facebook
twitter

Горещи новини

В Русия: България се умори от толерантност към циганите

9735

От една седмица жителите на българския град Габрово протестират срещу толерантността към циганите. Гражданите казват, че българските власти искат да унищожат страната, пише руското електронно издание „Правда.ру“ в материал, преведен от "Фокус".

"Когато малцинството „ти се качи на главата“

В българската преса този протест се характеризира по следния начин: „хората искат равни права и задължения за всички български граждани“. Депутатът от управляващата партия ГЕРБ Николай Сираков смята, че демонстрацията има латентен характер, „хората са недоволни, че ромите получават обезщетения и не плащат данъци“, каза той. Миналата сряда жителите на Габрово излязоха по улиците, след като трима роми пребиха служител на малък магазин за хранителни стоки. Полицията арестува нападателите, но ги освобожди ден по-късно. Според последната информация, двама от тях са били съдени преди това. По време на масовите улични протести имаше сблъсъци с полицията и арести, две незаконно заети от цигани къщи бяха изгорени, според 24chasa.bg. Протестиращите поискаха и оставката на кмета на града Таня Христова. „Проблемът с циганите не е само проблем на град Габрово. Това е проблем на цялата страна. Призовавам партиите да не се заиграват с етническия мир, защото границата е много тънка и опасна“, заяви Христова. Постът на Светлана Дончева е широко цитиран в социалните мрежи. Габровци „искат градът им да бъде изчистен“ от ромите, дошли през последните години, пише тя. „Те (габровци) се оплакват от тяхното присъствие, поведение, навици и култура, искат да видят драстични мерки от страна на властите по отношение на контрола над тази група, която не иска да се впише в градския ред. Те искат да се грижат за децата си и да не мислят че те ще бъдат изгонени от детската площадка от млади хора, които са решили да пият бира там. Те искат да се отпуснат в домовете си, да не слушат чалга (поп музика) с децибели до небето“, пише авторът.

Техният лозунг - унищожи България

Официалните медии обвиниха веднага Дончева в расизъм, но това не е новина в Еврпейския съюз. В Нидерландия в момента обсъждат случай, в който мигрант от Еритрея изнасилва 11 жени, но те се страхуват да се оплачат в полицията, за да не бъдат обвинени в расизъм. Друг габровец пише в коментар в actualno.com, че циганският проблем е само един от резултатите на провалената държавна политика. „Изводът е, че българските политически партии са се провалили напълно. Те не могат да се занимават с никаква дейност в полза на обществото. Унищожете България! - това е техният лозунг“. Читателят изисква пълна промяна в политическата система, преки избори за държавни органи и възможност за бързо реагиране на провалите. „Това може да се случи само чрез борба за властта или чрез масов отказ да се гласува за партиите и техните представители“, заключава той. Подобни настроения също не са нещо ново в ЕС. Във Финландия огромен успех на парламентарните избори миналата неделя постигна Партията на истинските финландци, която честно признава, че гражданите на страната не харесват толерантността към мигрантите с чужда култура и религия. В България властите са объркани и не могат дори да прокарат една единствена версия на това, което се случва. Така вицепремиерът по икономическа и демографска политика Мариана Николова смята, че в Габрово няма „етническо напрежение“. За нея е много важно, „събитията да не бъдат политизирани“. „Циганската интеграция е дългогодишен проблем, за който извънредните мерки изглежда не дават добър резултат“, но признава, че „може да се наложи да се направят някои по-радикални промени в законодателството“. Според Николова, образованието е от ключово значение за интеграцията на циганското население и поради това се предлагат „ограничителни мерки за спиране на социалните и семейните помощи, ако детето от циганското семейство не посещава училище“. Но вицепремиерът Томислав Дончев, бивши кмет на Габрово, смята, за разлика от Николова, че „етническото напрежение в Габрово съществува от много години“. Наскоро бе решено да се разрушат изоставени къщи, които ромите често използват незаконно, отбеляза той. Въпреки това има решение - но няма действие, смятат българите. Между другото, под публикацията на Дончев пишат съвсем директно за това.

 

Гневът на българите е разбираем, но „не е разбираема“ липсата на мерки

 

Гневът на хората е разбираем, заяви българският президент Румен Радев пред репортери във Велико Търново. Цели поколения са израснали в България с чувство за безнаказаност, затова този произвол „по-тежък“. Държавният глава отбеляза, че основният проблем се корени в беззаконието, което е универсален проблем за държаватам като цяло. Невероятно признание за членката на ЕС, което сме свикнали да разглеждаме като модел на законност и ред. В резултат от протестите директорът на полицията в Габрово си подаде оставката и ситуацията се успокои, но не за дълго. Както заяви пред „Правда.Ру“ научният сътрудник към Института за славянистика Георгий Енгейардт, „проблемът с циганската общност в България редовно се изостря през последните години“. „Правителството е притиснато между недоволството на населението и невъзможността да се предприемат строги мерки спрямо циганите, защото се страхува от критики от страна на Брюксел“, отбеляза експертът.

 

 

155

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

По документи прокурорът Гешев бил в Москва при ареста на Иванчева

16.07.2019

1704 5
В. Симеонов: Най-влиятелните и богати хора са тези, които управляват

16.07.2019

348 2
Специализираният съд оправда кмета на Батак

16.07.2019

380 2

Коментари

Страници

ablepsia

В Русия: България

 

Уволнете озаглавителя!

ablepsia

след като трима роми 

в материал, преведен от "Фокус"

 

 

В оригинала:

 

после того, как трое цыган избили работника небольшого продуктового магазина.

https://www.pravda.ru/world/1413257-roma/

 

Уволнете и "преводачите"!

Престанете да препечатвате безумията на "фокус"ниците!

 

 

ablepsia

„искат градът им да бъде изчистен“ от ромите

 

"хотят, чтобы их город был очищен" от приехавших за последние годы цыган,

Shaaban_bin_Robert

👍

Да се обеси, не да се помилва!

ablepsia

.

Скитник-1

   некадърниците и нещастниците пак ще ги спасяват щото не знаят народ ли са или мърша

pbdan

В Габрово имаше жандармерия, която спря на няколко пъти шествието към ромските къщи. Да кажа пак, че в Габрово няма цигански квартал. Живеят по няколко къщи в различни квартали. Има три вида цигани в Габрово. Едните са открай време в града (Дико и Божана) за които има и вицове. Другите (250-300) души дойдоха преди 20-30 години, но се вкултуриха(малко са) и не създават проблеми. Габровци се вдигнаха не заради побоя на магазинера(не е габровец), а поради нашествието от 2-3 години на цигани от Казанлък, Котел и други по-малки селища от Южна България. Тези цигани са расли в гета и като дойдоха, настаниха се в обезлюдени къщи и започнаха със зулумите. Движат се по 5-10, преджобват деца, младежи, възрастни хора, закачат момичета, превземат паркове като лягат на пейките, пият бира, пускат си конете да пасат в градинките на парка, пускат чалга. Ето това писна на габровци и ако сега бяха 2-3000 за едно сбиване, помислете за нещо подобно като в Русе и Търново.Нека търновци и русенци да си вземат поука за нещастните Вероника и Виктория.

Наблюдател 1

Не може да им се угоди на рашките. Нали ще строим БелЯне и Турски пАток. Какво са се загрижили за нас?!

JR

Не могат някои да решат колко още да се наведат за честта и славата на Светиня Му...

Наблюдател 1

Жириновски не им ли каза преди известно време?

rorik

Значи , заселването им трябва да се регулира. То и с новите закони за бюджета на общинитеи кметствата  това ще се случи. 

Населението е толкова и толкова . Соц.помощи например за 10 процента.Останалите да заминават за София.  Какво ще ги правят в София , тяхна си работа. 

JR

Малко поне в БанкИ няма ли да пратиш? Да веселят Идола ти...

Banshee
снимка на Banshee

В Русия: България се умори от толерантност към циганите

 

Правда.ру е толкова Русия, колкото вестник Телеграф представлява България. 

Диагностик

Тези, които имат поне средно образование и работят са роми.

Останалите са цигани. Интеграцията е насочена към тях, струва ни много, но не е ефективна.

JR

А римляните и ромеите колко ни струват?

Диагностик

Вие на колко се оценявате?

JR

Колкото струва на Цецоу 91-вият псалм плюс режийните за поддръжка на игрището на бистришките Му тигри. Това в петък. Спот цената на Връбница може да е друга.

Samnenie

Тцъ! Тези, които имат поне основно образование /а някои и средно/ са цигани. Ромите са наследници на Ромул и като такива са с аристократично потекло и се обгрижват старателно. Ромулски напеви, а?

rurade
снимка на rurade

Хората се умориха да живеят в България,в която няма държава!

 

 

Предводител на ...

В Нидерландия в момента обсъждат случай, в който мигрант от Еритрея изнасилва 11 жени, но те се страхуват да се оплачат в полицията, за да не бъдат обвинени в расизъм.

Ей затова на всичките точкару-та заслужено им се носи славата, че са абсолютни фейкнюзаджийници.

 

Никого не е изнасилвал той, има оплаквания срещу него за сексуален тормоз най-вече във влакове, изразяващ се вкл. в целувки и опипвания.

А както знаем от здравите сили в сий форум (справка случаят Кубратчо Пулефф) подобно поведение не е дори укоримо, камо ли наказуемо.

Кой ги знае тези холандски уруспии как са били облечени, как са се държали и кво са публикували некогиш у фейса и в инстаграма, че да дадат повод на отдадения на естествения си нагон еритреец да ги целуне и хване по задникот ... Нали, бабульки от вси полове? М?

Мунчо_Огнянов

"...Кой ги знае тези холандски уруспии как са били облечени..."

.

Ами да! Ако "холандските уруспии" в Холандия си бяха сложили бурките и си бяха наместили хиджабите с по два отвора за очите, тогава уважаемият еритреец в никакъв случай не би се "отдал на естественият си нагон" да ги целува и щипе по з@адниците!

.

Представям си какъв кански рев ще бъде, ако теб те нацелуват и нащипат по задника няколко здрави руски колхозника, ухаещи на водка, пот и сельодка на някоя по-тъмна станция на метрото!

pirx71

Недей мое му ареше както казат у Самоков  или пък направо се надява.  Уж се бара нАучен работник.

Миряна Б.

Руснаците отдавна са си решили циганските проблеми. Много просто. Чрез ангажирането им в музикални и танцови ансамбли. Много пъти съм споменавала и циганския театър Ромен в Москва. Истински театър, сериозен.А тук в едно село току до София, съм слушала на двор, около огън, фантастичен цигански оркестър. С български и цигански напеви. Кандардисвах Рангел Вълчанов, който го беше открил и докарал, да включи някое изпълнение във филма "лачените обувки на незнайния воин". Не пощя. Включи оградата и портата на Бъкингамския дворец. Метафора, която и до днес не съм разкодирала.

JR

Зад въпросните порта и ограда лачените обувки се виждат често.

Хумангоид

Те статията хубаво я превели. Ама да бяха превели и коментарите под нея.

Водещ коментар: "Българите са същите цигани. Все едно медът да се сърди на пчелите."

Хумангоид

Ето още един: "Болгария устала, поскольку не у тех сосала / Превратились бывшие братушки в подпиндосовые шлюшки".

Доси

Депутатът от управляващата партия ГЕРБ Николай Сираков смята, че демонстрацията има латентен характер, „хората са недоволни, че ромите получават обезщетения и не плащат данъци“, каза той.

 

Я, колко било просто! Просто като седемточкова калинка! Депутат от ГЕРБ с типични елементарни плоски и ограничени разсъждения... а после се чудят що за нищо не стават.

Дали пък има и нещо друго от което хората да са недоволни? Извън социалните плащания и данъците? 

Доси

Иначе доста добре са уловили и показали с цитати колко жалки, бездарни и безпомощни са родните управляващи. Тъжно е но е факт. 

Предводител на ...

По време на масовите улични протести имаше сблъсъци с полицията и арести, две незаконно заети от цигани къщи бяха изгорени

А, нема такова нещо. Не беха къщи, а "коптори", и не беха изгорени, а затоплени.

Питайте дрътио реалис.

Миряна Б.

 

та искам да кажа, че в тази обезкултурена държава нито един талант не бива да се пренебрегва заради предразсъдъци. Талантите са единствения сигурен интеграционен инструмент.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×