facebook
twitter

Горещи новини

Режисьорите Галин Стоев и Камен Калев получиха френски държавни ордени

649
Съюз на артистите в България

Режисьорът Галин Стоев бе удостоен със степента Кавалер на Ордена за изкуство и литература, съобщи Съюзът на артистите в България. Орденът му бе връчен на церемония във френското посолство от посланик Ерик Льобедел. Орденът е един от знаковите символи – висше френско държавно отличие, учредено през 1957 г. и се присъжда за „значителни заслуги към обогатяването на френското културно наследство“. Негови носители са писателят Рей Бредбъри, актьорът Доналд Съдърланд и много други знаменитости, допринесли за развитието на изкуството и литературата във Франция.

Стоев е носител на наградата ИКАР 2018 за режисурата на спектакъла „Танцът Делхи“, който Народният театър „Иван Вазов“ представи и на турне във френския град Тулуза, а през 2001 г. спектакълът му „Аркадия“, поставен отново на сцената на народния театър, получи Аскеер за най-добро представление. Галин Стоев е директор на Националния театър в Тулуза, Франция.

Кинорежисьорът Камен Калев също получи степента Кавалер на Ордена за изкуство и литература. След завършването си в НАТФИЗ, той продължава образованието си в Националната академия за кинозикуство „Фемис“ в Париж. През 2009 г. неговият филм „Източни пиеси“ е сред  участниците на филмовия фестивал в Кан. Калев е режисьор и на филмите „Островът“ (2010 г.), „С лице надолу“ (2015 г.) и редица късометражни филми.

Все още няма коментари

Още

Българският филм "Бащата" спечели голямата награда в Карлови Вари

07.07.2019

1040 8
Средният софиянец ходи на театър по 5 пъти в годината

27.06.2019

235
Продават револвера, с който се е самоубил Ван Гог

17.06.2019

731 13

Влез или се регистрирай за да коментираш

×