facebook
twitter

Горещи новини

САЩ намаляват дипломатическото си присъствие в Ирак

912

Съединените щати намаляват драстично диполоматическия си персонал в Ирак заради увеличена заплаха от въоръжени нападения и терористични актове от подкрепяни от съседен Иран групировки, съобщи БНР. Държавният департамент временно оставя американското посолство в Багдад и консулството в Ербил - главния град на Иракски Кюрдистан, с минимален брой служители.

Германия и Холандия съобщиха междувременно, че преустановяват до второ нареждане мисиите си за обучение на иракската армия. Берлин обясни решението си с нарастващото напрежение в региона, но отрече да разполага с информация за готвени нападения, зад които да стои Иран. От Хага аргументът беше лаконичен - заплаха за сигурността.

В Москва - говорителят на Кремъл Дмитрий Песков даде да се разбере, че Русия не приема безрезервно вчерашните уверения в Сочи на американския държавен секретар Майк Помпейо, че Вашингтон изначално не иска война с Иран. "За съжаление има тенденция ситуацията да продължи да ескалира", констатира Песков.

В сряда германските въоръжени сили спряха участието си в иракската военна програма за обучение с оглед нарастващото напрежение в Персийския залив и по-специално на напрежението около Иран, съобщават редица местни медии.

Говорител на Министерство на отбраната на Германия заяви, че армията разполага с "индикации" за потенциални атаки през следващите дни, но отбеляза, че операциите за обучение могат да бъдат възобновени в скоро време.

Германските войски започнаха да обучават военните в Ирак през 2018-а година и преди време поискаха да разширят мисията си в страната поне до края на октомври 2019-а година. Мисията на Бундесвера в Иран има за цел поддържането на мира и борбата срещу Ислямска държава.

Междувременно руският президентски говорител Дмитрий Песков заяви в сряда, че Москва е загрижена от ескалацията на напрежението във връзка със Съвместния цялостен план за действие (JCPOA), известен като иранското ядрено споразумение, обвинявайки за това САЩ и предприетите от тях действия. Говорейки пред пресата, той отбеляза, че решението на Иран да прекрати някои от ангажименти по споразумението е просто отговор на политиката на Вашингтон за оказване на максимален натиск.

"Ние ясно разбираме, че Иран взима тези решения не като собствена инициатива, а за да отговори на натиска, който като цяло противоречи на духа на ядреното споразумение", отбеляза Песков. Той добави, че тази загриженост е факт, след като държавният секретар на САЩ Майк Помпейо не успя да даде уверения по време на вчерашната среща с руския президент Владимир Путин.

Майк Помпейо обаче заяви във вторник по време на съвместна пресконференция с руския външен министър Сергей Лавров в Сочи, че Вашингтон "принципно не вижда война с Иран".

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Ракетите "Калибър" се появиха край Куба

24.06.2019

1730 14
Полша е нарушила правото на ЕС, реши съдът в Люксембург

24.06.2019

448 2
"Фолксваген" е пред решение да построи завода си в Турция

24.06.2019

4667 72

Коментари

Доси

Гледам снимката и се чудя - нещо не си спомням по време на диктатора Садам градовете в Ирак да изглеждаха по този начин... 

 

ЗИП
снимка на ЗИП

Явно "политическото решение" за война е взето от Персия.

 

Генерал майор Хосеин Салами, ръководител на КСИР :

 

Намираме се на ръба на пълномащабен конфликт. Това е "историческо събитие" и най-важния момент на "Ислямската революция" в Иран .

 

http://english.alarabiya.net/en/News/middle-east/2...

 

p.s : Ако избухне конфликт между САЩ и Иран това буквално ще взриви Близкия Изток с всички произтичащи от това икономически и най-вече геополитически последици. Който има нови дрехи, пижами или каквото и да е друго ново да го използва докат е време....

 

 

IvanM

За дипломатите - разбирам. Но Бундесвера и присъдружните холандци? Армия, която е там, за да поддържала мира и сигурността, да бяга, защото не било сигурно?! Ромел сигурно се върти в гроба

HBK

Май че в Персийския залив са аварирали няколко танкера. Наведнъж. Вероятно се касае за саботаж. Както преди 2 седмици го предвидихме в настаящий форум.

 

Връзката със със Иран, както и отзоваването на американските дипломати от Ирак ще стане ясна скоро.

sneaky_humanoid

BREAKING: The White House is set to unveil a sweeping new plan that would radically transform the makeup of immigrants in the United States, ending the visa lottery program and implementing a comprehensive merit-based admissions procedure - Fox

Гласът

Дмитрий Песков заяви в сряда, че Москва е загрижена от ескалацията на напрежението 

Крокодилски сълзи. Русия много ще плаче ако Ормуз е затворен и петрола се вдигне 50%. 

HBK

Русия няма да плаче. Нито пък САЩ. Ще плаче Иран (и съседите около него).

 

По повод заплахите на аятоласите, че могат да затворят прохода, един генерал от Пентагона беше казал: „Ако го затворят ... може да си остане затворен!”.

Война не е необходима. Достатъчна е глупоста. При наличие на такава; даже и санкции не са необходими!.

 

P.S. Глупакът, освен раним, може да бъде и опасен. Особенно, когато осъзнае глупостта си. Затова и по-прозорливите вземат превантивни мерки. Срещу глупостта. Вероятно, това е и обяснението за "отзовававето" на дипломатите от Ирак. 

PlaNed
снимка на PlaNed

Чудна работа! Преди 12 часа се уж ги изтеглиха, а кога ли успяха да ги върнат и пак да започнат изтегляне?

САЩ изтеглят дипломатическия си персонал от Ирак

Държавният департамент на САЩ нареди на всички слижутели да напуснат американското посолство в Багдад и в консулството в Ербил заради напрежението между Вашингтон и Техеран

 

https://www.segabg.com/hot/sasht-izteglyat-diploma...

Чак СИГА забелязах! На обяд погрешно са изтеглили слИжутелите си, а сега започват изтегляне на слУжителите!

ЗИП
снимка на ЗИП

Brent-72,10 $

Влез или се регистрирай за да коментираш

×