facebook
twitter

Горещи новини

Шефът на Пирогов: 400 болници са прекалено много за България

Няма друга европейска държава с толкова лесен достъп до много добър специалист, твърди още Асен Балтов
2996
Илияна Кирилова

Тази година е достигнат праг на насищане, в болничната помощ са отпуснати толкова средства, че вероятно няма да се изпълнят лимитите. Това каза директорът на болница "Пирогов" проф. д-р Асен Балтов в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

По думите на проф. Балтов, оттук-нататък важно е качеството на лечение. Има прекалено много болници в България - 400, в Германия се затварят 100 болници, които не са ефективни. Болниците трябва да бъдат преразпределени, каза проф. Балтов.

Няма българин, който да не е получил достъп до много добър специалист в рамките на 24 часа, това е невъзможно в друга европейска държава, допълни още той.

Специалисти от "Пирогов" продължават да обикалят градове в страната, за 7 години са прегледани над 10 500 деца. 

Проф. Балтов сподели идеята да се направи мрежа от болници, обединени от телемедицина, а лекари от "Пирогов" да дават консултации на специалисти в страната.

 

23

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Ген. Атанасов: Операцията срещу НАП е на среди, близки до властта

21.07.2019

2591 11
НАП успокоява, че само периферни е-услуги били в риск

21.07.2019

1054 22
ГКПП "Капитан Андреево" отчита рекорден трафик

21.07.2019

1237 14

Коментари

Шумахер

👌

Weed361


Проф. Балтов сподели идеята да се направи мрежа от болници, обединени от телемедицина, а лекари от "Пирогов" да дават консултации на специалисти в страната

 

 Защо да не ползваме консултанти от водещи болници в Германия, Франция, Холандия  и т.н. ?     След като има телемедицина нека имаме достъп до най-добрите специалисти.

 

bD

"Няма друга европейска държава с толкова лесен достъп до много добър специалист..." И УСА.

Абсолютно точно и вярно.

 

Диагностик

Статията не отговаря на критиката на БСП за срива в здравеопазването. Електората им не се подмладява, има много болни органи и старческо слабоумие.

 

Дежурния

Съвсем прав е Балтов. Не е нормално в България да има 2.5 пъти повече болници на глава от населението спрямо Германия например. Е, истина е и че доста от нашенските заведения са псевдоболници, където не се осигурява адекватно лечение, а социална помощ за персонала и пациентите. Колкото по-малко пилеене на средства за такива заведения, толкова повече ще има за истинските болници.

Апропо и сега си ги има телеконсултации с добри специалисти от ЕС, от САЩ, от Турция ---, но по частен път и с частно плащане. Все повече се увеличават.

Няма проблем и да има разделение между частни и държавни болници, но само заедно с разделение на вноските от осигурените. Който иска само държавна болница - внася само в държавната каса, който иска друго - в друга каса. Колкото вноски събере държавната каса - за толкова лечение ще осигурява в държавните болници.

Slava
снимка на Slava

Професорът май е забравил какъв вой и какви протести имаше при опита преди няколко години да се затворят измислени болници, които освен тих пристан за 70 - 80 - годишни пенионирани доктори, нищо друго не предлагат.

Думи думи

А къде ще работят випускниците на седемте университета в България, произвеждащи медицински кадри?

Поддържам затварянето на всички медицински заведения.

По-малко болници, по-здрав народ.

Johnny2965

Малка корекция - деветте, не седемте!

Диагностик

Съвременната медицина удължава възможността ни да водим неправилен начин на живот. Здрав е не този, който не го боли, а този, който всеки път го боли на различно място.

Набийте си в главата: Повечето лекарства са по-ефективни при лечение на по-здрави пациенти. Погледнете страничните им действия!
 

Johnny2965

Добре е проф. Балтов да сподели как изчисли оптималния брой болници. Сравнителният подход, макар и често използван, не може да е достатъчен. Още повече, при сравнение със страна като Германия. Не съществуват обективни докателства за по-висока ефективност на лечението в немски болници в сравнение с ирландските, например.

вила

То и 60"университета" са множко,ама на местите феодали от шайката му не им чупи хатъра.В Япония. един университет на един милион население.У нас-6 трябва да са.То истинските даже са под 6.Ама копанки за наши хранени хора.С тази цел и мегаагенции прави-гласоподаватели купува башът.

Johnny2965

Доколкото знам, работещите в университетите са по-ниско платени, в сравнение със съответните специалисти в индустрията. Та вероятно става дума за копанки за крайно нетрудоспособни "наши" (както ги наричате) хора!

вила

Така си е

rurade
снимка на rurade

Пълни глупости!

 

На шефа на "Пирогов" явно не му се е налагало да виси на опашка пред спешен кабинет посреднощ точно в неговото заведение като обикновен човек за да оцени какво е нивото там!

 

След едно такова висене реших повече да не стъпвам там...

 

Другите тъпизми за специалисти и брой болници са пълен цинизъм !

Паисий2

Ще го кажа кратко и ясно! Докторе, сигурно около половината българи не могат да се доберат до какъв да е специалист за 24 часа, а за "много добър" нямат средствата да си го позволят!

Днес майка ми се поду от едната страна на главата, та взех, че я закарах в "Бърза помощ". Там ни посрещна една сестра с въпроса "какво ви има?" нито беше погледната, нито докторката благоволи да се покаже в приемното. Добре, че съм възпитан от същата тази майка, че иначе като нищо щях да ошамаря и сестрата и докторката! И досега скачах в защита на битите доктори, сега вече няма да го правя!

buratinob

Прав е ако мисли за 5 звездните хотели с медицински пакет, обачче едва ли плаче за тях.

Много пари изтичат за поддръжка на екстравагантни сгради в скъпи квартали лекуващи по няколко доходни пътеки и нищо извън тях.

Държваните и общински болници, бърза помощ които поемат 90% от леченията тънат в мизерия.

 

Samnenie

За 7 год. 10500 ? Колко за година, месец,а? Който е имал нужда от спешна помощ той най- добре знае за отношението и вниманието им към нуждаещите се. А колкото до игнатовските професори, сори брато, по- прости нема да станат.

Samnenie

Изпитвала съм респект към тази професия. Хипократовата клетва е била върха на човеколюбието, нооо влязоха търговците в храма и болеста стана стока, не здравето. Всичко за продан! 

Душко

Болниците са комуняшки глупости и трябва да бъдат ликвилирани !

Geo

За сметка на това да бъдат пострени луксозни крематориуми!

Geo

LANCET

Според мен  Трябва :

1 спира се веднага  финансиране на частни лаборатории,кабинети,болници./мнозина  не знаят но има  оптики/кабинети// в Сф  които получават пари от касата.

2 Лекари на 1 трудов договор или в частно или в държавно.

3 Забрана на  частни структури в държавни лечебни заведения.

4 Достойно заплащане с ясни критерии

5 Строг контрол и отнемане права на лекар при нарушения.

6 Вдигане с 1% на ДДС на определени стоки и услуги , който да отива за здраве.

 

Докато ви изнудват със   слушалка и термометър  няма да се оправите 

💥

 

Много точно и ясно формулирано!

 

Към горното бих добавил:

 

7. Забрана лечебните заведения да бъдат и учебни заведения и обратно (  покажете ми завод, който е учебно заведение ! )

8. Забрана лечебните заведения да бъдат търговски дружества ( Болниците не са магазини за "Плод Зеленчук" - и обратно )

9. Да се контролира и строго изпълнява в областта на здравеопазването Регламент 679/2016 на ЕС.

!0. Да се актуализират Законите за здравето, за лечебните заведения, за защита на пациентите.

11. Да се забранят "телекомуникационни" консултации ( винаги се намира високонаучна терминология :) ) когато се прилага каквото и да е лечение, а особено в случай на хирургични операции е необходимо да се получи от пациента неговото информирано съгласие. Професорът фактически предлага консултатнЪт да сЪобщи на своя колега на другия край на жицата  какво информирано съгласие е длъжен да получи от своя пациент, но не поема отговорност за лечението, а неговият колега поема отговорност за лечението, но сам не знае какви са рисковете.

Пример:

Лицето А - консултатнт, професор в Учебното заведение и болница "Марко Тотев"

Лицето Б - доктор в провинциална болница

Лицето В - пациент

 

Б набира телефона на А за консултация с А - пита - какво е лечението и какви са рисковете при заболяването на В.

 

А най-подробно, добросъвестно и компетентно отговаря на Б. Б си записва отговорите,  благодари и затваря телефона.

 

Б подава на В записката с отговорите (информираното съгласие задължително се дава в писмен вид - в противен случай - не вАжи ) и му сЪобщава нещо от този род: " Доктор А ми отговори, че ако те лекувам по ето тоя начин - ти ще останеш жив с 80 процента вероятност, с 10 процента няма да мога да те излекувам, а с 10 процента ще ти хапнем от житото. Съгласен ли си да те лекувам както ми казва доктор А ? Подпиши се!"

 

Такива консултации мога и аз да давам - по телефона - купувам си две-три медицински енциклопедии или някакви лекарски буквари или в краен случай - на баба Ванга рецептите ( професорите им е много лесно - те могат да си ползват даже научните доклади по международни срещи, симпозиуми, конференции, научни кафенета ( а, сетих се  - професор А най-напред се обръща към доцент  Ъ, който му отговаря на въпросите на Б, след което А ги съобщава на Б  ) отварям на съответната страничка  и го прочитам на ошашавения провинцилен доктор или фелдшер или медицинска сестра или просто някой от съседите на болния.

 

Процедурата е много ефективна и резултатна, ето защо половината болници в БЪлгария се закриват - стават излишни, цялата лечебна дейност се поема от телекомуникационната мрежа,  усвояват се всички лимити на Здравната каса ( докторите А, Б и Ъ получават заслуженото си възнаграждение ), а болният - с 10 процента вероятност тропа на портите на Св. Петър.

 

Докторите А и Ъ пишат съвместен научен доклад за организацията и структурата и базата данни на телекомуникационната мрежа и заминават за Париж на поредното научно кафене. На Ъ присвояват научното звание "професор".

 

ПП ВСЯКА ПРИЛИКА С ЖИВИ ИЛИ МЪРТВИ Е СЛУЧАЙНА!

 

 

 

 

 

 

 

Geo

Съкращаването на болниците е абсолютно недопустимо. Хвърлете поне един поглед на втоирия тгом на "Видрица"!!! Социалното неравенство в образованието и в здравеопазването е недопустимо!

whw

В среден по големина град в БГ има една болница. Как ги смятат 400, да няма и болница за гости, както къщите.

Ако е професор по медицина да не се изявява като икономист с Нобелова награда.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×