facebook
twitter

Горещи новини

Синът на Банев от предишен брак е основен свидетел срещу него

Екстрадираното у нас семейство е обещало пълно съдействие на прокуратурата още от Ница
11358
БГНЕС
"Двама български граждани бяха предадени днес на българските власти" - с това анонимно съобщение МВР пусна снимки от пристигането на Баневи.

Екстрадираните вчера от Франция Евгения и Николай Баневи се изправиха днес пред съда, за да бъдат определени мерките им за неотклонение. Още вчера Специализираната прокуратура обяви, че ще поиска от съда да вземе на най-тежката мярка – „задържане под стража”. 

"Аз съм майка на три непълнолетни малки деца. Моето желание е да бъда пусната под гаранция, за да изпълнявам моя основен дълг - да си гледам децата". Това каза Евгения Банева преди заседанието на Специализирания наказателен съд, предаде БГНЕС. "Напълно ще съдействаме на прокуратурата. За нас е много важно това дело да излезе, ние да бъдем невиновни, защото нямаме намерение с моя съпруг да живеем като бегълци от нашата собствена държава до края на нашия живот", добави Банева.

Банева разказа още, че са имали бордни карти за връщане в България на 26 октомври, когато ги арестуваха на летището в Ница, както и резервация за ВИП-а на летище София. Знаели са предварително, че ги викат в прокуратурата и са имали уговорена среща с прокурорката. Били са готови и да отидат в специализираната прокуратура веднага след връщането си тук. "Не сме се укривали в нито една секунда, бяхме абсолютно наясно, че при пристигането си ще бъдем в специализираната прокуратура за нещо, за което тя иска да ни пита", обясни тя. Обвиненията определи като пълен абсурд. „Аз лично в 99% от изброените фирми съм никоя, никога не съм изпълнявала определена функция”, заяви съпругата на Банев.

На семейството са предявени обвинения за седем различни престъпления, извършвани в продължение на 13 години, включително за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси. Ето списъка, огласен от държавното обвинение:

Наказателната отговорност на Николай Банев и Евгения Банева се ангажира за 7 престъпления от общ характер:

- За ръководене от Николай Банев на организирана престъпна група и за участие на Евгения Банева в същата престъпна група / чл. 321 ал.1 и ал.3 НК/;

- За длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост на "Полимери" АД, „Елма“АД, "Химически завод Панайот Волов" АД и "Топлофикация Казанлък" АД в общ размер на 84 682 896 лв./ чл. 203 ал.1 НК/;

- За избягване установяване и плащане на данъчни задължения в размер на 231 052 лв. като управляващи "Полимери"АД, в размер на 1 515 235 лв. като управляващи на "Партнърс комерс" ЕООД и в размер на 2 623 816 лв. като в управляващи "Елма" АД / три престъпления по чл. 255 ал.3 НК/;

- За пране на пари в особено големи размери - 589 811 132 евро и 225 000 лева / чл. 253 ал.5 НК/;

- За държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси / чл. 339 ал.1 НК/.

Майката на бизнесмена Банев - Мария, също ще бъде обвинена като член на престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. "Предвид напредналата й възраст, колегите ще определят мярка за неотклонение "парична гаранция". Нейната роля е на участник в организирана престъпна група", каза още Гешев. Мария Банева е участвала в управлението на множество дружества, взимала е пари от касите на "Полимери" и е продала кран при много неизгодни условия, като парите са били присвоени от фамилията, а не са влезли в предприятието. Майката на Николай Банев е била и активен участник и в прането на пари", каза зам. главният прокурор Иван Гешев вчера.

Днес се разбра, че основен свидетел на прокуратурата е синът на бизнесмена от предишния му брак, съобщи Би Ти Ви. Държавното обвинение има и данни от счетоводна и икономическа експертизи, според които за периода от 2005 г. досега 130 предприятия, свързани с Баневи, са спрели да работят.

65

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Арх.Мирянова: Цветанов оцени мощната енергийна защита на сградата от псалм 91

20.03.2019

60
Свидетели потвърдиха показанията си за убийството в Борисовата градина

20.03.2019

905 5
Без дебат депутатите изслушаха кандидата за подуправител на БНБ

20.03.2019

179

Коментари

Страници

bay Dragan

А защо само Баневи ? България бе разнебитена благодарение на поне стотина като него.

Впрочем имаше един прокурор с палат като Белия дом. Как му бе името и къде се намира сега. Ами банкерите и кредитните милионери, ами приватизаторите, ами...

inventus

Размечтал си се бай Драгане! Може и да стане но едва ли ще го доживеем.

agabaga

Хайде сега в килията на Иванчева.

 

RanBosilek
снимка на RanBosilek

Комунисти, комсомолци, пионери

все в един и същи строй

винаги във труд и бой!

 

YMCA

Само Ветко и Маринела (Вълчо и Марийка) ли успяха да се покрият?  В смисъл платиха за да не ги търсят по примера на Галеви. 

Стоф

Много съмнителен случай. С толкова пари можеха да самоизчезнат без следа. 

Bozhilko

На майките дето ги изхвърляхте на улицата за да си обзаведете корпоративната резиденция с червен мрамор, какво точно им казвахте като ги изхвърляхте на улицата?

jarl_Ragnar
снимка на jarl_Ragnar

Строителите на капитЪлизама... тези по нищо не се различават от Каолиновия бос, от оня дето приватизира фирма Балкан или от онзи който прилапа Златни пясъци...

 

Иначе, МВР пикчърс винаги ни излиза скъпо... на данъкоплатците де... не ми е жал за Баневи, те са разплакали стотици хора. Жал ми е, че пълни некадърници и непрофесионалисти правят евтина продукция, която да компенсира липсващата експертиза както на спец полицаи, така и на спец прокурори...

Manrico
снимка на Manrico

Бащата на Николай – Йордан Банев, е най-младият официално признат активен борец против фашизма и капитализма в Хасковско заради яташката му дейност, започнала от 14-годишна възраст.

През ученическите си години и в казармата Банев е неизменно комсомолски активист. През 1977 г. Банев става комсомолски секретар. В началото на 1981 г. започва щатна работа в Димитровския комунистически младежки съюз (ДКМС), където работи до 1988 г. като инструктор в организационния отдел в Окръжния комитет на Комсомола в Хасково. Общо осем години работи в ДКМС, като заема различни ръководни длъжности в Заводски комитет, Общински комитет, Окръжен комитет и Централния комитет на ДКМС. 

През 1990 г. създава една от първите частни фирми в България. Фирмата тръгва като една от първите охранителни фирми в Хасково. Учредители са Николай Банев, Росен Араклиев, син на командира на партизанския отряд „Асен Златаров“, Иван Араклиев и полк. Костадинов.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D...

Bozhilko

Няма нужда да се изтъква, че проиходът му е червенобуржоазен. Като кажеш крупен български бизнесмен то се подразбира.

ИлияНиколов

Именно, Манрико, именно - ей такива кариеристчета напълниха БКП-то, разсипаха строя и станаха първи демократи.

Ама заводите и кооперациите бяха построени от едни други, не от тези горните.

Ей тая разлика, ако я направиш ...

fierсe
снимка на fierсe

едно реализирало се комсомолче,

което ще бъде оплюто и разследвано

от нереализирали се комсомолчета!

и накрая оправдано! щото гарван....

всичката ни вип класа е все от такива,

тогава на соцсофрата, сега на другата!

ИвКо

Засега - никакво излизане. Да се научат кон боб яде ли.

Докато дерибействаха и изнудваха припкаха като козички, а сега ах-ох, болни от какво ли не, дежа вю - всичките арестувани мутри у нас в последните години.

Тва от друга одая се отнася за Иванчева-Петрова, очаквам афтора да легализира препостването ми и да пледира за пранги.

JR

Той и Брендо обещаваше да си гледа дъщерята... И да - защо Баневи не са оковани? Гешев, на тази само подпаления “Майбах“ беше за половин милион крадени жълтици... Едни белезнички така... Като аксесоар, щото тя е по модата...

Братя Стругацки

Тия що са без белезници? Това само за Иванчева ли важи?

Доц.Трътлев

И аз исках да задам същия въпрос. Вероятно, защото Баневи са били венчани на сватбата си от Боко еднокнижний? 

Evasion

"Аз съм майка на три непълнолетни малки деца. Моето желание е да бъда пусната под гаранция, за да изпълнявам моя основен дълг - да си гледам децата".
 

Ромале по визия, ромале по душа, ромале като оправдания... Съкратените от вас работници, оставени без заплати в продължение на месеци,в ограбените от вас предприятия и от съсипаните от вас заводи нямаха деца, нали? Само ТИ имаш деца... 

JR

Г-жата е дивна селска пръчка. Има умопомрачителни интервюта с нея в тубата...

Доц.Трътлев

Ами какво друго да дава едно безскрупулно първеню.

iLimon0ff
снимка на iLimon0ff

Парвеню, Бай доцент. Съществително на parvenir, от миналото причастие, чуждица от френски. Стигам, достигам, успявам.

Доц.Трътлев

Oui monsieur iLimon0ff. C'est mon erreur. Desole.

iLimon0ff
снимка на iLimon0ff

Ça suffit 

Johnny2965

Като гледам как изглежда г-жа Банева, се питам, не е ли време да се намесят НПО-та, защитници на малцинствата?

Johnny2965

Що се отнася до Банев, побеляването на брадата му му предава един доста добър интелектуално-академичен вид.

Johnny2965

И да не забравя, че няма случай в историята, когато някой е да е спечелил война, обявена му от държавата. Независимо кой е бил той. Та остава да видим, действително ли държавата е тръгнала на война с Баневи, или е поредния кьорфишек?

дренски

: Много умно изказване! къде им е бил акъла преди?

Invisible

   След като си заделил 200-300 милиона, що не би камшика нейде у странство?

   Явно необразованите Галеви излязоха най-умни.

   А при братя Диневи всичко наред ли е?

Диагностик

за периода от 2005 г. досега 130 предприятия, свързани с Баневи, са спрели да работят.

 

Има и други успешни преебатизатори. За това бившите комунисти сега се питат: "Как стигнахме на това дередже?"

JR

Така е. Един лаборант си е изписал този въпрос на къщата в Драгалевци. А Стефчо - в Поручик Чунчево, ама сватът Васко го накара да го изтрие.

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Тия кога и да ги окаушиш все ще е късно, но син да кисне баща си е гнусна стори. През жълто че дюс кафяво.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×