facebook
twitter

Горещи новини

Турция заплаши САЩ, че ще признае геноцида над индианците в Америка

Такъв е отговорът на Ердоган след признаването от американския Сенат на турския геноцид над арменците
6010
Уикипедия
Снимка от 1896 г. показва останки от калифорнийски индианци на остров Св. Никола

Турция може да признае, че американците са извършили геноцид срещу коренното индианско население, каза президентът Реджеп Ердоган по телевизия A Haber. Това ще бъде нейният отговор на признаването от Сената на САЩ на турския геноцид срещу арменците през 1915 г.

"Нашият парламент също може да признае геноцид срещу индианците. Как може да се мълчи за това, когато става дума за Америка? Това е тъмна страница в историята на САЩ“, каза Ердоган. Той призова президента Доналд Тръмп „да не жертва отношенията между двете страни и да не използва събитията от 1915 г. за вътрешнополитически цели“. По думите му „това е работа не на политиците, а на историците“.

На 12 декември американският Сенат единодушно прие резолюция за признаване на геноцида срещу арменците в Османската империя през 1915 г. Резолюциите на Камарата на представителите и на Сената нямат юридическа сила и са препоръчителни. Чрез тях законодателите изразяват своята позиция по определени въпроси, а изпълнителната власт има право да игнорира такива документи.

На 24 април в Армения се отбелязва Ден на памет за жертвите на геноцида срещу арменците. На този ден през 1915 г. започва депортация на арменската интелигенция от Истанбул. После настават масови кланета в Анадола. Турция не признава да е извършила геноцид и определя събитията като братоубийствена война, в която всички страни са понесли загуби.

Изтребването на индианците в Северна, Централна и Южна Америка продължава 500 години и някои изследователи го определят като „най-дългия холокост“ в историята на човечеството. Според приблизителни изчисления са избити 95 милиона от общо 114-те милиона местни индианци, живели на територията на днешните САЩ и Канада. В училищата на двете държави не се учи, че е извършвано масово изтребление на хора, и не се говори за американски геноцид срещу индианците.

125

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

САЩ се притеснили за 50-те си ядрени бомби Б-61 в Турция

18.12.2019

Обновена

14689 25
Меркел не одобрява американски санкции за "Северен поток 2"

18.12.2019

1567 14
В Словакия падна забрана за 50-дневно социологическо мълчание

18.12.2019

648

Коментари

Страници

Ураа

Правилно,

ако го направи това Ердоган, ще призная че е пич.

✌️

Анонимен7

Индианците сами са се избили в междуособни войни помежду си. 

Освен това не са били трудолюбиви,  инициативни и с демократични разбирания. 

Разработвали са всевъзможни оръжия,  в това число и за масово поразяване. 

Заплашвали са сигурността на САЩ. 

Въпреки всичко това САЩ хуманно са създали за индианците всички необходими условия за пълноценно културно и социално развитие и израстване. 

Boris65

Индианците сами са се избили в междуособни войни помежду си. 

Освен това не са били трудолюбиви,  инициативни и с демократични разбирания. 

Разработвали са всевъзможни оръжия,  в това число и за масово поразяване. 

Заплашвали са сигурността на САЩ. 

Въпреки всичко това САЩ хуманно са създали за индианците всички необходими условия за пълноценно културно и социално развитие и израстване. 

Да Висшата раса англо - саксите и днеска се грижат за изостаналите , мързеливи, неинициативни територии , за което сме им дълюбоко благодарни. 

deaf
аман бе

Май някой не усеща иронията...

Сгугню
снимка на Сгугню

Според приблизителни изчисления са избити 95 милиона от общо 114-те милиона местни индианци, живели на територията на днешните САЩ и Канада.

Останките от погребения и установени селища сочат население на САЩ и Канада към 1500 г. от около 2 млн. души, по-голямата част от които - на изток от р. Мисисипи.

И, да, към 1900 г. от тях е имало налични не повече от 500 хил. души., а племената сиу, шайени, арапахи и др. от големите равнини и досега не са възстановили бройките, които са имали отпреди индианските войни от 60те години на 19 век.

 

Но има една голяма разлика в жертвите на индианците от САЩ в големите равнини през 19 век и тези на арменицте през ПСВ - жертвите на индианците са вследствие от войни, водени между тях и американското правителство, войни, в които е имало жертви и от американска страна, военни, както и цивилни.

Докато арменците са били цивилни граждани на Турция ,избити и доведени до гладна смърт с решения и поради действия на турското правителство.

 

Ама тов. Ердоган едва би е наясно с тия неща докато брътви поредните си предизвикателства към света.

Анонимен7

Ето това точно имах предвид! 

Казано е прекрасно от Мустафа чрез храносмилателния апарат на Сгугньо. 

Яна

Колега на Вас винаги Ви е куцала математиката. Но дори и да приемем посочените от Вас цифри сметката си излиза. Около посочената начална дата според Вас индианците са биле 2мил. При най-минималистичен ръст на популацията от 10% на годишна база за период от 500години (от началото до сега, а не до 19век; все пак сега сме 21век) цифрата е около 75милиона. Що се касае дали това е геноцит -като имате пред вид определението за това и определението за смърт при бойни действия е интересно обяснението Ви за включването на следните дейсвия на американското и канадското правителства чрез  армиите им и граждани на двете държави (индианците дълго време не са такива) към индианците в групата жертви на война: системно избиване на цели племена(мъже, жени и деца); умишлено унищожаване поминака на местното население(почти пълно унищожение на бизоните и отнемане на плодородната земя и изселване на индианците в неплодородни земи), насилствено отнемане на деца и изпращането им в държавни сиропиталища, алкохолизиране на голяма част от останалите и други от сорта. И преди да ми заявите, че това са лъжи, запознайте се с решенията на съдилищата на САЩ и Канада от края на 20век по темата.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

При най-минималистичен ръст на популацията от 10% на годишна база за период от 500години (от началото до сега, а не до 19век; все пак сега сме 21век) цифрата е около 75милиона.

От кой пръст точно изсмукахте такъв "най-минималистичен ръст от 10% на годишна база"?

Сладур

Между американците и индианците е имало война. По тая логика на Ердоганя турците са направили геноцид над византийците..? По тая логика и ние българите сме извършвали геноцид над византийците

Дяд Омраз

Нещата са много по-страшни, Яна, много по-страшни!

При най-минималистичен ръст от 10% на популацията, една простичка математика ни казва, че ако не бяха зловещите англосакси, сега - след 500 години - индианците щяха да бъдат един октилион! Това е единица с 27 нули след нея! Представяш ли си какъв геноцид! 

А при един по-реалистичен ръст от удвояване на населението за година, нещата стават зловещи!

Яна

Уви колега сметките не са мои, но аз неправилно посочих термин. Имах пред вид ръст на раждаемостта на годишна база, но не посочих и смъртността. Така че, %-та на нетрия ръст на популацията е друг. Но сметките в статията са много близки до резултатите, които се получават на основа данните на ООН и прогнозите им за приръстта на населението на земята по отделни контитенти. Данните са обществено достъпни. Няма проблем да си направите и сам сметката и при съществени разлики да изобличите манипулаторите(и мен в частност) за "обидата" нанесена на свещенната крава.

Дяд Омраз

Аз съм ги направил, колежке - при 10% минималистичен прираст на населението, за 500 години 2 милиона стават един октилион!

Яна

Е като сложите и приетата от ООН предполагаема смъртност и ще вържете числото.

 

ПП Малко по-горе се извиних, че неправилно написах прираст на населението, а не отделно раждаемост и смъртност, което намалява процента на прираст.

ДpaгaнOxpидcки

индианците са биле  [...] цифрата е около 75милиона [...] геноцит 

Българският втори или трети език Ви е? Допускате грешки, но като за чужденка - браво!

Гласът

Имах пред вид ръст на раждаемостта на годишна база

Сериозно?? Математика опрделено не е твоята силна страна. 

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Реджи тропна чудесен коз ?

Don't be a fool, еh ; -))))

 

 

Леля_Стойка_III

А още не е тропнал и коза за немските войници след ВСВ, оставени да умрат от глад нарочно :)

Яна

Вопълът "а Вие защо биете негрите" не е аргумент в спора.

Zmeja

След като били избити десетки, може би стотици, хиляди ирокези, останалите живи техни вождове били принудени да подпишат изключително тежки бъдещи материални мирни условия поради (Цитирам!) "ожесточената съпротива, която са оказали на своите освободители". 

Дяд Омраз

Големи гадове тези англосакси, ша знаиш! Изхитрили са се да избият стотици хиляди от населението на ирокезката федерация (шесте племена), която е имала население от 12 хиляди в най-добрите си времена (17 век).

Та от кое споразумение е този т.нар. цитат? 

Ураа

Абе ясно е че англо-саксите не може да са направили геноцид. Те са културни, любезни и човеколюбиви и не правят лоши неща. ?

Cixi 2

Отговор на 3. Щом истината е предизвикателство към света, морално сме много зле.

Яна

За Сгугню и компания моралът не е аргумент, а смокиново листо. Така да се каже излишна украса на менюто. Ползваш я, за да се прикрие предлагания буламач.

АК-47МС

Всъщност, не бих се ангажирал да нарека това, което се е случило с индианците точно "геноцид". Съдбата им безспорно е била трагична- подобно на един народ от Балканите, в стремежа си да се съхранят, с удивителна последвателност са успявали да изтеглят късата клечка при избора на съюзници- на страната на британците, испанците и юга. Което не е оправдание, но е поне някакво обяснение за трагичната им съдба. ИМХО.

 

Дяд Омраз

Е те сега те Ердо стана любимец на всички прогресивни сили...

А реакцията му на признаването на арменския геноцид е показателна.?

Zmeja

Всяка междунационална, междуетническа и дори гражданска  война е геноцид. Такъв е и смисълът на производителите на оръжие.

Дяд Омраз

Според приблизителни изчисления са избити 95 милиона от общо 114-те милиона местни индианци, живели на територията на днешните САЩ и Канада.

 

Този безумен препечат ще направи деня на някои форумци...?

paragraph39

Все пак, по-важното е: ЗАЩО едва и точно сега САЩ признават арменския Геноцид?!?

Реакцията на Турция сега е следствие!!!

П.П. Впрочем, за повече ЯСНОТА и РАЗБИРАНЕ, ето дефиницията за престъплението "Геноцид" - по българския НК:

НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

...

Глава четиринадесета
ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ МИРА И ЧОВЕЧЕСТВОТО

...

Раздел III

Унищожаване на групи от населението (геноцид) и апартейд
 

Чл.416. (1) Който с цел да унищожи изцяло или отчасти определена национална, етническа, расова или религиозна група:
а) причини смърт, тежка телесна повреда или постоянно разстройство на съзнанието на лице, принадлежащо към такава група;
б) постави групата в такива условия на живот, които водят към нейното пълно или частично физическо унищожение;
в) предприема мерки, насочени към възпрепятствуване раждаемостта сред такава група;
г) насилствено предава деца от една група към друга, се наказва с лишаване от свобода от десет до двадесет години или с доживотен затвор без замяна.
(2) Който извърши приготовление към геноцид, се наказва с лишаване от свобода от две до осем години.
(3) Който явно и пряко подбужда към геноцид, се наказва с лишаване от свобода от една до осем години.

...
 

sega_reader

Американските възпитаници ей сега ще докарат от девет кладенеца вода. Само гледайте.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×