facebook
twitter

Горещи новини

Тристранният съвет одобри основните данъчни промени за 2019 г.

Бизнесът е категорично против рязкото вдигане на осигурителния доход
1405
Илияна Кирилова

Националният  съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на който се събират представители на социалното министерство, работодателски и синдикални организации, одобри правителствените предложения за данъчни реформи, съобщи пресслужбата на МС.

Пакетът промени засяга Закона за корпоративното подоходно облагане, Закона за доходите на физическите лица, Закона за местните данъци и такси, Закона за счетоводството, Закона за ДДС и др.

 

Не всички текстове обаче са били подкрепени на заседанието. Масов отпор е срещнало предложението да се прави финансов одит на малки предприятия с персонал до 50 души, което би натоварило около 6500 дребни фирми  допълнителни разходи за около 13 млн. лв. годишно. Вицепремиерът Валери Симеонов обеща, че в сряда, когато Министерският съвет ще обсъжда проекта, ще предложи облекчаване на условията за финансовия одит.

Представителите на работодателските организации и на синдикатите имаха забележки за новия начин на формиране на екотаксите за автомобилите, както и за отпадането на облекчението за катализатор за изгорелите газове на колите.

Работодателските организации категорично отхвърлят идеята максималният осигурителен доход да се вдигне от 2600 на 3000 лева, което ще увеличи данъчно-осигурителното бреме.

Синдикатите пък настояват да се въведат необлагаем минимум за личните доходи и намалени ДДС ставки за храни и други стоки от първа необходимост,

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

В България енергийната бедност е "екстремна", твърди доклад

21.02.2019

3203 42
Делегация на "Локхийд Мартин" договаря партньорство с БАН

21.02.2019

1202 17
Депутатите приеха оставката на Карина Кариванова без коментари

21.02.2019

889 7

Коментари

ablepsia

да се въведат необлагаем минимум за личните доходи и намалени ДДС ставки за храни и други стоки от първа необходимост,

 

Подкрепям и двете! Но надали ще стане.

 

Apolitichen

намалени ДДС ставки за храни и други стоки от първа необходимост,

И другите стоки са "Мерцедес", БМВ, "Ротманс", "Малборо", А-95, дизел, газ, ел. енергия?

"Бързата помощ" както и лечението са услуги и остават на пълно ДДС.

 

Като си спомня колко време Малката пица пускаше едно "кабелче" от касовия апарат до НАП, сега, ако се приеме диферинциална ставка на храните, дори с две позиции - хляб "Добруджа" и прясно мляко 3.2%, отидоха две години от живота на търговците за "контролното кабелче".

ИлияНиколов

Определено подкрепям облекчаването на малките фирми; те нямат нужда от финансов одит. 

Бизнесът много добре знае кой има нужда да се извършва независим финансов одит и точно кой здраво "натиска" за това.

Съгласен съм с ablepsia.

ГАМЕН

Залъгвайки ви че ще ви даде  по нещо, МФ ще вземе много повече.

kempes

Работата на синдикатите е обречена на провал защото работодателите  ... имат хора и в правителството и в парламента, а синдикатите нямат лоби там.

Законите ще се прекрояват само в интерес на богатите собственици на фирми. Работкикът пак ще духа таратора. Да, но ще дойде ден, в който няма да има кой да работи. Явно работодателите и за това са помислили, жената-в Париж, детето-в Кембридж, кредитната карта в джоба и самолетния билет във вътрешния джоб.

А ние къде да идем?

nikcv

Ще ни разкатаят тия гладни уж но охранени милионери!НО както става винаги в България ще вземат на бедният цървулите!Всичко читаво избяга от тая кочина!Тука останаха само пенсионери кандидат такива болни хора шепа крадливи политици хайдуци и некадърни селяндури!

Apolitichen

Тристранният съвет одобри основните данъчни промени за 2019 г.

После:

Пакетът промени засяга Закона за корпоративното подоходно облагане, Закона за доходите на физическите лица, Закона за местните данъци и такси, Закона за счетоводството, Закона за ДДС и др.

Редакцията, това си е данъчна реформа! Не са данъчните промени, установени в закона за бюджета (МРЗ, минимален и максимален облагаем доход). Заглавието трябваше да е "Тристранният съвет одобри реформа на реформите досега".

Starboard

Така кат гледам рИформата - пак ще го отнесат босите с цървулите. Общината ще прибере парите от местни данъци и такси, и разни еко-такси ... и ще пърди чист кислород от всичко това.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×