facebook
twitter

Горещи новини

Радев: Не мога да правя партия, но бих подкрепил изграждане на алтернатива

Има пари от ЕС, с които управляващите си купуват собствения медиен комфорт, благодаря на съпругата си, че въпреки режисираните истерии е до мен и върши много неща, казва още той
6342
БНТ

Като президент не мога да създавам партия, но бих подкрепил всяко усилие за изграждане на демократична политическа алтернатива.

Това обяви в обширно интервю пред "Панорама" по БНТ президентът Румен Радев на въпрос дали смята да прави своя партия. Той говори за дневния ред на обществото и недоволството на гражданите, за недоверието в институциите, за скандалите около съпругата му Десислава Радева и визията за реформи в България.

Президентът е категоричен, че демокрацията у нас е застрашена. И изброява редица фактори за това - чувството за несправедливост, което задушава българите, корупцията, която е повсеместна, отчайващото състояние на медиите, изборните правила, които не дават достатъчно гаранции за честни избори, едноличните решения, касаещи и бюджета на държавата, липсата на отчетност, на отговорност. Имаме достатъчно основания да считаме, че демокрацията в България наистина е в критично състояние, допълва Радев.

Аз не съм избран, за да премълчавам истината, а за да я отстоявам. Не приемам внушението, че проблемите в България са резултат от липсата на диалог между мен и правителството. Очаквам правителството да търси не диалог с мен, а с българските граждани, да чуе техните проблеми и очаквания, обяви Радев пред Панорама. 

Относно срещата с лидера на БСП Корнелия Нинова, президентът заявява, че е готов да обсъжда визия за бъдещето на България с ясни идеи и реформи за страната, а не с боксуващи, вече приети програми: Аз очаквам не програма, а решителна визия за справяне с корупцията по високите етажи на властта. Визия за България е едно от усилията за това и тук всеки гражданин може да даде своя принос. Всяка друга партия с визия може да разчита на моята подкрепа. Това, което трябва да направим спешно, е да се пресекат възможностите за злоупотреби в изборите и да се работи за изграждането на убедителна стратегическа алтернатива, защото недоволството на гражданите расте. Що се касае до дневния ред на обществото, най-важното е да осигурим възможност за широко представителство на гражданите в управленските решения - на първо място, да върнем доверието в изборите. Аргументите за отказ от машинно и електронно гласуване са несъстоятелни и укорими, твърди държавният глава.

Хората ще завишават непрекъснато изискванията си към тези, които ги управляват - образование, капацитет, знания, опит, езици, убеден е държавният глава.

Относно проблема със свободата на медиите, държавният глава е на мнение, че има пари от ЕС, с които управляващите си купуват собствения медиен комфорт, а няма ясни критерии за държавната реклама в медиите. 

Радев коментира и скандалите около първата дама Десислава Радева по повод използването на служебен автомобил от НСО. Мога само да благодаря на моята съпруга, че въпреки режисираните истерии от самото начало, тя продължава да стои до мен и върши много неща. Тя не шофира автомобил на НСО. 

По повод конфликта между Русия и Украйна, свързан с акваторията на военни кораби, Радев заяви, че моряците не бива да плащат цената на политически амбиции.

 Никой няма интерес от милитаризирането на Черно море. Европа не бива да допуска да става заложник на украинските вътрешно-политически амбиции. В този конфликт има повече от две страни и трябва да търсим решение около принципи, а не да посочваме кой е виновен.

Президентът коментира и енергийната стратегия на България и очакванията газопроводът "Турски поток" да мине през наша територия. 

Румен Радев, президент на България: Трябва непременно да завършим интерконекторите, защото само чрез тях можем да постигнем диверсификация и конкурентни цени, но без да се заблуждаваме, че България може да се превърне в енергиен център. 

Националният егоизъм се завръща и ние трябва бързо да се адаптираме към този процес, да не се срамуваме да отстояваме своя национален интерес, допълни още Радев. 

Българите не вярват на политици, които многократно са ги лъгали и доверието в мен се дължи на факта, че изговарям истината и ще остана верен на този дълг, каза в заключение президентът.

172

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Арх.Мирянова: Цветанов оцени мощната енергийна защита на сградата от псалм 91

20.03.2019

639 5
Свидетели потвърдиха показанията си за убийството в Борисовата градина

20.03.2019

972 5
Без дебат депутатите изслушаха кандидата за подуправител на БНБ

20.03.2019

183

Коментари

Страници

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2
Manrico
снимка на Manrico

Изборите, та изборите! Абе последните избори не ги ли проведе назначеното от него служебно правителство? 

fierсe
снимка на fierсe

да бе, служебното с комисии назначени от предното!😝

нали знаеш кое е важно там - тоя който брои!😁😁😁

Пантелей

"...Като президент не мога да създавам партия, но бих подкрепил всяко усилие за изграждане на демократична политическа алтернатива..."

Ааа... нибой съ... Те - и другите преди теб - тъй започнаха - с подкрепа... 😁

NATURAL

Не мога да правя партия

Ти пък к'вп ли можеш  ...

Invisible

    Озадачиха ме думите му, че съпругата му вършела много неща.

JR

Е, не всеки може да направи партия, в която сред малоимотните й членове да изчезнат 40 тона суджук...

TheBahurKing

Аз не съм избран, за да премълчавам истината, а за да я отстоявам.

А истината, както сам каза, другарю атлантик, е че с НАТО следваме общи цели и ценности.

Пантелей

"...Тя не шофира автомобил на НСО. .."

Туй го рабрахме - возят я... 😁

fierсe
снимка на fierсe

поискай от депутата си да вкара промени в закона за нсо, барми!

плевнелиев-банов много го хареса и го пусна в този му вид,

що ривеш, оплаквай се да го променят, ама надали, щото твойте си го направиха!

Пантелей

Що да го променят? Тъй си е добре... Иначе - пази Боже - току ударила някого на пътя...

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

Ти пък к'вп ли можеш  ...

 

Питай Цецо.

ИвКо

Все пак някой дали е очаквал нещо различно или просто е прието да се дъвчат продължително неизбежни истини.

momon

Браво на Радев! Разбиващо интервю.

erkek

До сега мандата му е само излъгани очаквания.Накрая ще останат само лупингите и коремното...

momon

Основните акценти бяха корупцията, бедността, беззаконията. Интересно как те не са уловени от по-голяма част от медиите.

Гларyс

Хората ще завишават непрекъснато изискванията си към тези, които ги управляват - образование, капацитет, знания, опит, езици, убеден е държавният глава.

Тц, всички политици правят тази грешка. Не ви избираме, за да ни управлявате. Ние сме свободни хора, не искаме някой да ни управлява, не искаме и ние да управляваме някой. Да управляват хората искат само психопатите, което и показва нагледно, докъде води такова мислене.

Политиците са народни представители. Те дължат отчет за дейността си на хората, които са ги избрали, те са длъжни да се интересуват от нуждите на хората и да търсят решения на проблемите им, първо с диалог и консултации, чак след това се правят и гласуват закони. А у нас и не само е проба-грешка, ако се усетим навреме, че ще прокарват някаква дивотия хората излизаме на протест и я спираме. Само че спираме 1 от 10 дивотии, другите минават и стават закони, които трябва да спазваме и по които ни гонят за нарушения...
Няма да гласувам за никой, който иска да ме управлява!
С останалите му думи съм съгласен.

inventus

Гларус! Колкото повече закони и разпоредби толкова повече закононарушители и разбойници. Не съм го казал аз а Лао Дзъ. Преди много векове. На нас проблемът ни идва от конституцията където е записано че сме парламентарна република.Демек парламентът управлява. А управлението му се състои в писане на закони...деня и нощя....

Тони Йорданов

След втория мандат, може и партиен лидер да е.

Бат Бойко Борисов

Явно няма да му се получи за партиен лидер. Няма да има втори мандат.

Тони Йорданов

Ще има втори мандат. Отсега е ясно. Пукни се през гърба.

PlaNed
снимка на PlaNed

Много вой от сутринта!

Това за мен означава само едно - че е прав!

Manrico
снимка на Manrico

да бе, служебното с комисии назначени от предното!😝

нали знаеш кое е важно там - тоя който брои!😁😁😁

Опять двойка! И ЦИК е избрана от вашите през 2014. С председател от вашите със странното име Ивилина Вергинова Алексиева-Робинсън. ГЕРБ едвам след скандал се уредиха с един заместник председател.

fierсe
снимка на fierсe

къф цик та мори тебе бе?!?

кой брой чувалчетата, цик ли?!?

Бат Бойко Борисов

пРезидента като спомена липсата на отчетност, кога ще отговори ясно и конкретно за финансирането на неговата президентска кампания ?

nikipsh
снимка на nikipsh

Чети - ясно и конкретно

http://bulnao.government.bg/bg/articles/smetnata-p...

 

Gitcho
снимка на Gitcho

Не съм гледал интервюто с Президента. Сега даже виждам, че имало такова и какво е казвано, го прочитам днес в газетата. Всички тези неща вече са казвани, не само от президента. Няма много какво да се коментира по тях. С повечето неща съм съгласен. Повода за постинга е, че сега очаквам Цв.Цв. и Co. да отвъртнат на удара. Още днес, не се съмнявам, ще има пресконфернеция на ГЕРБ с дежурните участници. Цвъки, ако се е завърнал от поредното си обучение в САЩ, го очаквам идните дни да прелети (като пчеличката Мая) през всички сутрешни блокове за да отговори на президента. Гледам на амбразурата вече и тук в форума вече започна предварителната подготовка с ехидни подмятания и реплики, без да чуем аджеба, кое от казаното в интервюто не е вярно? Аз лично имам някои съображения на несъгласие, относно моряците, задържани в Черно море. Ако президента толкова е загрижен за моряците, защо дума не обелва за руските моряци от кораба "Норд", задържани преди месеци? Които, за разлика от сега задържаните, не са се криели с изключен транспондер и радио, без да се подчинят на призивите за напускане на териториални води?

Бат Бойко Борисов

Един непоряд по служба заради пропускане на пропагандно-културно-масово мероприятие и ясна демостранция на липса на интерес към правата линия!

Тони Йорданов

Ти пък. Днес на брифинга на ФСБ,  става ясно, че в една от провокациите около Керченския пролив е участвал български кораб. 

Бат Бойко Борисов

Още от първия месец на пРезидентстване и се сгъна от скандали и простотии. Далаверите които пък се опита да прокара през служебното му правителство счупиха тъпомера. Стигна се дотам Герджиков примирено да се извинява със заповеди отгоре и ясно да декларира несъгласието си.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×