Медия без
политическа реклама

Турция заплаши САЩ, че ще признае геноцида над индианците в Америка

Такъв е отговорът на Ердоган след признаването от американския Сенат на турския геноцид над арменците

16 Дек. 2019
Снимка от 1896 г. показва останки от калифорнийски индианци на остров Св. Никола
Уикипедия
Снимка от 1896 г. показва останки от калифорнийски индианци на остров Св. Никола

Турция може да признае, че американците са извършили геноцид срещу коренното индианско население, каза президентът Реджеп Ердоган по телевизия A Haber. Това ще бъде нейният отговор на признаването от Сената на САЩ на турския геноцид срещу арменците през 1915 г.

"Нашият парламент също може да признае геноцид срещу индианците. Как може да се мълчи за това, когато става дума за Америка? Това е тъмна страница в историята на САЩ“, каза Ердоган. Той призова президента Доналд Тръмп „да не жертва отношенията между двете страни и да не използва събитията от 1915 г. за вътрешнополитически цели“. По думите му „това е работа не на политиците, а на историците“.

На 12 декември американският Сенат единодушно прие резолюция за признаване на геноцида срещу арменците в Османската империя през 1915 г. Резолюциите на Камарата на представителите и на Сената нямат юридическа сила и са препоръчителни. Чрез тях законодателите изразяват своята позиция по определени въпроси, а изпълнителната власт има право да игнорира такива документи.

На 24 април в Армения се отбелязва Ден на памет за жертвите на геноцида срещу арменците. На този ден през 1915 г. започва депортация на арменската интелигенция от Истанбул. После настават масови кланета в Анадола. Турция не признава да е извършила геноцид и определя събитията като братоубийствена война, в която всички страни са понесли загуби.

Изтребването на индианците в Северна, Централна и Южна Америка продължава 500 години и някои изследователи го определят като „най-дългия холокост“ в историята на човечеството. Според приблизителни изчисления са избити 95 милиона от общо 114-те милиона местни индианци, живели на територията на днешните САЩ и Канада. В училищата на двете държави не се учи, че е извършвано масово изтребление на хора, и не се говори за американски геноцид срещу индианците.

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?