facebook
twitter

Горещи новини

Шеф на WADA: Наказанието на Русия дори е малко

Нямаме шанс да спечелим обжалването, обяви директорът на руската антидопингова агенция
1878
ЕПА/БГНЕС
Крейг Рийди

"Прекалено дълго руският допинг ни отклоняваше от чистия спорт. Грубото нарушение от страна на руските власти на условието на възстановяване на лиценза на руската антидопингова агенция РУСАДА, прието на Изпълкома на WADA през септември 2018 г. изискваше решителен отговор. На Русия бе предоставена пълната възможност да приведе своите дела в ред и да се присъедини към световната антидопингова общественост за доброто на своите спортисти. Вместо това руската страна реши да продължи да се придържа към лъжата и отричането", коментира президентът на WADA сър Крейг Рийди след наложената санкция.

А неговият вицепрезидент - норвежката Линда Хелеланд, бе недоволна от решението:

"Не съм доволна.  Но това е максималното в този момент. Аз настоявах за пълна дисквалификация. Смятам, че Русия трябва да се извини за направеното, за болката, причинена на спортисти и фенове - каза Хелеланд. - Най-главната грешка на WADA бе допусната през септември, когато на заседанието на Сейшелските острови възстановихме лиценза на РУСАДА, без да ни дадат достъп до московската антидопингова лаборатория. След това те премахнаха данни, фалшифицираха... Сега и ние си плащаме за грешката, която направихме преди година. И досега ме е срам от ставащото и най-вече, че страдат "чистите" спортисти".

Шефът на комисията по съответствие на WADA - американецът Джонатан Тейлър, пък смята, че все пак се дава право на "чистите" спортисти да участват на състезания, макар и под неутрален флаг.

"Бидейки твърда към властите, препоръката на нашата комисия има за цел да се избегнат санкции срещу невинните и защитава правата на чистите спортисти по целия свят. Ако спортист от Русия може да докаже, че не е участвал в допинговата програма (на Русия), че данните му не са били манипулирани, че е преминал необходимите тестове до началото на съответното състезания, както и че отговаря на вскички останали условия за това състезания - той ще може да участва", каза Тейлър.

РУСАДА пък ще излезе със своя позиция едва на 19 декември, обяви председателят на Надзорния съвет на руската антидопингова агенция Александр Ивлев.

"Първо ще чуем доклада и ще изготвим своята позиция. Прогресът в нашата работа е очевиден - вижте как работи РУСАДА, дори и в такава сложна ситуация. Всички отбелязват, че РУСАДА се е променила много - и като стил, и като методика на работа ние постигнахме голям прогрес в борбата с допинга. И това е признато на международни равнище, което е добър знак", добави Ивлев.

Президентът на РУСАДА Юрий Ганус обаче заяви, че страната „няма шанс“ да спечели обжалването в Спортния арбитражен съд (CAS).

"Няма никакъв шанс да спечелим обжалването в съда. Това е трагедия“, каза Ганус и добавяи, че някои руски спортисти вече обмислят да напуснат страната, за да могат да се състезават на големите международни форуми.

----------------------

Хората, които решиха съдбата на руския спорт за следващите 4 години бяха общо 12, но 9 от тях имаха право на глас.

Те са отиващият си президент на WADA сър Крейг Риди, който е и член на МОК. Също и човекът който ще го замести на 1 януари - полският спортен министър Витолд Банка. Останалите с право на глас бяха: вицепрезидентката на WADA Линда Халеланд (Нор), която също приключва мандата си на 31 декември; президентът на НОК на Чехия Иржи Кежвал, шефът на Асоциацията на летните олимпийски спортове и дългогодишен президент на световната федерация по тенис Франческо Ричи Бити (Ит); министърът на спорта и младежта на Австралия Рибард Колбек; бившият спортен министър на Еквадор и бивш член на МОК Андреа Сотомайор; министърът на образованието, културата, спорта, науките и технологиите на Япония Камеока Йошитами; президентът на международната федерация по канен спорт Ингемар де Вос (Хол); суданката - комисар по социалните въпроси на Африканския съюз за защита на правата на жените;

В дискусията участваха, без да имат право да гласуват после решението шефът на комисията по съответствие на WADA Джонатан Тейлър (САЩ), шефът на комисията по образование на WADA и бивш световен рекордьор и двукратен олимпийски шампион в бягането на 400 м с препятствия Едуин Моузес (САЩ); канадката Беки Скот - шеф на комисията на спортистите към WADA.

Ключови думи:

WADA, РУСАДА, допинг, Русия
40

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Италианската полиция обискира руските биатлонисти на световното

22.02.2020

Обновена

1711 11
Сандърс призова Русия да не се меси в президентските избори в САЩ

22.02.2020

624 17
САЩ проведоха учения за ядрена война с Русия

22.02.2020

2204 43

Коментари

Страници

ЗИП
снимка на ЗИП

Е що пак клекнахте ?

 

Руснаците демонстративно ви се изплюха в лицето, кат продължиха по същия път !

 

:))

 

Голям праз, кат немало да има химн и етикетче със знамето на екрана. Спортистите пак ще си участват !

 

И пак ще се гълта и пак ще се лъже. Нещо друго ще се измисли. Технологиите се развиват...

 

:)

Han

Не е само знаменцето и химна. Нямат право да са домакини на състезания за 4 години. Световен шампионат по волейбол 2022,  младежко световно по хокей 2023, световно по хокей за мъже 2023, лятна универсиана 2023...

 

Сега ще падне и усилена "индивидуална" работа със засегнатите спортисти да се откажат от руско гражданство, безкрайно разнасяне на нови и нови компромати и т.н., и т.н., както е по методика.

 

ПП. Всички санкции водят до появата на алтернативни структури и после се връщат като бумеранг. НХЛ направо са били шута на организации като WADA и забраняват на служителите й дори да се доближават до хокеистите... ?

 

Krasimir Chenov

Ма ти си много прав да знаеш! Какво като няма да има руски спортисти на Олимпиадата. Голям праз! Те и музиканти нямат. Творчеството на Елвис Пресли да кажем е по-голямо от целия руски шоубизнес  и какво от това! И кино нямат. Сагата "Междузвездни войни" например е донесла повече приходи от.цялата кино индустрия на Съвецкия съюз и РФ - голям праз.   .... И изобщо ще имат да вземат всички които мислят , че ще разклатят русофилията!

Bozhilko

Поручик Ржевски подозираше, че всички пикаят в басейна затова се изпика от 5 метровата кула.

Krasimir Chenov

Поради това изстъпление на поручика , в Русия разделиха басейните на зони за пикаещи и зони на непикаещи. Сега всички са довилни.

xantip

Да-да ,и устата му е малко крива.Няма начин да не се е друсал и напивал преди 50години и сега си го искарва на руснаците.

Bozhilko

Много меко пипа Путин. Нищо не е знаел.

ПГеоргиев

Егати мръсната дузина.

Британец, австралиец, норвежка, поляк, холандец, японец, еквадорец!

Чехът и италианецът няма как да се отцепят от колектива, защото колективът ще им го ... 

Ама как готино са ги подбралии тез членове на WADA.

Все от нации, които имат зъб на рашъните и Русия.

Британец - още се чудят как да изчистят "новичока" от Солзбъри, че всички домашни животни от близката околност се токсикираха. Дори и птици вече не прелитат над града, че може да прихванат нещо.

Австралиец - кенгурата са в оспорвана надпревара, кой да бъде втори в санкциите срещу Русия след САЩ.

С едни гърди ги бие UK, Канада им диша във врата.

Норвежка - като я слушах как се пенеше, сигур бе пропуснала да си вземе лекарството за астма. А може да го е дарила на норвежките скиори, че горките едва дишат чистия въздух.

Поляк- без коментар.

Холандец - немам думи. Още се чудят какво по-ново и шокиращо "доказателство" за руско участие  в свалянето на малайзийския Boeing над Донбас да изфабрикуват. Черешката на тортата ще е филмче, на което зловещо ухилен, Путин лично натиска копчето за изстрелване на ракетата. След това дегизиран като борче се изнася през границата.

Японецът е бил с лента на главата, с изгряващото слънце, викал е " Банзай" и е чертаел новата граница на империята, южно от о. Кунашир.

За еквадорчето дума да няма. Те за няколко милиона предадоха Асандж, който бе потърсил политическо убежище, че за още някой и друг да не гласува "за".

 За чехкинчето и италианеца стана дума. Колектив, какво да го правиш!

И дискусионерите, които са натискали за наказание, макар и без глас - двама американци и канадец.

Та, малко им е на руснаците.

Нека после котаракът Леополд да снабдява със газ, да вика колко е добричък и миролюбив, как няма да отговарят реципрочно на обидите и подигравките, как иска да живее мирно и честито с всичките си врагове, които са го налазили.

Когато котката спи, мишките и се качват на главата.

Дяд Омраз

Тюх, как пък все не случва на правилните хора Русия! Всичките ги мразят, всичките им имат зъб и само дебнат да им откраднат природните дадености, нали?

А как хубаво би било да гласуват представители на Северна Корея, Венецуела, Сирия, Приднестровието, ЛНР, ДНР, Абхазия...

Ех, ще настъпи такъв живот...?

Krasimir Chenov

Не , няма свестни хора бе! Няма и няма! Единствено руснаците, самички в целия свят чисти, честни неопетнени! 

Krasimir Chenov

Бончо....! Природата си чекистка не можа да скриеш! Ест челавек ест праблем, нет челавек нет праблем. В твоя случай е:

 Пишат - проблем! Не пишат - няма проблем! Ченгето от ОФето се разпореди - да заминаваме в другия вестник! Добре , че не е преди 30 години, че щеше да ни прати на остров. По Дунава.

Дяд Омраз

A, Бончо се пъне да ми дава наклон на ... мненията...?

Нищо, ще му мине.

 

ЗТБХЦ

Спортистите пак ще си участват !

Ще участват, ама кел файда, като ше трябва да са чисти от допинг. Кво ще спечелят - нищо!

 

Щото тя и Шарапова участва пак, но без мелдоний, уви, не е същото.  ?

ЗТБХЦ

Вай, вай, май и с бяло знаменце няма да ги допускат. ?

 

Комитет атлетов ВАДА призвал полностью запретить россиянам участие в Олимпиаде — даже под нейтральным флагом

09:28, 9 декабря 2019

Источник: BBC News

 

Большинство членов комитета атлетов Всемирного антидопингового агентства (ВАДА) призвали полностью отстранить россиян от Олимпийских игр в Токио в 2020 году и в Пекине в 2022 году, запретив им участвовать даже под нейтральным флагом. Об этом сообщает BBC Sport.

Такое решение поддержали девять из 17 членов комитета атлетов, в том числе его председатель Бекки Скотт. «Мы настаиваем, что в случае более мягкой реакции выявленные манипуляции, мошенничество и обман будут только поощряться и закрепляться», — цитирует BBC Sport совместное заявление членов комитета.

Nashenec

А кой е шеф на леката атлетика знаеш ли? Един от най-специалните бегачи на Англия дето уж все е бил чист, а рекордите му бая време мина преди да ги бият.

А да вярваш на англичанин си е диагноза - примерът с българите-расисти и ставащото през последните 2 седмици в Англия по стадионите е достатъчно.

Su38

Питам се, кой ли го произвежда пустият му допинг?
Дали само в Русия се прави? Що просто не ударят производителите на допинга и по този начин ще дадат възможност за "чиста" спортна надпревара?

Нещо ми мяза на борбата с тютюнопушенето - всички се "борят", ама няма закрит нито един тютюнев концерн...

Slava
снимка на Slava

Това, което наричат допинг, най - често са лекарства, забранени за спортисти. Например за стимулиране образуването на еритроцити, които увеличават количеството на кислорода в кръвта и т. н.

6veik
снимка на 6veik
Еритропоетините /ЕПО-препаратите/ са само малка група от всички вещества , класифицирани като допинг. Допинг са анаболите и техните производни. Допинг са инхалаторните симпатикомиметици /лекарства за пристъпи на астма/. Допинг са други молекули , които наливат мускулна маса /най-старото беше кортизон/. И най-вече допинг са медикаментите - "чистачи" , такива които заличават следи от други допинг молекули /например фуроземида , но и други диуретици/ ... Последните две десетилетия класическите представители на тези групи не се използват. Те отдавна са влезли в списъците и се засичат елементарно при кръвни тестове. Фармацията и химията вървят в посока на създаване на "производни" на тези допинги. Прекурсори. Вещества които сами по себе си не се класифицират като допинг , но като се приемат системно , увеличават например ендогенното синтезиране на анаболи в организма от собствените органи /например надбъбреците/ , и така става много трудно за установяване с тестове дали е приеман допинг , или просто този спортист сам , по природа отделя много анаболи и е мускулест .... и такива шашми. Нови и нови молекул ! Старите се разконспирират и влизат в забранителните списъци. Новите вървят 1-2 години , докато ги усетят. В тази надпревара западните спортисти и особено американците , са една обиколка пред руснаците. Получава се така ,че руснаците стават за резил , хващат ги с "демоде" допинг . А това което зобат на запад , все още не е в листите на забранените. Когато влезе - руснаците него зобат , а американците са на ново "по-високо" ниво.
Диагностик

Путин уволни или наказа маса шефове на федерации, както и контролиращи органи. Очевидно не са доизпипали всичко и са подценили заплахите.

Su38

"Путин уволни или наказа маса шефове на федерации, както и контролиращи органи. Очевидно не са доизпипали всичко и са подценили заплахите."

------------------------------------------

И да бяха изпипали всичко, щеше да е като във вица за заека и шапката.

Проблемът не е спортно-технически. Проблемът е политически. Спортът като оръжие. Хибридна война...

Само не е ясно кои са хибридниците...

nanyac

Само не е ясно кои са хибридниците...

Как кой? Всепобеждаващата великоскрепна нация с хибридните допинг проби "Ихъ Тамъ Нетъ!"

 

Тъмно пиво

Проблемът не е спортно-технически. Проблемът е политически. Спортът като оръжие. Хибридна война...

И ако е така защо не се води хибридна война с Китай? Все пак Китай е къде къде по-голяма заплаха за джуджака САЩ. 

Su38

Китай няма толкова атомно оръжие да унищожи Щатите.

А, да. Няма и петрол. Няма и много други ресурси...

Затова не се води война.

От друга страна, няма как да водиш война с този, който те храни. Няма друга страна в света, която да осигури на американските компании толкова голяма и толкова бърза печалба.

н16
снимка на н16

Що просто не ударят производителите на допинга 

Съвсем и не става дума за допинга. Води се война, общо взето - против Русия. На всички приоритети. Но резултатите няма да са такива, каквито им се иска да бъдат.

nanyac

Проблемът не е спортно-технически. Проблемът е политически. 

Точно така.

Политическото решение на Путин да се измами световния контролен орган не е спортно-технически проблем.

Глупостта, на тези, които може би са повярвали, че такава мащабно организирана измама може да се размине, не е спортно-технически проблем.

Нито спортистите, нито треньорите са взели решение да се въвлече руската антидопингова ДЪРЖАВНА агенция в скандал с измами. Това е политическо решение на Кремъл, а не спортно-технически проблем.

Само идиот може да си помисли, че WADA ще си подвие опашката, когато някоя държава, пък била тя и Русия, открито саботира основната дейност на WADA. Путин не е идиот, значи е взел това решение абсолютно съзнателно, защото такава е била неговата политическа воля. Проблемът е политически, да, и произходът му е от Кремъл.

6veik
снимка на 6veik
Путин лично е притичвал в нощни доби от лаборатория в лаборатория из Москва. Включвал компютрите , трил файлове , на тяхно място слагал фалшиви файлове от флашка с надпис КГБ. Лично !
Su38

Както виждате, Путин не е глупак. Все пак става така, както той го казва.

Така че антидопинговата кампания е част е войната срещу Русия, не срещу Путин.

За какъв дявол му е на Путин, който определено не е папуас, да се опитва да се надлъгва с ВАДАТА, след като и на папуасите е ясно, че е дебнат да бъде хванат и в най-дребното нещо, за да му наложат жестоки санкции.. Навярно няма никакви измами, но и хлябът, и ножът е в ръцете.

И не си мислете, че всичко става единствено и само заради хатъра на Путин.

Просто историята със спорта е част от хибридната война, първо, да се дискредитира Путин, второ, да се свали (пожелателно) Путин, защото пречи за много и голяма далавера...

Това и на папуасите е ясно.

nanyac

На Путин сметката му излезе крива.

Путин искаше да измами световния спорт със същата наглост, с която анексира Крим.

И рискува кариерите на всички руски спортисти.

Но не му мина номера.

Така че Путин се дискредитира сам, без чужда помощ, ама няма да си признаеш, че е такъв левак. Вместо това му вдигаш цената с измишльотини за Путин борец срещу световен заговор.

И от какъв зор казваш го били дискредитирали? Пред кого? В Европа не му щат вече ни газа ни нефта, тайгата я хариза на китайците и те я изсякоха . Азиатски сатрап с манталитет на селския луд, който заплашва всички комшии, и не само заплашва, ами напада агресивно. От това какво повече да му дискредитират?

А голямата ти заблуда, е че Путин не само, че не пречи на голямата далавера, а е основен организатор на разграбването на последните остатъци от руските ресурси.

Ама ти си съскай и пръскай колкото си щеш, води си измислени хибридни войни колкото ти душа иска.

HBK

Води се война, общо взето - против Русия

 

Прекалено „общо взето”. Защото по-точното е : Води се война срещу Путинова Русия. Защото имаше и други Росии, с други президенти, тоже руские. И с други лозунги – „Европа наш общ дом”. Путиновият лозунг е „Европа – наш враг”. Да! Води се война; но не срещу поборник, ами срещу злосторник.

 

P.S. Злосторник не само срещу световния спорт (па и не само), но и спрямо собствените спортни гладиатори (па и не само).

Скрудж

Не се води война, на Раша и се показва, че има правила и закони

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш