facebook
twitter

Горещи новини

Скандален бизнесмен от Северна Македония се оказа и с българско гражданство

4423
БГНЕС
Йордан Камчев

Скандалният бизнесмен от Северна Македония Йордан Камчев, който е разследван за пране на пари, има българско гражданство, съобщи БГНЕС. Той беше един от най-приближените на кликата около бившия премиер на страната Никола Груевски – Сашо Миялков, които в продължение на 10 години управляваха с желязна ръка. Наред с многото си бизнеси Орце, както е известен в родината си Камчев, контролираше медии, провеждащи активна антибългарска кампания. Камчев заедно с бившия премиер Груевски и бившия директор на службата за сигурност Миялков освен за пране на пари, са разследвани още за злоупотреба с власт и организирана престъпна група, припомня БГНЕС. Олигархът също така е разследван за незаконно финансиране на партията на Груевски с над 250 хиляди евро.

От съдебните решения и документи става ясно, че разследващите са иззели не само македонските лични документи, но и българския паспорт при ареста на Камчев. Той е собственик на множество фирми и недвижимо имущество в България, включително и жилище с адресна регистрация на собствено име. Камчев и бившият шеф на службите бяха арестувани от македонските власти през ноември 2018 г. и пуснати под домашен арест малко преди Нова година.

Разкритията идват само ден след оставката на Катица Янева от поста ръководител на Специалната прокуратура. Тя се оттегли, след като стана ясно, че нейни приближени са искали пари от обвиняеми за смекчаване на техните присъди, включително и тяхното оправдаване. Сред задържаните е собственикът на 1ТВ Боян Йовановски.

На 13 април 2018 г. българското посолство в Скопие изпрати нота до македонското Министерство на външните работи с искане Камчев да бъде почетен консул на страната ни в град Щип, припомня БГНЕС. В нотата се отбелязваше, че това е „голяма чест за България“ да открие почетно консулство в град Щип и да назначи на този пост Камчев. До момента властите в Скопие не са отговорили на тази молба, което може да се приеме като мълчалив отказ. Според местните медии България „се е намесила да спаси Камчев“, когото определят като най-големият мафиот и престъпник в Северна Македония.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Земеделци ще блокират пътя Солун-Атина утре

22.09.2019

57
Отровен с „Новичок“ ще съди Русия за 1 млн. лири

22.09.2019

420 8
Няма данни за пострадали българи при силното земетресение в Албания

22.09.2019

352

Коментари

Forza NATO

Да допълним и без това изящната картина - Камчев е собственик на веригата супермаркети от пишман-дискаунт тип КАМ Маркет, чието лого в Македония бая нахално имитира К-то на Кауфланд, а от скоро има няколко обекта и в София (но с променено лого).

 

Още когато беше номиниран за почетен консул имаше въпроси с какво тарикат от груйовия бизнес-обръч е заслужил подобно доверие от страна на държавоподобното ни образувание, но тогава всичко мина и замина даже не за три, а за един ден.

 

Братство & jединство от епохата на прехода...

paragraph39

Скандален бизнесмен от Северна Македония се оказа и с българско гражданство

................................................................................................................

Това е възможно, тъй като българския Закон позволява български Граждани да имат и друго Гражданство!

Аз съм твърдо "Против!" Гражданите да имат повече от едно Гражданство- освен ако плащат данък "Доходи" във всяка от държавите, чиито Граждани са! Сиреч, "Който иска да пие мляко от две крави, тряБва да храни, пои и чисти и двете"! ТЧК

Magi

Да питат Каракачанов.

geo_19

И какво му е скандалното на Камчев? Че е успешен бизнесмен? А българският му паспорт вероятно не е издаден заради българския му произход, а заради инвестициите му в България (има верига супермаркети в България). За издаването на такъв паспорт Каракачанов не му е нужен. 

Purple_Haze

Важното е, че Шкембе войводата му е гушнал парите за паспорта, нали?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×