facebook
twitter

Горещи новини

Румънски съдии разследват еврокомисари, а ЕК го научи от медиите

Поводът е критичният доклад на Брюксел за съдебната система на северната ни съседка
1962
Илияна Кирилова

Новосформираният орган на разследващите съдии в Румъния е започнал разследвания срещу европейски комисари. Брюксел реагира на разследването с напомняне, че еврокомисарите отговарят пред Европейския съд, предаде БГНЕС.

Разследванията са започнати след жалба на близката до управляващата Социалдемократическа партия медия Luju.ro, в която се цитират имената на заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс и на комисаря по правосъдието Вера Йоурова. Това са двамата комисари, които наблюдават спазването на принципите на правовата държава в държавите-членки на ЕС. В жалбата са посочени и ръководителят на делегацията на Европейската комисия в Румъния и бивш ръководител на румънската прокуратура. Твърди се, че четиримата са замесени в злоупотреба с длъжност и фалшифициране. И четиримата "обвиняеми" са работили по критичния доклад за  съдебната система в северната ни съседка. 

Към края на миналата година Европейската комисия публикува доклад за Румъния, в който се отбелязва "тревожната изостаналост и политическо влияние върху съдебната система". Междувременно Букурещ премахна всички ключови фигури в прокуратурата и съдебната система, отговарящи за борбата с корупцията и организираната престъпност.

Европейската комисия заяви, че не е получила официално уведомление за това дело и е информирана само чрез медиите, но припомни на румънските власти, че служителите на ЕК носят отговорност пред Европейския съд. „Националните органи нямат юрисдикция по тези въпроси. Всички представители на Европейската комисия са обхванати от протокола за привилегиите и имунитетите, свързан с европейските харти и подписан от всички държави-членки, включително Румъния“, обясни говорителят Маргаритис Схинас.

Брюксел и вчера посочи, че положението с върховенството на закона в Румъния е "много сериозно". Управляващата партия в Румъния е подложена на силна критика от страна на Брюксел за възпрепятстване работата на съдиите и прокурорите и за подготовката на амнистиите за своите членове. Председателят на управляващата СПД Ливиу Драгня е осъден за корупция.

 

Източник: БГНЕС

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Мащабна спасителна акция за българин, пострадал на Олимп

20.05.2019

162
Планът „Юнкер“ носи почти 400 млрд. евро инвестиции

20.05.2019

348 3
Мъж се изкатери на Айфеловата кула, властите я евакуираха

20.05.2019

334 5

Коментари

jorro2

Подробности от друга медия:

 

Сайтът "Светът на правосъдието" публикува голямо количество документи в опит да докаже, че докладът за сътрудничество и проверка е бил фалшифициран и че Кьовеши е била пристрастна в работата си в антикорупционната дирекция. В него се посочва също така, че според румънското законодателство румънският наказателен кодекс се прилага за престъпления, извършени извън страната от чужд гражданин или от човек без гражданство срещу румънската държава или срещу румънски гражданин или румънско юридическо лице. Това, изглежда, дава основание на Тимерманс и Йоурова да бъде търсена отговорност според румънското законодателство.

https://www.dnevnik.bg/evropa/2019/02/21/3393956_r...

 

Има защо двата еврокомисари да треперят. Скоро им свършва мандата и ще им лъснат насраните задници. 

 

AgentMi6kin

Стига ривахти. ФБР две години и половина така "разследва" Тръмп, че е руски агент, а вие му клакьорствате най-лакейски. Аааама ха. СЕГА ше ядете пасти.

дъртреалист

Просто, ... падението на румънската мафия надхвърля всяко нормално допускане за приличие, 

направо обезличи българските извращения...

 

 

Proculus
снимка на Proculus

Тези румънски съдии от феновете на Кьовеши ли са /в друг материал на газетата се твърди, че  румънските съдии и адвокати я подкрепяли/ или от другите? 

Какво стана с първото гласуване за европски прокурор, което се е случило вече, кой е излязъл начело, богинята Кьовеши или някой друг?  www.mediapool.bg/iznenadvashto-frantsuzin-e-predpo...  

доктор Гилотен

През голямокалибрената артилерия ми е за назначените румънски "капиталисти', но правилата на играта са установени от "старите' 'демокрации".Румънците и ние, чрез излъчените от назначените ни "капиталисти" и техните кукловоди, казахме да на правилата, но правилата не са само за румънци и българи, а за френци и немци. Европейска прокуратура, подробност от правна гледна точка е, че е румънска, разследва съгласно европейските правила-какъв е този рев?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×