия

И да ходи, никой няма да си хаби направленията..

Ако заявиш оплакване, жипито вика да дойдеш отделно, извън "профилактиката".

Не съм чул за такива оплаквания, но и да има, те ще се решат бързо - два-три телевизионни репортажа за възмутени граждани, решили съвестно да следват политиката за превенция на заболяванията, министърът излиза по телевизора, джипитата са глабени, и готово.

По-скоро става обратното - отиваш, джипито се пробва да те върне, а ти облекчен си тръгваш и си викаш наум - "абе аз що не виебамамата с тия прегледи, дето само ми губите времето, здрав съм си аз".

Няма как да бъде върнат човек, загрижен истински за здравето си.

ablepsia

Темата не е за профилактичните прогледи, но нейсе...

Първо, те  изобщо не са безплатни, щото ако те пратят на ортопед или очен лекар или друг специялист, си плащаш. Плащаш си още от вратата три хляба, задето си отишъл на преглед. Освен това трябва да си вземеш отпуск за целта.

Пък чиновниците в министерствата специалистите ги преглеждат като по соца - на работното им място. И пари за очила им дават, щото са безценни за нацията.

Та предлагам, вместо да тормозят гражданите да висят пред кабинетите на напълно излишната институция на джипитата, да осигуряват профилактични прегледи по работните места на всички. Като на чиновниците по агенциите, агенцийките и министерствата.

 

Invisible

   Няма смисъл да се коментира горното неадекватно изказване.

   Профилактичните прегледи са много разумно решение, не струват нищо и се използват от наистина отговорни за здравето си хора.

маргаритка2

По принцип да.

 

Но в действителност - "елате на частно до края на месеца", "това, че се чувствате добре, не значи, че сте"..

Invisible

  Какво значи "чувстваш се добре"?

  Профилактичният преглед осигурява  доста пълен набор от изследвания.

   

маргаритка2

Бих ти разказала всичко, но на личен разговор все пак.

 

В крайна сметка съм почти в депресия, само от прегледа!!!

-а още не ми е започнала пролетната умора! Как ще изкарам тая година не знам! 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×