Quantcast

Медия без
политическа реклама

Токио постави прозрачни обществени тоалетни

29 Авг. 2020

Жители и посетители на Токио вече втора седмица имат нова атракция - високотехнологични публични тоалетни, които имат прозрачни стъклени стени.

Новите тоалетни са разположени на 17 места в няколко парка на японската столица в района Шибуя. Според сайта The Tokyo Toilet, целта на проекта е обществените тоалетни да бъдат удобни и достъпни за всички, позволявайки на хората да погледнат вътре, преди да влязат, и да се убедят, че там е свободно и чисто. А също и дали няма опасност някой престъпник или маниак да причаква влизащите.

Стените на кабинките са направени от специално стъкло. Когато човек влезе вътре и завърти ключалката на вратата, стъклото става матово и отвън не се вижда нищо. При отключване на вратата, то отново е прозрачно.

Дизайнът на тези ярки и разноцветни кабинки е разработен от един от най-известните архитекти-новатори в страната Шигери Бан (63 г.), който е носител на престижната награда "Прицкер", връчвана ежегодно от фондация „Hyatt“ на архитекти, чиито работи демонстрират талант, широк кръгозор и отговорност. Но всяка отделна тоалетна е направена персонално по проект на общо 16 дизайнери и архитекти от цял свят. 

Във всяка кабинка има приспособления за ползване от инвалиди, а също електрически тоалетни чинии с множество копчета за включване на различни функции. А също така в тях се предлагат и "някои стоматологични услуги", макар да не се уточнява какви точно. 

И най-важното - новите тоалетни, както всички останали обществени удобства в Япония, остават безплатни.